Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Açıklaması

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Maalesef EXPO İzmir’de kaybettik.

Canımız sağ olsun. Biz kaybetmedik aslında bana göre EXPO kaybetti” dedi.


Bakan Zafer Çağlayan, “Genç Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesi Aile Şirketleri Paneline” katıldı.

MÜSİAD Aile Şirketleri Paneli’nde açıklamalarda bulunan Çağlayan, “Bizim dönemimizde şirketin kasası patronun cebiydi. Bu konuda şirketi kuran kendisinin en akıllı ve en doğru insan olduğunu düşünürdü. Türkiye bu dönemlerden geçti. Vade şirketleri bundan dolayı uzun ömürlü olamadılar. Sermaye birikimi yapamadılar” diye konuştu.

90 sonrası dünyaya gelenlerin Türkiye’nin geçmiş dönemlerini bilmediklerini söyleyen Çağlayan şöyle devam etti:
“Anayasa kitabı fırlatıldı ondan dolayı kriz oldu. Anayasa kitabinin bir kabahati yok. Çünkü Türkiye darlanmış, sıkışmıştı. Çünkü Türkiye’nin kamu borçları milli gelirin yüzde 75’iydi. Türkiye’de toplanan her 100 liralık verginin 88 lirası borcun faizine gidiyordu. Türkiye iyi yönetilmiyordu. Bütçe açıkları milli gelirin yüzde 11’iydi. Bir gecede biz yüzde 7 bin faizler yaşadık. 94 yılında gece yatarken zengindik sabah kalktık hepimiz fakirleştik. Bugün ise krize meydan okuyoruz.”
Avrupa’ya olan ihracatın geçen yıl yüzde 38’lere kadar düştüğünü sözlerine ekleyen Çağlayan, “Avrupa’ya olan ihracatın yüzde 38’lere kadar düştüğü bir ortamda, dünyanın ihracatını en fazla arttıran 2’nci ülkesi olduk. Türkiye böyle bir krizde kendi pazarının bağımlı olduğu Avrupa’da kriz yaşanırken Türkiye’de mutlaka ciddi bir kriz içine girmeliydi. Eğer eski sistemler olmuş olsaydı. Bunun için avucunu ovuşturanlarda oldu ancak avuçlarını yaladılar. Bugün kamu borçlarında 28 üyeli Avrupa Birliğinin 24 ülkesinden daha az borca sahibiz. Türkiye’nin bundan 10 yıl önce toplam borçları milli gelirin yüzde 75’iydi. Bugün Türkiye’nin toplam kamu borçları milli gelirin sadece yüzde 36’sıdır. Bizim girişimcilerimiz, ticaret sistemimizi, yapılanmamızı yeniden organize etmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde aile şirketlerinin önemi çok daha fazla ortaya çıkıyor” ifadelerinde bulundu.

Bugün Türkiye’de 100 firmanın marka değerinin toplam 31 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Çağlayan, dünya markası haline gelmiş olan Coca Cola’nın marka değerinin 60 milyar dolar, Apple’ın marka değerinin 87 milyar dolar, Samsung’un marka değerinin ise 50 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Çağlayan şöyle devam etti:
“Dünyada birçok şirketin yüzlerce milyar dolar kayıplarını azaltmaya çalışıyorlar. Yeni yapılanmanın gerisinde kaldılar. Dünyada şuan da bir milyar dolar üzerinde geliri olan 8 bin şirket varken, bizim ülkemizde bir milyar dolardan fazla geliri olan sadece 30 tane şirket vardır.”
İzmir’in, EXPO 2020’nin 2. tur oylamasında elendiğine de değinen Çağlayan, “Maalesef EXPO İzmir’de kaybettik. Canımız sağolsun. Biz kaybetmedik aslında bana göre EXPO kaybetti” ifadelerini kullandı

Kaynak: İHA