Tes-iş Çelikler Holding İle Termik Santrali Çalışanları İçin Protokol İmzaladı

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Kütahya Şube Başkanı Eşref Erden, Seyitömer Termik ve Linyit Santrallerinin özelleştirilmesinin ardından santralleri devralan Çelikler Holding yetkilileri ile toplu sözleşmeye ek protokol imzaladıklarını bildirdi.

Tes-iş Çelikler Holding İle Termik Santrali Çalışanları İçin Protokol İmzaladı
Erden, “Protokol ile çalışanların maaşlarına zamlar yapılarak çalışmalarına devam etmelerinin yanında taşeron çalışanlar da firma bünyesine alındı” dedi.


Kütahya’da faaliyette olan Seyitömer Termik Santrali ve Seyitömer Linyitleri İşletmelerinin 1 Kasım 2012 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığına devrolduğunu, 28 Aralık 2012 tarihinde de ihalesi yapılarak birinci sırada ihaleyi alan Çelikler Holdinge 17 Haziran 2013 tarihinde devrolduğunu anımsatan Tes-İş Kütahya Şube Başkanı Eşref Erden, “Bu devirden önce Kütahya’da gerek miting olarak gerekse özelleştirmenin neden Kütahya’dan başladığını sorgulayıcı olarak çalışanlarla beraber eylemler yaptık. Bu konunun yanlış olduğunu, özelleştirmelerin acı sonuçlarını Kütahya’nın yaşadığını ve elinde sadece Seyitömer Santrallerinin kaldığını ifade etmek ve Kütahyalılar olarak bu özelleştirmeye karşı çıkmak için yoğun bir şekilde çalıştık, uğraştık. Ancak neticede devlet burayı gözden çıkardı, biz de elimizde tutamadık, sahip çıkamadık. Sonuç olarak 17 Haziran 2013 tarihinde özelleşti. Devlet o gün için çalışanların devlette kalan diğer kurumlara tayin haklarının verileceğini, çalışanların tazminatlarının devir günü verileceğini söz verdi. Bu sözlerin hiçbiri yerine getirilmeden biz 17 Haziranda Çelikler Holdinge SLİ çalışanları olarak devrolduk” dedi.

Santrallerin özelleştirilmesinin ardından çalışanların haklarını korumak adına sendika olarak bir takım çalışmalar içerisine girerek olumlu neticeler aldıklarını anlatan Erden, “Sendika olarak devir tarihinden sonra “Çalışanlarımızın haklarını nasıl koruyabiliriz?” çalışması içerisine girerek Çelikler Holdingin yetkilileri ile müzakerelerde bulunduk. “Bizler, hem Termik santrali nasıl ayakta tutar ve çalışanlar olarak nasıl ekmeğimizi buradan kazanabiliriz?” şeklinde çalışmalara başladık. Yaptığımız çalışma geçen ayın 30’u itibariyle sonuçlandı. Sendika olarak termik tarafında çalışanları ilgilendirecek bir şekilde Çelikler Holding yetkilileri ile 1 Kasımdan itibaren geçerli olmak üzere toplu sözleşmeye ek protokol imzaladık. Bu protokolde devir elemanları olarak 163 çalışanın her birine bireysel olarak mevcut aldıkları ücretten aşağı olmamak kaydıyla maaş ayarlaması yaptık. Yine burada 500 civarında taşeron çalışan vardı. Taşeronu sonlandırarak bütün hepsi şirket bünyesine alındı. Kadrolu olarak çalışanların maaşları ise yaklaşık yüzde 50 oranındaki bir zamla zamlandırmış olduk. Tüm çalışanlarımıza ve Kütahya’mıza bu sözleşmenin hayırlı olmasını diliyorum. Taşeron olarak adlandırdığımız arkadaşlarımız bin 150 TL civarında maaş alıyordu. Şimdi genel çoğunluk bin 400 TL, bin 600 ve bin 750 TL civarında maaş almaya başlayacak. Mesaiye kalındığı takdirde ise bu maaş üzerinden mesai ücretlendirilmesi yapılacak. Özelleştirmenin ardından Çelikler Holding taşeron olarak çalışan hiçbir çalışanı işten çıkarmadı. Çelikler Holding kadrolu çalışanlardan 4/C’ye gitmek isteyenlerin tamamının çıkışını yaptı. Yaptığımız ek protokol sözleşmesi inşallah Kütahya’da çalışma taban ücreti babında örnek teşkil eder. Yaptığımız sözleşmenin çalışanlarımıza yeniden hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Erden, imzalanan protokolde kendilerine yardımcı olan Çelikler Holding yetkililerine teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA