Bartık Açıklaması
Gaziantep ile İsviçre arasındaki 580 bin dolarlık ticaret hacminin yüzde 99’unun ithalattan kaynaklandığını belirten Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, “Aramızdaki bu büyük dış ticaret açığını daraltacak ihracat yönlü çalışmalar yapmalıyız” dedi.
GTO ev sahipliğinde, Yapı Kredi ve Zürcher Kantonalbank desteği ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen ‘İsviçre’den ithal edilecek yatırım mallarına sunulan uzun vadeli finansman imkanları’ seminerinin açılış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, “Aramızdaki ticari ilişkinin geleceğini her iki tarafın lehine olacak şekilde kurgulayarak, yüzde 99 ithalat yönlü olan ticari ilişkimizdeki açığı daraltacak ihracat yönlü çalışmalar yapmalıyız” şeklinde konuştu.
İSVİÇRE ÇİKOLATALARINDA ANTEPFISTIĞI OLMALI
“İsviçre Türkiye’nin en fazla dış ticaret açığı verdiği 3.ülke” diyen Bartık, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Gaziantep ile İsviçre arasındaki ticaret hacmi ise 2013 ün ilk 9 ayında 580 bin dolar civarında gerçekleşmiş. Ama ne yazık ki bu alışverişin yüzde 99’u ithalat. Gaziantep ile İsviçre arasında aslında büyük bir dış ticaret açığı var. Aramızdaki ticari ilişkinin geleceğini her iki tarafın lehine olacak şekilde kurgulamalıyız. Bugün burada İsviçre’den yapacağımız yatırım mallarının ithalatı konusunda finansman desteklerini konuşacağız. Ama yatırım sonrası ürettiğimiz ürünler için İsviçre pazarının kapılarını açabilmenin yollarını da konuşmalıyız. İsviçrelilerin evlerinde Antep halısı, çikolatalarında Antep fıstığı olmalı.”
Yapı Kredi Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Feza Tan, uzun vadeli yatırımlara önem veren bu bölgede, Yapı Kredi tarafından sunulan çeşitli finansman alternatifleri ile yatırımcıların her zaman yanlarında olduklarını vurguladı. Yapı Kredi’nin bölgedeki çalışmalarından bahseden Tan, son 3 yılda bu bölgede atılan müşteri odaklı adımlarla hem kredi hacminin hem de dış ticaret hacminin arttığını sözlerine ekledi.
Yapı Kredi Leasing Genel Müdür Yardımcısı Fatih Torun da sat-geri kirala finansman enstrümanının üzerinde durarak 3. çeyrek sonunda toplam 5 milyar dolar tutarındaki leasing işlem hacminin yüzde 12’sinin sat ve geri kirala işlemlerinden oluştuğunu belirtti.
Torun, bölgenin yatırımlarına her zaman destek vermeye hazır olduklarını, bu konuda Yapı Kredi’nin felsefesini benimseyerek ‘Hizmette sınır yoktur’ anlayışı ile hareket ettiklerini aktardı.
İsviçre’den ithal edilecek yatırım mallarına yönelik finansman seçeneklerinin masaya yatırıldığı etkinliğe katılanlar arasında DEİK/Türk-İsviçre İş Konseyi Başkan Vekili ve Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Doğan Taşkent, İsviçre Ticaret Ofisi Direktörü Mehmet Yıldırımlı, Yapı Kredi Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Feza Tan, Yapı Kredi Leasing Genel Müdür Yardımcısı Fatih Torun ve Zürcher Kantonalbank Türkiye Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Müdürü Alexander Vayanos yer aldı.
Etkinliğe; makine, enerji, tıbbi malzemeler, ulaşım ve gıda üretimi sektörlerinde faaliyet gösteren 100’e yakın Gaziantep Ticaret Odası üyesi katıldı.