Akkuyu'da Kurulması Planlanan Nükleer Santral

İçel Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yapımı ve İçel-Adana Çevre Düzeni Planı'nın iptali için eylem yaptı.


İçel Valiliği önünde toplanan grup adına açıklama yapan İçel NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Arslan, İçel-Adana Planlama Bölgesi 1/100|000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın bölgenin geleceğini belirleyen imar düzenlemesi olduğunu belirterek, bu nedenle planın gelecek kuşakları da etkileyeceğini söyledi.

Düzenlemeyle yaşam alanlarının kirleneceğini, tarım ve turizme ağır darbe vurulacağını savunan Arslan, "Uluslararası ve yerli işbirlikçi nükleer lobilere rant sağlayacak olan Akkuyu Nükleer Santraline ve 1/100|000 ölçekli İçel-Adana Çevre Düzenleme Planı'na itiraz ediyoruz. Plan hükümlerinin iptalini talep ediyoruz" dedi.

CHP İçel Milletvekili Aytuğ Atıcı da İl Genel Meclisi'nin nükleer santral yapılmaması için karar aldığını bildirerek, çevresel etki değerlendirme raporu beklenmeden santral için herhangi bir çalışma başlatılamacağını öne sürdü.

Geçen hafta, nükleer santralin yapılacağı alana girdiğini belirten Atıcı, iş makinelerinin 30 Mart'tan bu yana çalıştığını öğrendiğini söyledi.

Burada taş ocağı çalışması yapıldığının söylendiğini iddia eden Atıcı, "Bunun adı hukuksuzluğa davettir. İçel halkının zekasıyla kimse dalga geçemez. Ruslar gelecek, Akkuyu'nun yapılacağı yerde taş ocağı mı işletecek? 'Kim size izin verdi?' dediğimde 'Vali'nin bilgisi var' dediler. Eğer Sayın Vali'nin bilgisi yoksa bir açıklama yapar, 'Burada yapılan çalışmalar direkt bakanlıktandır, bizim bilgimiz yok' der" diye konuştu.

Atıcı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yapılacağı alandaki izlenimlerini önümüzdeki günlerde TBMM'de paylaşacağını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından grup üyeleri, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yapımı ve İçel-Adana Çevre Düzeni Planı'nın iptali için imzaladıkları dilekçeleri Valilik yetkililerine verdi.

Kaynak: AA