Mısır'da 'Tartışmalı Gösteri Yasasının' Onaylanması

Mısır'da Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, yarın yürürlüğe girecek toplantı ve gösterilerin düzenlenmesine ilişkin yasayı kabul etmediklerini ve gösterilere devam edeceklerini açıkladı.


AA muhabirine açıklama yapan Ulusal İttifak üyesi Mecdi Karkar, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un, toplantı veya gösterilerin düzenlenmesine yönelik tartışmalı yasa tasarısını onaylamasına ilişkin "darbe yönetimlerinin doğası gereği, olağanüstü kanunlar olmadan yaşayamacağını" söyledi.

"Dikta yönetimi, gösterileri sonlandırmak amacıyla olağanüstü hal ilan etti. Olağanüstü halin süresi dolduğunda da gösterilerin devam ettiğini görünce başka bir olağanüstü uygulamaya baş vurdu" diyen Karkar, Mısır halkını bu tip uygulamaların engelleyemeyeceğini ve halkın gösterilere devam edeceğini belirtti.

İttifak üyesi Hedi Abdulmunim de yasanın ülkedeki birçok kesim tarafından tepkiyle karşılandığını dile getirerek, yarın yürürlüğe girecek olan yasaya karşı Ulusal İttifak ile karşıt görüşler arasında uzlaşı sağlanabilme ihtimaline işaret etti.

Abdulmunim, "İnsan haklarını tümüyle baskı altına alan bu yasa, barışçıl bir şekilde sunulan düşünce özgürlüğüne aykırı. Başından beri barışçıl gösteriler düzenlediğimiz için biz bu yasayı yok sayıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yasanın, darbe yönetimine karşı çıkan aykırı tüm sesleri kesmeyi amaçladığı görüşünü savunan Abdulmunim, "Darbe yönetimi, hazırladıkları darbe anayasasını hiçbir çatlak ses çıkmadan uygulamaya koymak istiyor ve başlangıcı da bu yasa ile yaptı" ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanlığına, "güvenlik ve toplumsal barışı tehdit etmesi halinde", gösteri ve yürüyüşleri engelleme hakkı veren, güvenlik güçlerine de gösterilerin güç kullanılarak dağıtılması konusunda geniş yetkiler tanıyan yasaya göre, ihlalde bulunanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve yüklü miktarda para cezasına çarptırılabilecek.

Kaynak: AA