Böbrek ve Diyaliz Hastalarının Yıllık Maliyeti 1,5 Milyar Dolar
Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Türkiye'de 55 bin böbrek ve diyaliz hastası için yıllık 1,5 milyar doları aşan bir harcama yapıldığını tahmin ettiklerini bildirdi.
Süleymanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son aşamasına gelen diyaliz hastasının yıllık tedavi maliyetinin 25 bin dolara yaklaştığını belirtti.
"Türkiye'de 55 bin böbrek ve diyaliz hastası için yıllık 1,5 milyar doları aşan bir harcama yapıldığını tahmin ediyoruz" diyen Süleymanlar, şöyle devam etti:
"Bu, sağlık bütçesinin yüzde 5'lik kısmı oluyor. Yani 55 bin hastanın bütçenin yüzde 5 gibi bir kısmını alması müthiş bir olay. Bu hastaları ve dolayısıyla maliyeti azaltmak için ne yapalım? Bunun üzerine çok ciddi duruyoruz. Bu hastalığı ne kadar azaltırsak, ne kadar iyi kontrol edersek son aşamaya gelmesini engellemiş ve diyaliz ihtiyacı olan hasta sayısını azaltmış olacağız."
- "Geçen yıl bin 400 beyin ölümü bildirildi"
Yapılacak böbrek nakilleriyle bu işin çözülebileceğini belirten Süleymanlar, bu konuda ciddi çalışmalar yapıldığını ancak yetmediğini söyledi.
Süleymanlar, geçen yıl bin 400 beyin ölümü bildirildiğini aktararak, şöyle konuştu:
"Bin 400 kişi böbreklerini bağışlasaydı, 2 bin 800 böbrek demekti. Ekstralarla 3 bin böbrek nakli. Bu yılki 3 bin nakil ile toplam 6 bin böbrek nakli yapılmış olurdu. Bu nakiller, ülkede soruna hem mantıklı hem de ekonomik çözüm bulunmasına çok büyük katkı sağlardı ama bin 400 beyin ölümünden elde ettiğimiz organ sayısı 400 civarında. Bu aşamada en büyük sorunumuz, böbrek bağışı kaynağının yeterince kullanılamaması."
- "Organ bağışının toplumsal ve sosyo kültürel yanı da var"
Sağlık Bakanlığının organ bağışı konusunda oldukça aktif olduğunu vurgulayan Süleymanlar, organ bağışının daha kolay olduğu Belçika modelinin tartışıldığını ifade etti.
Süleymanlar, organ bağışının toplumsal ve sosyo kültürel bir yanının da bulunduğuna işaret ederek, "Toplum tarafından nasıl algılandığı da çok önemli. Bunların kanunlarını çıkartırsınız ama toplumun, insanların aklına yatmazsa, benimsenmezse uygulayamazsınız. Rızanın olmasını önemsiyoruz. Bu konuda eğitim çok önemli ama bir arayış içerisinde olmamız lazım" diye konuştu.
Orta Avrupa ülkelerinde aksi belirtilmediği sürece beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarını almanın mümkün olduğuna dikkati çeken Süleymanlar, bu nedenle bu ülkelerde organ bağışı oranının Türkiye'dekinin 10 katından fazla olduğunu kaydetti.