Emine Erdoğan’dan Kamer Genç’e Suç Duyurusuna Hukukçu Değerlendirmesi
Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Erol Aras, Emine Erdoğan’ın, Kamer Genç'e yönelik suç duyurusuna ilişkin, olayın Japonya topraklarında olmasının yapılacak tahkikata etkisi olmayacağını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç hakkında Japonya Milli Günü resepsiyonundaki tutumu nedeniyle suç duyurusunda bulunması üzerine Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Aras, açıklamada bulundu. Türk Ceza Kanununun 8’inci bölümünde şerefe karşı işlenen suçlar bölümünde hakaretin tarifinin olduğunu ifade eden Aras, “Emine Hanım’ın verdiği iddia edilen suç duyurusunda hakaret fiilinden dolayı şikayetçi olma ihtimali söz konusu. Burada Türk Ceza Kanununun 8’inci bölümünde şerefe karşı işlenen suçlan bölümünde hakaretin tarifi var. Bir kimsenin onur, şeref, saygınlığına karşı somut olgu veya fiili isnat etmek ya da sövmek yoluyla onun şeref ve saygınlığını zedelemek, saldırmak şeklinde tarif ediliyor. Buradaki eyleme baktığımız zaman Kamer Genç, Türkiye Cumhuriyetini Başkanının eşine, bir hanımefendiye ‘yetkiniz yok burada konuşma yapamazsınız diye’ protokol kurallarına, ahlak kurallarına toplumsal bizim geleneklerimize, anlayışımıza aykırı bir fiil de bulunmuş. Bu suç duyurusunu değerlendiren savcılık burada onun şeref ve saygınlığına karşı somut bir isnat olgu hakaret edildiğine, ya da bu davranışıyla sövme sonucunun doğduğunu görecek mi?” diye konuştu.
Yapılan eylemin ceza kanunları ahlak kuralları örf ve adetler şeklinde çeşitli basamaklarının olduğuna değinen Aras, şunları söyledi:
“Ahlak ve toplumsal kurallar ihlal edildiği zaman bu yadırganır, garipsenir ve kınanır. Ceza Kanunun da tarif edilen eylemi gerçekleştiren cezalandırılır. Burada bam teli hukuka ayrı bir suç kapsamına giren eylem değil de ahlak ve toplumsal örf ve adetlerimize yönelik saldırı diye değerlendirmek gerekir. Burada Kamer Genç’in Ceza Kanunun bir maddesinin ihlal ettiği şeklinde yorumlanabileceğini, tarif ettiğim ceza kanunun 38’inci bölümünde şerefe karşı suçlarda tarife baktığımız zaman ben göremiyorum. Protokol konuşması yapıldığı yerde özünde haklı bile olsa ki araştırmamış, büyükelçiliğin isteğine bağlı konuşma durumu da olabilir. Eğer böyle bir şey yoksa gerçekten Bakan varken Hanımefendinin konuşması protokole uymayabilir. Ama bunun ifade ediliş yeri, tarzı ve zamanı orası değil. Savcılığın nasıl bir değerlendirme yapacağını, dava açarsa 125’inci madde kapsamında bir hakaret olduğunu telaki edecektir. Mahkeme heyeti değerlendirecektir. Aksi takdirde takipsizlik kararı verecektir.”
Erol Aras, olayın Japon toprağında olmasının, elçilik dışında ya da içinde olmasının öneminin olmadığını belirterek, "Yapılacak bir tahkikata etkisi olmaz" diye konuştu
“EYLEM TAZMİNATA KONU OLABİLİR”
Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in eylemi tazminata konu olabileceğini ifade eden Aras, “Ceza Kanunundan farklıdır tazminat davaları. Başbakanın eşi olarak değil, Emine Erdoğan olarak üzüntü duymuş olabilir. Bu bir tazminatın konusu olabilir. İki tarafın ekonomik ölçülerine göre hakareti değerlendirecek mahkemelerin değerlendirmesine göre haksiz fiilden dolayı sarf ettiği cümlelerden dolayı, üzüntüyü giderecek bir maddi tazminatın hukuk mahkemelerinde görülebilir. Kazanması çok yüksektir. Belki Savcı ve mahkeme bunu hakaret olarak değerlendirecek” şeklinde konuştu