'Çok Dilli Tabelaya Yüzde 50 İndirim Yapılması' Kararı

Diyarbakır Sur Belediye Meclisi'nce alınan "tabelalarını çok dilli yapanların ruhsat bedellerinde yüzde 50 oranında indirim yapılması" kararı üzerine İçişleri Bakanlığı soruşturma açılması izni verdi. Bunun üzerine Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve meclis üyelerinin yaptıkları itiraz Danıştay 1. Dairesince reddedildi.


Sur Belediye Meclisi'nce geçen yıl tabelalarını "Türkçe, Kürtçe, Süryanice, Ermenice ve Arapça" hazırlayanların ruhsat bedellerinde yüzde 50 oranında indirim yapılması kararı alındı.

İçişleri Bakanlığı'nca belediye meclisinin aldığı bu karara Anayasa'da eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle soruşturma izni verildi.

Bunun üzerine Sur Belediye Başkanı Demirbaş ve meclis üyeleri soruşturma izninin iptali için Danıştay'a başvurdu.

Danıştay 1. Dairesi, yapılan itirazı reddetti.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, makamında düzenlenen basın toplantısında, Sur ilçesinde tabelalarını çok dilli yapanlara ruhsat bedellerini yüzde 50 oranında indirim yapılması için geçen yıl karar aldıklarını hatırlatarak, daha sonra İçişleri Bakanlığı'nın bu kararla ilgili soruşturma izni verdiğini söyledi.

Duruma itiraz ettiklerini ifade eden Demirbaş, şöyle konuştu:

"Bu itiraz Demokratikleşme Paketine rağmen Danıştay 1. Dairesi tarafından reddedildi. Hükümetin bazı yasal değişiklikleri yerini bulmadığı gibi mümkündür ki bazı mahkemeler hükümetin bu yasal değişikliğini görmezden geliyor. Halen yasaları değiştirmek birşey sağlamıyor, zihniyetin değişmesi gerekiyor. Ruhsatlarla ilgili aldımız kararın, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ifade ediliyor. Oysa biz pozitif bir ayrımın, halkın lehine olan bir uygulamanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu düşünmüyoruz. Danıştay benim ve meclis üyelerinin soruşturmaya tabi tutulmasına izin vermiş oldu. Bundan sonra soruşturma açılacağı için bizi savcılığa sevk edecekler. Süreç yasal boyutuyla devam edecek."

Kaynak: AA