Konya'da Kurulan 'Mor Şebeke' Dünya Literatüründe

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan bağımsız bir şebeke ile geri kazanılmış atıksuların, yeşil alanların sulanmasında kullanımı olarak adlandırılan "Mor şebeke" yapılan sunum ile Uluslararası Su Birliği literatürüne girdi.


Uluslararası Su Birliği tarafından organize edilen "9. Atıksu Geri Kazanımı ve Suyun Yeniden Kullanımı Konferansı" 27-31 Ekim'de Güney Afrika ülkelerinden Namibya'nın başkenti Windhoek'te gerçekleştirildi.

Atıksuların yeniden kullanımı konusunda Dünya'daki en büyük organizasyon olarak iki yılda bir gerçekleştirilen sempozyumda Konya Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkarılan geri dönüşümlü suyun yeşil alanların sulanmasında kullanımı olarak adlandırılan "Mor şebeke" yapılan sunum ile Uluslararası Su Birliği literatürüne girmiş oldu.

Türkiye başta olmak üzere ABD, İngiltere, İspanya, Avusturalya, Kanada, Fransa, Meksika, Brezilya, Singapur, İtalya, Hollanda, Güney Afrika, Namibya ve Çin'in yanı sıra 30 ülkeden 347 katılımcı ile gerçekleştirilen konferansta, atıksu geri kazanımı, arıtılmış atıksuların tarımsal sulamada yeniden kullanımı, arıtılmış atıksuların içmesuyu olarak yeniden kullanımı, yeraltına deşarj, desalinasyon, içme suyu, sulama suları ve iklim değişikliği gibi konular üzerine 141 bilimsel makale sunuldu.

Konferansa, Türkiye'yi temsilen Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş'ın başkanlığında bir heyet katıldı.

Heyet, "Mor Şebeke Uygulaması, Konya'da Kısıtlanmış Yeşil Alanlarda Geri Kazanılmış Atıksuların Mor Şebeke ile Sulama Suyu Olarak Kullanımı" adlı bir bildiri sundu. Böylece, bağımsız bir şebeke ile geri kazanılmış atıksuların, yeşil alanların sulanmasında kullanımı uygulaması uluslararası alanda tanıtılarak bilimsel literatüre kazandırıldı.

Konferans süresince Afrika kıtasında suyun yeniden kullanımı ile ilgili uygulama ve yenilikleri görme fırsatı bulan katılımcılar, 320 bin nüfusa sahip Windhoek'te bulunan Evsel Atıksu Arıtma Tesisi başta olmak üzere farklı tesislerde incelemeler yaptı.

Kaynak: AA