‘şizofreni Hastalığı ve Toplum Temellı Ruh Sağlığı Hızmetı Olarak Trsm'ler’ Konulu Eğitim Çalışması

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından "Şizofreni hastalığı ve toplum temelli ruh sağlığı hizmeti olarak TRSM’ler" konulu bir eğitim çalışması düzenlendi.

‘şizofreni Hastalığı ve Toplum Temellı Ruh Sağlığı Hızmetı Olarak Trsm'ler’ Konulu Eğitim Çalışması

Taşbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen eğitime, 160’a yakın Toplum Sağlığı Merkezi’nde çalışan hekimler, aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanları katıldı.

Semireri veren Eğitim Eskişehir Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) Sorumlu Tabibi Psikiyatrist Doktor Berkent Yelken, şizofreninin genç yaşta başlayan, insanın kişiler arası ilişkiler ve gerçeklerden uzaklaşarak, kendine özgü bir içe kapanım dünyasında yaşadığı, düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü ağır bir ruhsal bozukluk olduğunu belirtti.

Yaşam boyu hastalanma riskinin, 15-45 yaş arasındaki nüfusta şizofreni olasılığının yüzde 1 dolayında olduğunu belirten Yelken “Bütün dünyada yılda 1.5-3 milyon şizofrenin olduğu bildirilmektedir. Düşünce ve algıda bozulmalar konuşmada düzen bozukluğu, çok dağınık ya da katatonik davranışlar, duygulanımda küntleşme hastada çalışmaya, sosyal etkinliklere, kişilerarası ilişkilerine, kişisel görünüm ve hijyene karşı ilgi azalması görülür. Bireyin kendi iradesini ve onun belirleyeceği ihtiyaçlarını merkeze alan, kişiye özel sunulan destek hizmetlerinin tamamına “Toplum Temelli Hizmetler” denebilir. Toplum temelli ruh sağlığı anlayışının temeli, kronik psikiyatri hastalarının toplumda soyutlanmadan, toplumun içerisinde ve toplumsal rollerini de göz ardı etmeksizin iyileşmeyi esas almasıdır. 2006 yılında ise Ulusal Ruh Sağlığı Politikası metni ile ruh sağlığı sisteminin toplum temelli olması, genel sağlık sistemine ve birinci basamak sağlık hizmetlerine dahil edilmesi, toplum temelli rehabilitasyon çalışmalarının yapılması, ruh sağlığı alanında yeni yasaların çıkarılması gibi hedefler benimsenmiştir. Toplum ruh sağlığı merkezi uygulamasının temel teorik düzlemini oluşturan bu metin sonrası ise 2008 yılında Bolu Ruh Sağlığı Hastanesine bağlı Bolu TRSM pilot bir uygulama ile hizmete girmiştir“ dedi.

ESKİŞEHİR TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ’NDEN 250 HASTA YARARLANIYOR
Dr. Yelken, Nisan 2011 tarihinden itibaren de Eskişehir Devlet Hastanesi’ne bağlı Eskişehir Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin hizmete başladığını anlatarak “Halen 250 civarında hastamız merkezden yararlanmaktadır. Merkezimizde çeşitli uğraş faaliyetleri yanısıra okuma saatleri,bilgisayar hizmetleri, hastalara bireysel bakım planları uygulanmakta, merkezden yararlanmayan hastalara düzenli ev hizmeti verilerek hizmetin sürekliliği sağlanmaktadır. Ruh salığı hizmetlerinin bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınmasında birinci basmak ile TRSM'ler arası ilişkinin artması gereklidir" diye belirtti.

Kaynak: İHA