Abd'den Ab'ye 'İyi Niyet' Heyeti

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın bazı Avrupa ülkelerini ve liderlerini dinlemesi nedeniyle ortaya çıkan kriz sonrasında taraflar arasında yeniden güven inşa etme çabaları çerçevesinde Amerikan Senatosu'ndan bir heyet, Avrupa Birliği kurumlarında temaslarda bulundu.


ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin Avrupa İşleri Alt Komitesi Başkanı Senatör Chris Murphy'nin başkanlık ettiği ve Senatör Gregory Meeks ile Senatör Mario Diaz-Balart'ın da yer aldığı heyet, AP Dışişleri Komisyonu'nda dinleme kriziyle ilgili düzenlenen oturumda Avrupalı parlamenterlerden gelen soruları yanıtladı.

Murphy, Avrupa vatandaşlarının verilerinin korunması konusunda ABD'nin de Avrupa kadar kaygılı olduğunu belirterek, 11 Eylül saldırılarının ardından istihbarat servislerinin belirgin şekilde, bazılarının ise çok büyüdüğünü söyledi.

Murphy, "Hem yürüyüp hem sakız çiğneyebiliriz" diyerek işler kötüye giderken, kötüye giden şeylerin tamir edilebileceğine atıf yaptı.

AFET Başkanı Elmar Brok da her şeyin dinlenmesinin söz konusu olmaması ve dostlar arasında bazı sınırların bulunması gerektiğinin altını çizerek, "AB ile ABD arasında güvenin tekrar oluşturulması" yönünde mesaj verdi.

Konunun ABD'de de tartışıldığına dikkati çeken Brok, "Özel hayat, özgürlük ve güvenlik arasında denge kurulması için bir şeyler yapılmalı" dedi.

- Söz yerine eylem beklentisi

Heyetle bir araya gelen AB Komisyonu'nun adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding de ziyaretin iyi bir güven artırıcı önlem niteliğinde olduğunu belirterek, "Sürekli diyalog karşılıklı güven inşa eder. Bilgi ve anlayış, cehalete karşı en iyi savunmayı sağlar. Konuşuyor ve dinliyoruz, birbirimiz hakkında casusluk yapmıyoruz" diye konuştu.

ABD'nin kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasal düzenlemeyi gecikmeden yapması gerektiğini heyete net şekilde ilettiğini ifade eden Reding, "Sözlerin yerini eylemin almasını umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Murphy başkanlığındaki heyet Brüksel'den önce Almanya'da da temaslarda bulunmuştu.

Kaynak: AA