Abd İle Afganistan Arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, NATO'nun görev süresinin biteceği 2014 sonrasında Afganistan'da kalacak Amerikan kuvvetleriyle ilgili İkili Güvenlik Anlaşması'nın nihai şekli üzerinde Afganistan ile anlaştıklarını söyledi.


Kerry, başkent Washington'da katıldığı basın toplantısında, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karai ile telefonla görüştüğü bilgisini verdi. Kerry, "Cumhurbaşkanı Karzai ile bu sabah bir dizi konuşmadan sonra, ikili güvenlik anlaşmasının nihai dili üzerinde bir anlaşmaya vardığımızı söylemekten memnuniyet duyuyorum" dedi.

Kerry, Cumhurbaşkanı Karzai'nin kendisiyle görüşmesinde ABD'nin sivil ölümleri nedeniyle "özür dilemesi" isteğinde bulunmadığını kaydetti.

Kerry, "Özür dilemeyle ilgili herhangi bir tartışma olmadı. Bu masada olan bir konu dahi değildi" ifadesini kullandı.

Ülkede kalacak Amerikan askerlerinin "muharebe" rolünün bulunmadığını belirten Kerry, kuvvetlerin tamamen eğitim, teçhiz etmek ve yardımda bulunmak için ülkede kalacağını aktardı.

Afgan Halk Meclisi'ne yarın sunulacak anlaşma, belli sayıdaki ABD güçlerinin, NATO'nun gelecek yıl Afganistan'dan çekilmesinden sonra ülkede kalabilmesini sağlıyor.

Anlaşmanın geçerli olması için ise son sözü Afgan Halk Meclisi söyleyecek. Afganistan'ın 34 vilayetinden meclisin toplantısına iştirak edecek ülkenin önde gelen 2 bin 500 ismi, anlaşmaya ya "tamam" diyecek ya da reddedecek.

Meclisin anlaşmayı reddetmesi halinde Amerikan askerleri 2014 sonunda bu ülkeden tamamen çekilecek. Kabul edilmesi durumunda ise yaklaşık 10 bin Amerikan askerinin ülkede kalması öngörülüyor.

Amerikan kuvvetlerinin geleceği Washington ile Kabil arasında tartışmalara neden oluyordu. Kabil hükümeti ne olursa olsun hiçbir yabancı askerin Afgan halkının evlerine girip arama yapmasını kabul etmezken, Washington yönetimi ise El Kaide ve diğer isyancı gruplara yönelik "terörle mücadele" kapsamında bu maddenin geçerli olmasını istiyordu.

Kaynak: AA