Siirt’te Diyabet Eğitim Standı Açıldı

Siirt Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Güres Caddesi’nde stant açarak parmaktan şeker ölçümü yapıp bilgilendirmede bulundu.

Siirt’te Diyabet Eğitim Standı Açıldı

Konu ile ilgili bilgi veren endokrin uzmanı Özlem Turhan İyidir, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği olarak halkı diyabet konusunda bilgilendirdiklerini söyledi.

Dr. İyidir, "Diyabet kişinin, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamaması ve kan şekerinin yükselmesidir. Kontrol altına alınmadığı takdirde kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, sinir hasarı gibi pek çok hastalığa yol açmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre dünyada 285 milyonun üzerinde diyabet hastası bulunmaktadır. Eğer önlem alınamazsa bu rakamın 2030 yılında yaklaşık 450 milyon civarında olacağı öngörülmektedir. Şişmanlık ve yanlış beslenme insülinin istenen etkiyi göstermesini engeller ve kan şekeri yükselir. Bu hastaların çoğunluğu 40 yaşın üzerindedirler. Diyabetli kişilerde sıklıkla aşırı susama ve su içme, kilo kaybı, aşırı iştah ve çok yeme, bulanık görme, iyileşmeyen yaralar ve halsizlik belirtileri görülebilir. 14 Kasım Diyabet günü dolayısıyla açtığımız stantta diyabet konusunda halkta farkındalık duygusunun uyandırılması için çeşitli bilgileri anlatıyoruz" dedi.

Öte yandan, yapılan ölçümlerde şekeri yüksek çıkan vatandaşlar sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.
Kaynak: İHA