Mhp’den ‘kadına Şiddete Hayır’ Çağrısı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanı Gönül Ar Güngör, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü’ nedeniyle yaptığı basın toplantısında, “Türkiye, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık konusunda Dünyanın en geri ülkelerinin arasında yer almaktadır” dedi.

Mhp’den ‘kadına Şiddete Hayır’ Çağrısı

MHP İl Başkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında, toplumda kadına karşı şiddete hayır konusunda daha fazla farkındalık oluşturulması gerektiğini dile getiren Güngör, kadınlara yönelik şiddetin insan haklarının ihlallerinden birisi olduğunu söyledi.

Maddi ve manevi bütünlük hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, ifade özgürlüğü, eğitim hakkı, çalışma hakkı gibi birçok hak ihlallerinin de kadınlara uygulanan şiddet arasında yer aldığını belirten Güngör, “Son yedi yılda istatistiklere giren kadın cinayeti oranı yüzde bin 400 artmıştır. Resmi rakamlara göre son yedi ayda 226 kadın öldürülmüş. 478 kadın tecavüze, 722 kadın tacize uğramış. 6 bin 423 kadın ise aile içi şiddet nedeniyle hastaneye başvurmuş. Verilere göre kadına yönelik cinsel saldırı suçlarında son beş yılda yüzde 30 artış meydana gelmiştir. 2009'da 171, 2010'da 177, 2011'de 163, 2012'de 155 ve 2013'ün ilk 9 ayında da 136 kadın hayatını kaybetti. Sadece bu yıl 28 bin kadın, şiddete maruz kaldı. 4 bin 500'ü için de koruyucu ve önleyici tedbir alındı. Ocak 2013 itibariyle, 50 binden fazla kadının eşlerine mahkeme kararı ile evden uzaklaştırma ve uyarı gibi önleyici tedbirlerle koruma sağlandı. Şiddetin önüne geçmek ve kadına dair insan haklarının ihlalinin önüne geçmek için neler yapılmalı bu hususa değinmek istiyoruz. MHP olarak bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, kadına karşı cinayetlerde, aslında cana kast olan ancak töre cinayeti ya da namus cinayeti adı altında nitelendirilmeye çalışılan cinayetlerde de haksız tahrik indirimi uygulamasına son verilmesini, şiddete uğrayan kadınlar için başvuru ve sığınma evlerinin sayısının artırılmasını, ücretsiz danışmanlık, psikolojik ve tıbbi destek ve yasal yardımın yapılmasını istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA