Yaylalar Medeniyetle Buluştu

Konya’nın Derbent ilçesindeki yaylalarda yaşayan vatandaşlar, önce elektrik, ardından yol, sonrasında ise içme suyuna kavuşarak, kent yaşamında olduğu gibi yıllar sonra medeniyetle tanışmanın sevincini yaşıyor.

Yaylalar Medeniyetle Buluştu

İlçe merkezine yaklaşık 5,5 kilometre mesafedeki Tunçlar Yaylası’nda eşeklerle içme ve kullanma suyu taşıma dönemi tarih oldu. Bölgede Derbent Belediyesi’nin katkı ve desteğiyle 38 metre derinliğe vurulan sondajda içme suyu bulundu. Bulunan içme suyu yakınındaki Tunçlar Yaylası’nda yerin 3,5 metre derinliğinde oluşturulan 45 ton su kapasiteli depoya pompayla basılırken, kurulan borulu sistemle döşenen şebeke ile cazibeyle yayladaki evlere verildi.

Evlerinden artık içme suyu akan yayla sakinleri adeta bayram mutluluğu yaşıyor. Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, daha önce elektriği olmayan, yolu patika olan Tunçlar Yaylası’nın artık karanlıktan kurtulan, yolu asfalt hale gelerek ulaşım imkanları bulunan ve son olarak da içme suyu olan bir yerleşim haline geldiğini söyledi.

Yayla sakinlerinin uzun yıllardır içme suyu sıkıntısını yaşadığını, özellikle hanımların ellerinde bakraçlarla uzak mesafelerden su taşıyarak bu ihtiyacını karşılamaya çalıştığını hatırlatan Acar, o zor dönemlerin geride kaldığını belirterek, “Uzak yerlerden evlerine su taşıyorlardı. Hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık. Allah da çok güzel bir su verdi. Bu yayladaki 56 kişi bu sudan yararlanmaya başladı.

Bülbüller Yaylası’na da buradan su vereceğiz ve toplamda 75-80 kişinin su ihtiyacı karşılanmış olacak. Dolayısıyla bu yayladakilerin bugün bayram günü. Biz de onların bu bayramına, sevinçlerine ortak olmak için buraya geldik” dedi.

Acar, hemşehrilerinin, dönemlerinde hem karanlıktan, hem susuzluktan kurtulmalarının kendisini de mutlu ettiğini belirterek, “Çok duygulandık. Yaşadıkları sevince biz de ortak olduk. Herhalde hizmetin sonunda elde edilen keyfi bu olsa gerek diye düşünüyorum. Yolları da asfaltlandı. Elektrik, yol ve ulaşım gibi ihtiyaçlarına kavuşmuş oldular. Bu hizmete kavuşunca kentlerimiz gibi medeniyetle buluşmuş oldular” diye konuştu.

Tunçlar Yaylası sakinlerinden Lütfi Tunç, küçük ve büyükbaş hayvancılığın yanısıra fasulye ve pancar gibi ürünler ekerek tarımla da uğraştıkları yaylalarının yaz kış, yılın 365 günü konakladıkları bir yerleşim olduğunu belirtti.

Daha önce eşeklerle ve imkanı olanların da patpat diye adlandırılan motorlu araç ve traktör römorkları ile uzun mesafeden yayla evlerine taşıma ile su çektiklerini anlatan Tunç, “İçme suyumuzu temin ettiğimiz yerden hayvanlarımız da su içiyordu. Allah’a şükür o sıkıntıdan kurtulduk” şeklinde konuştu.

Yayla sakini Ayşe Tunç ise, yaylaya geleli 15 yıl olduğunu, 15 yıldır da evine eşekle veya sırtlarında su taşıdığını belirterek, artık bu dönemin geride kaldığını söyledi.

Eşeklerle su doldurmanın zorluklarını anlatan Tunç, “Elimizle, eşeklerle su çekmek özellikle kış aylarında bayağı bir zordu. Kışın karın, çamurun içerisinde su doldurmak bize eziyet oluyordu. Şimdi artık bol suya kavuştuk. Bayram sevinci yaşıyoruz. Her şey çok güzel” ifadesini kullandı.

Tunçlar Yaylası’nın içme suyuna kavuşması nedeniyle katılımcılara saç böreği ve ayran ikram edilirken, dualar edildi. Bu arada, programa katılanlara daha önce susuz yaşamı gözler ve yaşanılan sıkıntıları gözler önüne sermek için, yayla sakini olan kadınlar heybelerinde su bakracı bulunan eşeklerle temsili olarak yayla içerisinde bir geçit yaparak görenlerin ilgi odağı oldu.
Kaynak: İHA