İzzetbegoviç'in Kızı akşamiya'dan Eskişehir Valisi Tuna'ya Ziyaret

Eskişehir'de vefatının 10| yılında Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç için düzenlenecek anma programına katılmak üzere kente gelen İzzetbegoviç'in kızı Leyla Akşamiya, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'yı ziyaret etti.


Tuna, kabulünde, iki gün boyunca Bosna'dan gelen misafirlerle birlikte olacaklarını belirterek, Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak Eskişehir'de Balkanlara yönelik çok fazla çalışma yaptıklarını kaydetti.

Bugünlerde Bosna ile birlikte dayanışma günü yapıp yetim çocukları ağırlayacaklarını ifade eden Tuna, şöyle konuştu:

"Orta Asya'da Balkanlara uzanan Türk dünyası coğrafyasında atalarımızın izleri olan medeniyetimizde, çocuklarımızın kardeşçe ilişkiler içinde birbirlerine destek olmalarının temennisi açısından var olan köprülerin güçlendirilmesi önem arz ediyor. Eskişehir, Türk dünyasının buluşma noktası ve kalbinin attığı yerdir. Bu coğrafyada yaşayan herkesin birbiriyle çok eskilere dayanan gönül bağı var. Onların acısı bizim acımız, sevinci bizim sevincimizdir. Ülkemizde Bosna'dan gelip yerleşen vatandaşımız var. Biz de Saraybosna'ya gittiğimizde kendimizi Anadolu'nun bir kenti hissediyoruz. Geçmişte yaşanan acıların tekrarlanması için birbirimize destek olmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Eskişehir'den dünyaya sevgi ve barış mesajları veren Yunus Emre ve Nasreddin Hoca gibi değerlerimiz var. Tamamen insanların barış içinde yaşaması için gayret gösterine medeniyetin çocuklarıyız."

- "Aliya İzzetbegoviç'i asla unutmamalıyız"

Akşamiya ise kendilerine gelen davet üzere çok sevindiklerini dile getirdi.

Yetim, yoksul ve başarılı öğrencileri Eskişehir'e getirdiklerini anlatan Akşamiya, şunları bildirdi:

"Öğrencileri kendim buldum. Çocukların çoğu ilk kez pasaport çıkarttı. O heyecanı görmek her şeye değerdi. Böyle bir davet nedeniyle teşekkür ediyorum. Halkımıza kendi değerlerimize nasıl sahip çıkmamız gerektiğini sizler öğretiyorsunuz. Bosna Hersek'in devlet idaresi o kadar karışık ve zor ki bir kısım 'Aliya İzzetbegoviç' ismini duymak bile istemiyor. O yüzden Saraybosna'da ne havalimanı ne de bir sokağa 'Aliya İzzetbegoviç' adı veriliyor. Bu bize acı veriyor. İnşallah ileride değişecek. Aliya İzzetbegoviç adını taşıyan sadece bir kurumumuz var. O da bir müze. Aliya İzzetbegoviç'i asla unutmamalıyız. O bütün Bosna Hersek için savaştı."

Konuşmanın ardından Tuna, Akşamiya'ya Eskişehir 2013 Türk Dünyası Külür Başkenti anı tabağı hediye etti. Akşamiya da Tuna'ya Bosna'yı anlatan bir kitap takdim etti. Öte yandan ziyarette hazır bulunan İzzetbegoviç Müzesi Müdürü Adnan Zisco, Tuna'ya İzzetbegoviç'in biyografisi ve bir bere armağan etti.

Kaynak: AA