Omurilik Hastalarına Yeni Umut

Çanakkale'de kalp hastalığı sebebiyle kan sulandırıcı ilaç kullanan bir kadın, eylül ayında felçli olarak geldiği hastaneden 40 gün sonra yürüyerek ayrıldı.

Omurilik Hastalarına Yeni Umut
Dünyada nadir görülen omurilik kanaması hastalığı ameliyatını ikinci kez yapan Op. Dr. Özkan Özger, omuriliğe bağlı felç geçiren hastalara da umut ışığı oldu.

53 yaşındaki kalp hastası Münire Uymaz, kullandığı kan sulandırıcı ilacın etkisine bağlı olarak 17 Eylül 2013 tarihinde felç geçirdi. Uymaz, daha önce Çanakkale’de görev yapan ve bu alandaki başarısıyla tanınan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi beyin ve sinir cerrahisi polikliniğinde görevli Op. Dr. Özkan Özger’e muayene oldu. Yapılan tetkiklerinde omurilik kanalında kitle tespit edilince acil ameliyat kararı alındı. Daha önce kalp damarları için bypass ameliyatı geçiren ve başka rahatsızlıkları da olan Uymaz, riskli ameliyatı, yakınlarının verdiği destek ve doktoruna olan güveni sayesinde kabul etti.

19 Eylül’de ameliyata alınan Uymaz’ın omuriliğindeki kitlenin, dünyada sadece 350 civarında hastada bildirilmiş omurilik kanamasına bağlı olduğu anlaşıldı. Daha önce bir kez daha aynı ameliyatı yapmış olan Dr. Özger, son derece hassas aletlerle hastayı ameliyat etti. Ameliyat sonunda, Münire Uymaz’ın sinirlerindeki iyileşme bilgisayar ekranına yansıdı. Taburcu olduğunda destekle de olsa ayağa kalkıp 5-10 adım atabilen Uymaz, ameliyattan yaklaşık 40 gün sonra desteksiz bir şekilde kendi başına yürüyerek doktoruna kontrole geldi

Yürüyebildiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Uymaz, “Ameliyat olmasam ömür boyu tekerlekli sandalye ve yatağa mahkum kalacaktım. Yakınlarımın desteği ve doktorumun tecrübesi sayesinde bugün ayaktayım. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Op. Dr. Özkan Özger, kan sulandırıcılara bağlı beyin kanamalarının daha öldürücü olduğunu ve daha sık karşılaştıklarını ancak omurilik kanamalarına çok nadir rastladıklarını söyledi.

Omurilik kanamalarına zamanında müdahale edilmediği takdirde çok ciddi sakatlıklara sebep olabileceğini belirten Özger, benzer hastalığı olan kişilerin en kısa zamanda operasyon için doktorlarıyla görüşmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: İHA