Çocuk İzleme Merkezi’nde 249 Mağdur Hakkında İşlem Yapıldı
Samsun Adliyesi Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Karaaslan, 2013 yılında Samsun Çocuk İzleme Merkezi’nde 249 mağdur hakkında işlem yapıldığını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında My House Otel’de panel düzenledi.
Düzenlenen panele Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Necmettin Aygün, İl Müdür Yardımcısı Hamit Gümüş, Samsun Adliyesi Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Karaaslan, İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Şener Özdemir, öğretmenler ve eğitimciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Necmettin Aygün, “Geleceğimiz diye ifade ettiğimiz çocuklarımızın bugün dünyada ihmal ve istismarın devam ettiğine şahit olmaktayız. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak dezavantajlı gruplara hizmet veriyoruz. Bu hizmet gruplarından birini de çok ciddi bir kısmını da çocuk hizmetlerinin oluşturduğu, haklar konusunda ihmale ve istismara uğramış çocuklarımızın 460 kadarını kuruluşlarımızda değişik adlarda çocuk evlerimizde bakım altında hizmet veriyoruz. Ailelerin çocuktan önemli işleri ve problemleri olmasın” dedi.
Çocuk Hizmetleri hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Hamit Gümüş, “Çocuk geleceğimizin devamı, yemeyip yedirdiğimiz, içmeyip içirdiğimiz, büyük bir özveri ile yetiştirmeye çalıştırdığımız geleceğimizin teminatıdır. Çocuk kavramı, yaşamın doğuştan ergenliğe kadar süren dönemini yaşayan varlıktır. Çocuk zihinsel, fiziksel ve ruhsal yönden tam bir olgunluğa erişmemiş, toplumdaki rol ve görevlerini henüz öğrenmekte bakıma ve eğitime ihtiyacı olan varlıktır. Biz korumaya muhtaç çocuklara hizmet veriyoruz. Çocuklarımıza en iyi şekilde hizmet sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Daha sonra Samsun Adliyesi Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Karaaslan, ailenin çocuklarına karşı hukuki yükümlülükleri ve çocukların ihmal ve istismarlarına karşı hukuki yaptırımlar hakkında bilgi aktardı. Karaaslan, “Türk Medeni Kanunu’na göre, 18 yaşını bitirmemiş kişiler reşit değildir. Bu durum hakları kullanma ehliyetini sınırlamasını ifade eder. Anne-baba evli değilse, çocuğun velayeti anneye aittir. Anne ve babanın boşanması halinde çocuğun velayetinin kime verileceğine mahkeme karar verir. Çocuğun menfaati ve gelişmesi tehlikeye düşerse, anne ve baba duruma çare bulamazsa, bunlara güçleri yetmezse hakim, Medeni Kanun’un 346. maddesine göre uygun önlemleri alır. Bu önlemler aileye rehberlik, yardım, anne ve babaya ihtar, emir ve direktiflerin verilmesi veya denetime tabi tutulması, çocuğa kayyum tayini gibi velayeti anne ve babada bırakırken çocuğun korunması için aileye destek verilmesi için alınan önlemlerdir. Çocuğa cinsel yönden istismar eden kişi 3-8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel istismarda vücuda organ veya sağ el biçiminde sokulması suretiyle gerçekleşmesi durumunda 8 ile 15 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. Samsun Çocuk İzleme Merkezi 1 Nisan 2012 tarihinde faaliyete geçirilmiştir. 2012 yılında Samsun Çocuk İzleme Merkezi’nde toplam 166 mağdur hakkında işlem yapılmıştır. Bu mağdurların 100’ü 15 yaş üzeri, 66’sı 15 yaş altı mağdurlardır. TCK 103. maddesi kapsamında 119 kişinin beyanı alınmış, TCK 104. maddesi kapsamında yani 15 yaşını doldurmuş 18 yaşından küçük kendi rızası ile cinsel ilişkiye giren maddeye göre ise 44 kişi, TCK 105. maddesine göre yani cinsel taciz kapsamında ise 4 kişinin beyanı alınmıştır. 2013 yılında ise şimdiye kadar toplam 249 mağdur hakkında işlem yapılmış. Bu mağdurların 136’sı 15 yaş üzeri, 113’ü 15 yaş altıdır. TCK 103. maddesine göre 189 kişinin beyanı alınmış, 104. maddesine göre 55 kişi ve 105. maddesine göre de 5 kişinin beyanı alınmıştır” şeklinde konuştu.