Uyku Bozuklukları ve Tedavi Yöntemi

Uyku bozukluğu hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Uyku Bozuklukları ve Tedavi Yöntemi

KTÜ (Karadeniz Teknik Üniversitesi)Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Yılmaz Bülbül, uyku bozukluğu yaşayan kişilerin farklı şikayetlerle kendilerine başvurduklarını belirterek tedavi olarak bu yünde yüz güldürücü sonuçlar alındığını söyledi.

Uyku bozukluğu yaşayan kişilerin iş başında çeşitli kazalara maruz kaldığını ve bu durumun kendileri için bir sorun oluştuğunu kaydeden Dr. Bülbül, "Hastalar farklı şekillerde karşımıza geliyor. Bir kısım hasta var, gece gündüz televizyon, toplum karşısında, kitap okurken sürekli uyumaktan şikayetçi. Bir kısım insan da var uyuyamamaktan şikayetçi. Yani bu tür hastalar yatağına yattığı zaman bir sağa bir sola saatlerce döner ancak uyuyamaz. Uyku bozukluklarını ana hatlarıyla iki katagoriye ayırabiliriz. Bizim daha çok ilgilendiğimiz uyku apnesi. Genelde bu kişiler uyurken horlayan ve horlama sırasında nefesi duran kişiler. Bunlar en fazla karşılaştığımız hasta grubu. Aslında bu hastalık tehlikeli bir hastalık neden olduğu itibariyle. Bu hastalık şoförlerde bir sorun oluşturuyor. Gece apne nedeniyle kaliteli uyku uyumayan bir şoför yada tehlikeli bir işte çalışan bir insan iş sırasında direksöyon başında uyuyabiliyor. Uyku apneleri önemli oranda kazalara yol açabiliyor. Aslında bunun yasal alt yapı düzenlemesi de var.Bu kapsamda ağır vasita şoförleri mutlaka uyku testinden geçmesi gerekiyor" dedi.

TEDAVİ ŞEKLİ
Bu tür hastalıkların cihazlarla kontrol altına aldıklarını kaydeden Dr. Bülbül, "En çok önerdiğimiz tedavi şekli PAP. PAP tedavisi dediğimiz yöntem, üst solunum yollarına kompresör gibi bir cihaz vasıtasıyla pozitif hava basıncı uygulama. Yani kompresör gibi düşünün bu tür cıhazlarımız var. Hastaya sıkı bir yüz maskesiyle cihazı bağlıyoruz ve sabaha kadar hasta bu cihazı kullanıyor. Yani cihaz hastanın ağız burun vasıtasıyla sürekli bir kompresör gibi üst solunum yollarına hava basıyor. Bu sayede kişinin dilinin arkaya kayması önlenmiş oluyor. Neticede cihaz, nefes durmalarının önüne geçiyor. Bu sayede hasta, uykusu kesintiyle uğramaksızın daha net daha kaliteli uyumuş oluyor. Cihaz kullanmayan hastalarımız ertesi sabah yorgun yataktan çıkmak istemiyor. Kendilerini sanki dayak yemiş üzerlerinden kamyon geçmiş gibi tarif ediyorlar. Dolayısıyla PAP tedavisi yüz güldürücü sonuçlar veriyor. Bazı hastalara alternatif olarak daha az başvurduğumuz yollarda da var.

Genellikle hasta yakınları örneğin eşinin yada anne babasının horladığından şikayet ediyor. Bazıları uykuda boğuluyor, ölecek gibi oluyor, nefes alamıyor gibi şikayetlerde bulunuyor. Bir kısım hasta sürekli uyku halinde olduklarını belirtiyor. Bunun dışında başka gerekçelerle de gelen hastalar var. Direkt bize gelmezse bile örneğin ritim bozukluğu nedeniyle Kardiyolojiye gidenler var” diye konuştu.

Kaynak: İHA