Günlük 6 Milyon Ekmek İsraf Ediliyor

Günde 101 milyon adet ekmeğin üretildiği Türkiye’de, günlük 6 milyon adet ekmeğin israf edildiği tespit edildi.

Günlük 6 Milyon Ekmek İsraf Ediliyor
Ekmek israfının önüne geçmek isteyen Aksaray Toprak Mahsulleri Ofisi ise, ekmek israfını önleyebilmek için vatandaşlara eğitim semineri düzenledi.

Özellikle kadınların katıldığı seminerde, vatandaşlara ekmek israfının boyutları ve israf edilmemesi gerektiği konusunda bilgiler verildi.


Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim seminerinde ekmek israfı ile ilgili bilgiler veren Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü Mehmet Ali Kayık, amaçlarının ekmek israfında bir farkındalık ve duyarlılık oluşturmak olduğunu belirterek, “Ülkemizde son yıllarda yapılan araştırmalara göre boyutu önemli oranda artan ekmek israfına yönelik olarak bir kampanya başlatılmıştır. Bu kampanya ile ilgili olarak Aksaray ve civarında, görev alanımıza giren illerde halkımıza bu konuyla ilgili olarak daha fazla duyarlılık, bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Ülkemizde günlük 101 milyon adet ekmek üretilirken, bunun 95 milyon adetinin tüketildiği, maalesef 6 milyon adet ekmeğimizin israf edildiği anlaşılmaktadır. Bu kayıp gerçekten üzücü bir kayıp” dedi.

"İSRAF EDİLEN EKMEKLE 80 HASTANE YAPTIRILIR"
İsraf olan ekmeklerin parasal değerine değinen Kayık, “Parasal değeri yıllık 1,5 milyar lira. Oysa biz bu 1,5 milyar lira ile neler yapabiliriz diye araştırdığımız zaman şunlar çıkıyor. Ülkemizde 500 adet okul veya 500 adet bölünmüş karayolu veya 80 adet tam teşekküllü devlet hastanesi yapılabilir. Gerçekten bu önemli bir kayıp. 2008 yılında yapılan araştırmalarda birey başına ortalama israf 18 gram iken, 2012 yılında yapılan araştırmalarda bu israfın 20 gramı geçtiği ve birey başına ortalama israfın ise yüzde 6’ya ulaştığı tespit edilmiştir” şeklinde konuştu

Eğitim seminerine katılan kadınlar ise eğitimin son derece verimli geçtiğine dikkat çekerek, “Bugün yeterince eğitim aldık. Özellikle ufak tefek ekmeklerin atılmasının çok israf olmadığını düşünüyorduk. Ne kadar önemli olduğunu gördük ve bu israfın öncelikle hanelerde daha çok olduğunu, yapmamamız gerektiğini daha iyi anladık” dedi

Kaynak: İHA