Karbonmonoksit Zehirlenmelere Karşı Uyarı

Şereflikoçhisar Sağlık Müdürlüğü, karbon monoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.


İlçe Sağlık Müdürü Mustafa Hatipoğlu yaptığı yazılı açıklamada, ilçede soba ile ısınma oranının çok yüksek olduğuna dikkati çekerek, karbon monoksit zehirlenmelerine karşı alınacak tedbirlere yer verdi.

Hatipoğlu açıklamasında, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal sonucu kış mevsiminde ve özellikle alçak basınçlı havalarda yaşanan karbon monoksit zehirlenmelerinin basit ve küçük tedbirlerle önlenebileceğini belirtti.

Hatipoğlu, karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtilerinin baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, sersemlik, terleme, bulantı, kusma, görme bozukluğu, kalp çarpıntısı, kalpte sıkışma hissi, özellikle hareketle oluşan nefes darlığı, unutkanlık ve bayılma hissinin olduğunu açıklayarak ''Özellikle uyku esnasında vücut zehirlenme belirtilerini algılayamaz, bu nedenle ölüm olayları genellikle gece uyku sırasında meydana gelmektedir'' ifadesine yer verdi.

Karbon monoksit zehirlenmelerin önlenmesinde soba kullanımının önemli olduğunu ve TSE belgeli sobaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Hatipoğlu açıklamasına şöyle devam etti:

''Soba borusu pencere yada duvar delinerek uzatılmamalıdır, duvar ile soba arasındaki mesafe 1 -1,5 metre olmalıdır, zorunlu olmadıkça fazla dirsek kullanılmamalıdır, sobanın üçte ikisi doldurulmalı ve üstteki kısım yanma ve baca çıkışı için boş bırakılmalıdır. Yanan kömür üzerine su dökülerek söndürülmemelidir, özellikle bebekler ve yaşlılar kesinlikle sobalı odalarda yatırılmamalıdır, sobalı odada yatılması halinde kapı açık bırakılmalı ve soba geceleri mutlaka söndürülmelidir.''

Kaynak: AA