Esbaş, Dünya Serbest Bölgelerini Ağırlamaya Hazırlanıyor

Ekonomi Bakanlığı himayelerinde, 11-12 Aralık 2013 tarihlerinde, İngiltere merkezli WFZC-Dünya Serbest Bölgeler Konvansiyonu organizasyonunda ve ESBAŞ’ın ev sahipliğinde düzenlenecek olan “Dünya Serbest Bölgeler Konferansı”nda, dünyanın 30’a yakın ülkesinden 300 civarında siyasetçi, teknokrat, bürokrat, yatırımcı ve yönetici İzmir’e geliyor.

Esbaş, Dünya Serbest Bölgelerini Ağırlamaya Hazırlanıyor
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın açılış konuşmasını yapmasının beklendiği konferansta, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da birer konuşma yapacaklar.
Her yıl dünyanın farklı bir ülkesinde gerçekleştirilen konferansa, ESBAŞ, 2005 yılından sonra ikinci defa ev sahipliği yapıyor. ESBAŞ Konferans Salonu ve Swissotel Grand Efes salonlarında gerçekleşen konferans ve eğitimler süresince, katılımcılar, dünyanın değişen ve gelişen ekonomik yapısı sürecinde, dünya Serbest Bölgeleri ve Özel Ekonomik Bölgelerinin yeni dönemde aldığı ve almakta olduğu rolü detaylı bir şekilde değerlendirme imkanı bulacaklar. WTO-Dünya Ticaret Örgütünün her yıl yakından takip ettiği ve katıldığı konferansa, bu yıl Dünya Ticaret Örgütünün İsviçre Temsilcisi Andeas Maurer konuşmacı olarak katılıyor. Andreas Maurer’in, Dünya Ticaret Örgütü'nün, dünyada Serbest Bölgelere ve Özel Ekonomi Bölgelerine bakışı hakkında yapacağı konuşma ve dünya ekonomisindeki yeni yapılanmalara yönelik görüşleri, katılımcılar tarafından önemle ve merakla bekleniyor. OECD’yi temsilen konferansa Paris’ten katılacak olan Narine Nersesyan da bir konuşma yaparak, dünya serbest bölgelerinde uygulanmakta olan vergi mevzuatı hakkındaki OECD yaklaşımını katılımcılarla paylaşacak.

Konferansta, ABD Yabancı Sermaye Ticaret Bölgeleri Derneği Başkanı Dan Griswold yapacağı konuşma da, Avrupa Birliği'nin ABD ile sürdürdüğü Serbest Ticaret Anlaşması sürecinde, merakla beklenen diğer bir konuşma olacak. Toplantıya, Hindistan, Polonya, Rusya, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Nijerya, Rwanda, Costa Rica gibi ülkelerde faaliyet gösteren serbest bölgeler ve özel ekonomik bölgelerini temsilen katılacak konuşmacılar, dünyanın farklı köşelerindeki serbest bölge uygulamalarına yönelik yapacakları sunumlarla, katılımcılara ve otoritelere yeni dönemde serbest bölgeleri daha detaylı tartışma ve değerlendirme fırsatı yaratacaklar. Konferansa, Çin Halk Cumhuriyeti Shanghai bölgesi de, serbest bölge ve devlet yönetiminden oluşan büyük bir heyetle katılıyor.

Konferansa, Dünya Ticaret Örgütünün yanı sıra, Dünya Bankası, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, WAIPA-Dünya Kalkınma Ajansları Derneği, OECD gibi dünya ekonomisine yön veren kuruluşlardan da temsilciler katılarak birer konuşma yapacak ve ticaret ve finansta toparlanan dünya ekonomisini yorumlayarak, serbest bölgelerde yeni iş modelleri, serbest ve özel ekonomik bölgelerin değişen dünya konjonktürüne uyumu gibi çarpıcı konuları değerlendirecekler. Konferansa, dünyanın önde gelen uluslararası şirket ve kurumlarından da çok sayıda üst düzey yönetici katılarak, yeni dönemde serbest bölgeleri ilk ağızdan dinleme ve değerlendirme imkanı bulacaklar.

Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurt Dışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü, Gümrük Bakanlığı, Gelirler İdaresi Başkanlığı, Türkiye’deki 19 Serbest Bölgeden ve Türkiye Serbest Bölgelerinde faaliyet gösteren çok sayıda firmadan yöneticiler de katılarak, dünyada serbest bölgecilik sektöründe, Türkiye’nin yerini ve konumunu değerlendirme imkanı bulacaklar.
Kaynak: İHA