Finike'de Çiftçilere Tarsim Anlatıldı
Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, "Bugüne kadar yaptığımız istatistikler sigorta yaptıran, prim ödeyen çiftçilerimize prime esas değerlerin yüzde 66'sının geri ödendiği yönünde. Bu nedenle çiftçilerimizin her türlü olumsuzluğa karşı mutlaka TARSİM yaptırmalarını istiyoruz" dedi.
Finike Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kadak, kar amacı gütmeyen Devlet Destekli Tarım Sigortaları çerçevesinde ülke genelinde sistemin çalışmaya başlamasından bu yana 3 milyondan fazla prim kaydı gerçekleştirildiğini belirtti.
Bugüne kadar 471 binden fazla hasar dosyası açıldığını bildiren Kadak, bu dosyalar için çiftçilere bir milyar liradan fazla hasar ödemesi yapıldığını kaydetti.
Finike'de sadece bu yıl içinde narenciye ve sera ürünlerinde dolu ve fırtına hasarlarına karşı çiftçilere 3 milyon liradan fazla ödeme yapıldığını anlatan Kadak, şöyle konuştu:
"TARSİM olarak sigorta yaptıran çiftçimizin mağduriyetini gidermek için çalışıyoruz. Tarım sigortalılığı, tamamen gönüllülükle yapılan bir sigorta türüdür. Bugüne kadar yaptığımız istatistikler sigorta yaptıran, prim ödeyen çiftçilerimize prime esas değerlerin yüzde 66'sının geri ödendiği yönünde. Bu nedenle çiftçilerimizin her türlü olumsuzluğa karşı mutlaka TARSİM yaptırmalarını istiyoruz."
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı ise il genelinde bu yıl içerisinde tarımsal alanlarda iki kez afet kapsamında hasar oluştuğunu, hasarlarla ilgili Bakanlar Kurulu kararıyla çiftçilere borç ertelemesi yapıldığını anlattı.
Bunun dışında yaşanan bir tarımsal olumsuzluk karşısında devlet tarafından çiftçilere herhangi bir ödeme ve hasar tazmini yapılmadığına işaret eden Dallı, "Özellikle bireysel hasarlarda TARSİM'in çiftçilere büyük desteği oluyor. Tarım alanlarının sigortalanmasında devlet desteğinin olması da çiftçilerimize büyük bir destek. Sadece tarımsal alan değil, çiftçilerimiz canlı hayvan yetiştiriciliğinde de TARSİM yaptırabilirler" diye konuştu.
Finike Kaymakamı Mesut Yakuta da Finike ve yöresinin ekonomisini tarımın oluşturduğunu ifade ederek, tarım sektörünün de her zaman doğal afetlere açık olduğunu vurguladı.
Özellikle yöredeki narenciye üretimin fırtına ve doludan olumsuz etkilendiğini bildiren Yakuta, çiftçilerin mağdur olmaması için narenciye bahçeleri ve seralarını sigorta yaptırmalarının önem taşıdığını kaydetti.
Konuşmaların ardından bu yıl içinde ilçede sera ve narenciye bahçelerini TARSİM yaptıran ve hasar sonrası prim ödemesi yapılması kararlaştırılan çiftçilere temsili hasar çekleri verildi.
Toplantıya Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu ile daire amirleri, sigorta acentesi sahipleri ve çiftçiler de katıldı.