Belediye Başkanı Polat, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt'ta görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Belediye Başkanı Polat, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

2014 yılında gerçekleşecek olan yerel seçimler için Ak Parti'den Belediye Başkan Aday Adayı olan Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, 4,5 yılda gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar ve tekrar başkan seçilmesi halinde yapacağı projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

2009 yılında göreve geldikten beri yapmış olduğu doğalgaz, HES Projesi, kaldırım ve yol çalışmaları, ortak kullanım alanları, eğitime sağlamış olduğu katkı, Kentsel Dönüşüm çalışmaları, sosyal ve kültürel aktiviteler, tarihi mekanlar için atılan adımlar, altyapı ve üstyapı çalışmaları, KUDAKA ve SODES projeleri kapsamında gerçekleşen faaliyetler, Kışla ve Çaykara Kavşağı, ağaçlandırma faaliyetleri, Su İsale Hattı, peysaj çalışmaları gibi birçok konuda açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, 2009 yılında vaatettiği projelerin yüzde 90'ını hayata geçirdiğini belirtti.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan başkan Polat, tekrar belediye başkanı seçilmesi durumunda, şuanda başlayan kanalizasyon çalışmaları ve içme suyu ve atık artıtma tesislerinin 2 yıl içerisinde bitirebileceğini, tamamalanan doğalgaz çalışmaları ile birlikte 2015 yılında Bayburt'ta alyapı çalışmalarının tamamiyle sona ereceğini söyledi.

Hedefinin standartı daha yüksek bir Bayburt imar etmek ve Bayburt'ta yaşayan insanların mutlu olmasını sağlamak olduğunun altını çizen Başkan Polat, "Öncelikle burada yaşayan insanları mutlu etmek gerekir ki dışarıdan da insanlarımız gelsin. Bu özellikle çok önemli. Bayburt mutlaka dışarıdan insan almak zorunda. Ciddi bir nüfus azalması yaşıyoruz. "dedi.

Bayburt’un uzun vadede bir turizm ve üniversite şehri olması gerektiğini dile getiren Başkan Polat, "4 yıllık icraat kitabımızı incelediğinizde yaptığımız yatırımların çoğunda özellikle turizm mantığının yattığını görürsünüz. "diye konuştu.

Başkan Polat daha sonra toplantıyı sorular paralelinde sürdürdü. Çoruh nehrine lağım ayakları karışması konusundaki soruyu altyapı durum raporu şeklinde bilgilendirici ilanla halka duyuracaklarını bildiren Başkan Polat, Belediyelerin 6 adet altyapı çalışması hakkında açıklamalarda bulundu. Katı atık tesisi ile ilgili çalışmanın Bekir Bey (Çetin) zamanında yapıldığını aktaran Başkan Polat, su isale hattını 2011 yılında bitirdiklerini, doğalgaz çalışmalarında yüzde 97 ile Bayburt’un en önde olan konuma geldiğini anlattı.

2014 YILINDA KANALİZASYON BİTTİĞİNDE ÇORUH’TAKİ PİS KOKU DA BİTECEK
Kanalizasyon çalışmalarına başlandığını ifade eden Başkan Polat, atık su arıtma tesisi ve şehir içi içme suyu şebeke hattı ile ilgili SUKAP projesi kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da 3 alt yapı sorunu ile ilgili hazır olan projelerin acil eylem planına alınması talebinde bulunduğunu dile getirdi. Bayburt’un 2. Milletvekili de olduğundan bu konuda Başbakandan katkı istediklerini kaydeden Başkan Polat,"Bize İller Bankası’ndan 40 milyon ödenek ayrıldı. Normal şartlar altında Bayburt Belediyesi’nin bütçesinin bu krediyi almaya müsait olmamasına rağmen altyapı işi olduğu için Başbakanımızın talimatıyla, desteğiyle uzun ödemeli 40 milyon bize tahsis edildi. Bununla hazır olan kanalizasyon ihalemizi yaptırdık. Kanalizasyon Bahçeşehir villaları, yeni üniversite kampüsünde devam ediyor. Belkent’in altındaki hat yapıldı. Kaleardı’nda atık su arıtma tesisinden imam-hatip lisesine kadar olan bölüm yapıldı. Peyder pey kanalizasyon inşaatı devam ediyor. Bu işi yapıp bitirdiğimizde nehrin herhangi bir tarafından nehre atık su karışmayacak ve pis koku artık ortadan kalkmış olacak. "şeklinde konuştu.

ÇORUH YUKARIDAN DA KİRLENİYOR
Önümüzdeki yıl derelerdeki suların atık su arıtma tesisine gideceğine işaret eden Başkan Polat,"Çoruh nehri artık atık almayacak. Koku da ortadan kalkacak. Lakin bu nispeten bitecek, çünkü Çoruh sadece Bayburt’ta kirlenmiyor. Çoruh yukardan da, köylerden de kirleniyor."dedi.

BAYBURT’UN ALTYAPI MESELESİ 2015’İN SONU İTİBARİYLE BİTMİŞ OLACAK
Doğal arıtma sistemlerinin çalıştırılmasıyla Çoruh’un şehir dışındaki kirlenmesinin önüne geçileceğini anlatan Başkan Polat nilüfer çiçekleri ve kamış bitkisinin doğal arıtmayı sağladığını söyledi.

Atık su arıtma tesisinin ihalesinin yapıldığını ifade eden Başkan Polat, "8 milyon 800 bin TL’ye de atık su arıtma tesisinin ihalesi yapılmış oldu. Atık su arıtma tesisi de kanalizasyon ile birlikte bitmiş olacak. 2015’te Bayburt’un atık suyu temizlenmiş olarak Çoruh’a karışacak. Şehir içi içme suyu şebeke hattının ise 3 hafta içerisinde ihalesi yapılacak. Hat en son 1984 yılında yapılmış. Bu şu demek: Bayburt’un altyapı meselesi 2015’in sonu itibariyle bitmiş olacak inşallah."açıklamasını yaptı.

Bayburt Belediyesi’nde proje müdürlüğünün kurulması sorusu sorulması üzerine Başkan Polat,belediye de göreve başladığında proje ekibinin olmadığını 21 teknik elamanla proje ekibi kurduğunu anımsattı.

2011 yılında 29 ilde uygulanan SODES projesinden Bayburt Belediyesi’nin 6 projesinin geçtiğini ve o yıl belediye olarak en fazla Bayburt Belediyesi’nin projesinin geçtiğini aktaran Başkan Polat, başka bir kurumun belediyeye devrettiği proje ile 2012 yılında belediyenin 7 SODES projesi uyguladığını kaydetti.

2010 yılında ise KUDAKA’ya tek proje üreten kurumun Bayburt Belediyesi olduğunu bu projelerle konkasör ve yeni sanayi önündeki kantar tesislerinin kurulduğunu ifade etti.

Bayburt’taki belediyecilik hakkında da bilgi veren Başkan Polat, "Bayburt’ta belediye başkanlığı protokol belediye başkanlığı değildir. Bayburt’ta belediye başkanlığı şantiye şefi belediye başkanlığıdır. Ben her gün çalışma alanlarını gezmeyi bir alışkanlık haline getirdim. Onların yaptıklarının doğruluğunu, yanlışlığını söylemeyi bir alışkanlık haline getirdim. Bu güne kadar ortaya koyduğumuz işlerdeki uygun durum bununla alakalı bir şey. Bunun yanında bizim her projemizin başında özel bir mühendisimiz var. Yine de ben takip ediyorum ve vatandaşı da görmüş oluyorum. Hayat alanda devam ediyor. Beni bulmak isteyen ya belediyede bulurdu ya da işimin üstünde bulurdu. Bunun da çok faydasını gördüm. Vatandaşın sorusu oluyorsa soruyu direk cevaplandırıyorsun. "dedi.

BAYBURT ÇORUH MERKEZLİ BİR YAPILAŞMAYA GİTMEK ZORUNDADIR
Bu binaların sağlamlık kontrolü yapıldıktan sonra vatandaşlarla pazarlık edileceğini dile getiren Başkan Polat,"Bu binayı ya sen yap, ya büyük bir firma ile anlaş ya birleştir parselleri birleştirmek suretiyle yeni bir veçhe kazandır. Ya da TOKİ ile biz anlaşacağız, orada kentsel dönüşüm başlatacağız. Bayburt Şehircilik Kongresindeki sunumumda Bayburt Çoruh Merkezli Bir Yapılaşmaya Gitmek Zorundadır demiştim. Çoruh’un sağında ve solundaki düz alana göre belli bir metre boş kalmak suretiyle, yapılaşmaya kapatmak suretiyle, sosyal ve sportif alanlara bırakılmak suretiyle yeniden bir yapılaşmaya gitmek zorunda. Özellikle ismini saydığım 4 mahallede yeni bir mimari ile yamaç evler, teras evler şeklinde değişik şehirlerde uygulanan sistem ile yapılaşmanın olması gerekiyor. "diye konuştu.

BU ŞEHRİN ADI ‘PANOROMİK ŞEHİR’ OLSUN DEDİLER
Handikap olarak görülen tepelerden oluşmuş Bayburt’un coğrafi yapısın aslında şehir mimarcıları tarafından çok cazip görüldüğünü aktaran Başkan Polat,"Şehir tepelerden oluştuğuna her noktadan her noktası görünüyor. 2010 yılının baharında KATÜ mimarlık bölümü öğrencilerinden 40 öğrenci 4 öğretim görevlisi şehri incelmeye geldiğinde ve onları gezdirdiğimde onları İmarettepe’ye çıkardım. Bu şehrin adı ‘panoromik şehir’ olsun dediler. Çok tepeden her yerin görüldüğü bir şehir. Şehit Osman’a çıkardım her yeri görüyorlar. Karşı tarafta at kayası var her yeri görüyorlar. Bizim de niyetimiz uzun vadide cazibe merkezi olacak bir şehir. Sanayi mahallesinde, 4 mahallede kentsel dönüşüm. Daha sonra Camii Kebir, Şeyh Hayran, Mehmet Çelebi, Şingah, Pilav Efendi buraların tamamında şehrin yöresel mimarisini yansıtır şekilde. "açıklamasını yaptı.

TOKİ’ye Bayburt evlerinin mimarisini ilettiğini ve bunun beğenildiğini aktaran Başkan Polat, TOKİ’nin yapacağı toplu konutlarda o şehrin mimarisinin binaların cephelerine yansıyacağını bunun da dünyada cazip olan şey olduğunu örneklerle anlattı.

BİR ŞEHRİN EN ÖNEMLİ EN ÖNCELİKLİ TURİSTİ BU ŞEHİRDEN GİDENLERDİR.

Bayburt’un turizme ağırlık vermesi gerektiğini vurgulayan Başkan Polat,"Nüfusumuzun % 90’ı il dışında. Biz turist denildiği zaman Çinliler, Fransızlar olarak düşünüyoruz. Bir şehrin en önemli en öncelikli turisti bu şehirden gidenlerdir. Yazın gelen yerli turistlerimizdir. Biz bunlara Bayburt’ta altyapıyı hazırladığımız zaman Bayburt turizm şehri olur. Bu çerçevede Saklı Cennet, Şehit Osman villalarını yaptırıyoruz. Piknik ve mesire alanlarının sayısını artırıyoruz. "açıklamasında bulundu.

BU ŞEHİR KESİNLİKLE KENDİ KAYNAĞINI KENDİ ÜRETMELİ
Bayburt’un kendi kaynağını kendisinin üretmesi gerektiği üzerinde duran Başkan Polat, Bu şehir kesinlikle kendi kaynağını kendi üretmeli. Dışarıdan kaynak almak suretiyle bir şehri idare etmenin zorluğunu ben çok yaşadım. Bazıları Kadıoğlu parkını Esenyurt Belediyesi’nin yaptığını söylüyor. İyi de ben dedim de yaptı. Kendi kaynağım olsaydı ben orayı 2009 yılında yapardım. Kaynağımız olmadığı için 2013’te hala 3. Etabını yeni bitiriyoruz."ifadelerini kullandı.

Bayburt’un kendi kaynağını üretebilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Başkan Polat, şehre ek kaynak bulma konusunda 25 cevabı olduğunu söyledi.

Bunların en başında hidro elektrik santralı geldiğini ifade eden Başkan Polat, kendilerinin şehri idare edecek bilgi, beceri ve tecrübelerinin bulunduğunu, dışarıdan ek kaynak getirme potansiyelinin de olduğunu, alınan sözlerin yakasını bırakmayacaklarını kaydetti.

Çoruh’u şehrin merkezine koyma düşüncesinin aksine Cumhuriyet ve Ozulu caddelerinde imar izni olduğu sorusuna Başkan Polat, vatandaşın özel mülkiyeti konusunda bir şeyi yapılmayacağını ama Çoruh ile ilgili büyük proje kapsamında yeni yapılan binaların değeri karşılığında kamulaştırılarak projenin uygulanabileceği karşılığını verdi.

Turizmle ilgili konaklama sorununa ise Başkan Polat Saklı Cennet, Sessiz Bahçe ve Şehit Osman villaları ile yanıt verdi. Başkan Polat Saklı Cennet projesinin amacının dışarıda yaşayan Bayburtluların Bayburt’a geldiklerinde rahat kalabilecekleri bir mekân üretmek olduğunu orada bir tatil köyü inşa edildiğini aktararak sosyo-kültürel ve sportif açıdan zengin projelerle ile ilgili bilgi verdi.

Bayburt dendiğinde akla gelen şeylerin artması gerektiği üzerinde duran Başkan Polat, Bayburt Kalesi, Ulu cami yanında bunlara İmarettepe, Kırkçeşmeler, Saat Kulesi Meydanı gibi yeni yerlerin de eklenmesi gerektiği üzerinde durdu.

HES PROJESİ HER YÖNÜYLE RANTABLDIR
Konuşmasında HES projesine de değinen Başkan Polat, "Hes'in ihalesini yaptık, iki ayrı firmadan teklif altık ve ihale komisyonu teklifleri değerlendiriyor. Bir de kamuoyunda HES rantabl değil diye oluşturulmak istenen bir yanılgı var. Şuanda geldiğimiz nokta itibariyle projemize 2,5 Milyon Dolar para verenler var. Şimdi size soruyorum rantabl olmayan bir projeye her hangi bir firma 2,5 milyon dolar (4 milyon TL) verir mi? Bu proje rantabl olmasaydı ihale edilmezdi ve projesi yapılamdı. Ama HES projesi tamamen rantabl bir projedir. Her yönüyle hazır olan projemizin yaklaşık maliyeti 30,35 Milyon TL'dir. Türbün bağlantıları konusunda Enerji Bakanıyla, Sanayi Bakanıyla, TEMSAN Genel Müdürüyle görüşmelerimizi yaptık. Kendisini 10 yıldan daha kısa bir sürede amorti edebilecek bir projedir. Yıllık 3,5-4 MilyonTL geliri var. Ben günü kurtarmakla bugüne kadar hiç uğraşmadım. Günü kurtarma çabasında olsaydım eğer bu projeyi bu aşamaya getirdikten sonra 2,5 Mİlyon dolara satardım"ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Belediye Başkanı Polat, gerçekleştireceği diğer projeleri ise şu şekilde dile getirdi:
"Eski Sanayi Köprüsü'nden başlayan yolu Emniyet Kavşağı'na kadar üst kota çıkarmak suretiyle Trabzon ve Erzurum istikametinde gidecek olan araçların trafik ışıklarına hiç takılmadan yoluna devam etmesini sağlayacağız. Üst kota çıkaracağımız yolun altını da kapalı halk pazarı olarak yapmayı planlıyoruz. Diğer önemli bir projemiz de Bent köprüsünden Kaleardı'na gidecek istikamette sağda yolumuz varken sol tarafta yok. Sol tarafa bir yol yapmayı planlıyoruz. Kaleardı Mahallesi'ne 2 adet köprü hedefim vardı bunların da ihalesi yapıldı. Biri varolan köprünün yenilenmesi ve bir de Çoruh Un Fabrikası yakından Kızıldağ mevkiine doğru yapılacak olan köprünün de ihalesi yapıldı. Bunların dışında Çaykara Kavşağı'ndan Kızıldağ mevkiine doğru olan yolun daha kullanışlı bir şekilde yapılması için gerekli çalışmaları yaptık ve Kızıldağ'a kadar yapılacak duble yolun ihalesi yapıldı."
BAYBURT'UN İLK TATİL KÖYÜ YERİNDE İNCELENDİ
Basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Bayburt Belediye Başkanı Polat, toplantını tamamladıktan sonra Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız ve diğer basın mensupları ile birlikte Bayburt'un ilk tatil köyünün yapıldığı alana geçti. "Saklı Cennet Projesi" adı altında yapımına devam eden tatil köyü çalışmalarını basın mensuplarıyla birlikte yerinde inceleyen Belediye Başkanı Polat, proje hakkıda gazetecilere bilgi verdi.
Kaynak: İHA