İslam İşbirliği Teşkilatı Travma Müdahale Merkezi Açıldı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Travma Müdahale Merkezi'nin açılışı yapıldı.

İslam İşbirliği Teşkilatı Travma Müdahale Merkezi Açıldı

Travma Müdahale Merkezi'nin açılışına; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, AK Parti Kilis milletvekilleri Opr. Dr. Fuat Karakuş, Ahmet Salih Dal, AK Parti Kilis il Başkanı Reşit Polat ile çok sayıda davetli ve uzman katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Travma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Tarık Yılmaz, İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından Suriyelilere yönelik Travma Merkezi’nin 4 aydır faaliyet yürüttüğünü belirterek, “Suriyeli sığınmacılar, özellikle kadın ve çocuklar büyük bir travma yaşamış. Zor şartlar altında buraya gelmiş kişilerdir. Tabii birçok psikolojik sorunları var. Ciddi sıkıntılar yaşamışlar. Bunun için biz burada onların dilinde, onların kültüründe, bir krize müdahale merkezi kurduk. Çalışan arkadaşlarımız Suriyeli arkadaşlarımızdır. Psikolog, psikolojik danışman ve psikiyatrist arkadaşlarımız var. Suriyelilerin ön eğitimlerini gerçekleştirdik. Bu merkez devam ettiği sürece de en üst düzeyde eğitimlerini tamamladık” dedi.

Kilis Valisi Süleyman Tapsız ise, 3 yıldır Suriyelilerin ülkelerindeki iç savaş nedeniyle mağdur olduğunu belirterek, “Suriye'de kaos yaşandı ve bu kaosun çıkardığı insanlık dramıyla karşı karşıya kalınmıştır. Suriyeliler Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. Her gün Suriye'de, Halep'te, Şam'da, İdlib ve Hama'da Suriye ordusu tanklarla, toplarla sivil insanların üzerine saldırıyor, bomba yağdırıyor. Bugüne kadar 150 bine yakın Suriyeli kardeşimiz hayatını kaybetti. Bir o kadar da insan yaralandı. Milyonlarca insan da evini terk edip bizim ilimiz ve ülkemiz başta olmak üzere komşu ülkelere sığındılar. Türkiye üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getiriyor. 205 bin Suriyeli Türkiye genelinde kamplarda kalıyor ve bunlardan 80 bini Kilis'te ikamet ediyor" diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, "İslam İşbirliği Teşkilatı önemli bir alanda önemli bir iş yapıyor. Çünkü İslam kelimesinin anlamı barış demektir. Türkiye'nin yaşadığı coğrafyanın gereğini yapmak ve komşularının acısını paylaşması insanlık borcudur. Büyük bir medeniyetten geliyoruz. Aynı zamanda da büyük bir milletiz. Büyük bir millet demek ortak geçmişi olması demek. Ortak bir gelecek demek, kader birliği demek. Acıda, sevinçte, hastalıkta bir ve beraber olmak demektir. Kilis, Suriye konusunda büyük bir fedakarlık gösteriyor. Hayat bitiyor, her şey bitiyor. Mesele geriye ne bıraktığın ve ne eser bıraktığın. Şu anda Kilis halkı tarih yazıyor. Biz inancımız gereği hayatın bir sınav olduğunu ve bu sınavı başarabilmemiz için de burada iyi günde kötü günde beraber olmamız, gönlümüzü birbirimize açmamız gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"Komşusu açken tok yatan bizden değildir" ve "Veren el alan elden üstündür" diyen Şahin, şöyle devam etti:
"İşte bu duygu çok önemli. Bugün dünyada yaşanan bütün sorunlar, bu duygu kaybolunca yaşanıyor. Bu duyguyu mutlaka kaybetmeden geleceğe gençlerimize ve çocuklarımıza taşımamız lazım. Bu evlatlarımız yarın memleketlerine gidecekler. Yarın topraklarına gidecekler. Ama kafada nasıl bir Türkiye, nasıl bir Kilis, nasıl bir Gaziantep kalacak? İşte en önemli şey bu. İyi hafızalarla iyi örneklerle tarihi beraber yazıyoruz. Kolay bir şey değil. Herkes bunu kolay kolay yapamaz. Bütün uluslararası toplumun gönderdiği mali destek yüzde 6'dır. Türkiye Cumhuriyeti devleti bu işe 2 milyar lira mali destek vermiş. Bu işin parası da önemli değil. Mesele bu duyguyu yönetmek. Bunun gereğini yapmak. Allah'ın izniyle biz bugünlerde Suriye'ye, Suriye topraklarına huzur ve barış gelsin diye büyük bir gayret gösterirken, bir taraftan da Suriye'deki iç savaştan kaçarak gelen kardeşlerimize yüreğimizi, gönlümüzü açıp kardeşliğimizin gereğini yapıyoruz."
İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu da travma müdahale merkezinin eski bir Kilis evi olduğunu, mimari yapısının da bu bölgenin tarzına uygun olduğunu ifade ederek, “Merkeze gelen Suriyeli sığınmacılar kendisini vatanından fazla uzak hissetmeyecektir. Burada yapılan tedaviler ve hizmetler var. Biz bunları yaparken Suriyeli hekimlerin ve doktorların çalışmasını sağladık. Bu merkezin çalışmalarının çok faydalı olacağını düşünüyorum. Suriyeli kardeşlerimizin derdine derman olacağını düşünüyorum" dedi.

Konuşmaların ardından, İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından yaptırılan ve Suriyelilere psikolojik destek hizmetlerinin sunulacağı travma müdahale merkezinin açılışı yapıldı.

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, katkılarından dolayı Bakan Şahin'e plaket verdi.
Kaynak: İHA