Organ Nakli Bekleyen Hastalar Taksim'e Yürüyecek

Bir grup böbrek hastası, yarın Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı'na yürüyerek, organ bağışı için vatandaşlara çağrıda bulunacak.


Türk Böbrek Vakfı ile Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği,3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Organ Bağışı Haftası kapsamında, organ bağışına dikkati çekmek için Taksim'de etkinlik gerçekleştirecek.

Etkinlikte, böbrek hastalarından oluşan bir grup yarın öğle saatlerinde Galatasaray Lisesi önünde toplanacak. Grup, burada yapılacak basın açıklamasının ardından Taksim Meydanı'na yürüyecek.

BÖHAK Yönetim Kurulu üyesi Kemal Naçin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 22 binin üzerinde son dönem kronik böbrek yetmezliği hastasının, Sağlık Bakanlığı'nın resmi ulusal bekleme listesinde kayıtlı böbrek beklediğini söyledi.

Türkiye'de yılda ortalama 3 bin böbrek nakli yapıldığını belirten Naçin, bu sayının ancak yüzde 18'inin kadavradan gerçekleştirilebildiğini dile getirdi.

Nakil bekleyen hasta sayısının her geçen yıl arttığını aktaran Naçin, "Ancak, kadavradan nakil sayısı artmıyor ve pek çok hasta nakil olamadan hayatını kaybediyor. Biz de organ bağışına kamuoyunun dikkatini çekmek için böyle bir organizasyon düzenliyoruz. Hastalarımız orada olacak. Derneğimizin yöneticileri katılacak, zaten tüm yöneticiler de böbrek hastası. Biz, gönüllü olarak bu işi yürütüyoruz. Etkinlikle, organ bağışına ve kadavradan bağışa dikkati çekmek istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA