Akbaş, Projelerim Ortada

AK Parti Bayburt Belediye Başkan Aday adayı Veysel Akbaş, bir basın toplantısı düzenleyerek merak edilen projelerini açıkladı.

Akbaş, Projelerim Ortada
2014 yılında yapılacak olan seçimler için AK Parti’ye ilk aday adaylığı başvurusunu yapan Akbaş, hayata geçirmeyi düşündüğü 17 projesini kamuoyuyla paylaştı.
Bayburt Öğretmenevi’nde gerçekleşen basın toplantısında konuşan ve projelerini slayt sunumuyla gerçekleştiren Akbaş, “Bayburt deyince tarih ve kültür şehri Bayburt diyoruz. Bayburt deyince şu ana başlıkları es geçemeyiz. Bunlardan bir tanesi Çoruh Nehri, bir diğeri Kale ve bir diğeri Şehit Osman. Dolayısıyla bizi bütün projelerimizi biz bu 3 eksen üzerinde planladık. Ve buna göre 17 projeyi hazırladık ve sizlerle paylaşıyoruz” dedi.

17 projenin 11 kişilik bir ekiple hazırlandığını ve aday olması halinde projelere nasıl kaynak oluşturulacağını açıklayacağını ifade eden Akbaş, AK Parti Belediye Başkanı adayı kim olursa, onunla da projelerin detaylarını paylaşacağını dile getirdi.

İçme suyu ve atık su arıtma tesisi ile galeri altyapı sistemleri, zahire pazarı, köy garajı, otopark adı altındaki projelerini anlatan Akbaş, kentsel dönüşüm ile ilgili projesini de paylaştı. Bayburt Kalesi’nden Duduzar Tepesi’ne uzanan bir köprü projesinin de dikkat çektiği sunumda, Akbaş, başkan olması halinde hayata geçirmeyi düşündüğü projelerini 17 başlıkta şöyle anlattı:
Arıtma tesisleri
“İçme suyu arıtma tesisi, İçme suyunda hala bir sıkıntı var. Sağ olsun eski başkanlarımız boruları değişti ama halen evimizde su içemiyoruz. Onun için Bayburt’ta 100 bin kişi ihtiyaca cevap verecek olan arıtma tesisi planladık. Atık su arıtma tesisi, kanalizasyonun Çoruh Nehri'ne ve doğal araziye akıtılmadan kurulacak galeri altyapısı sistemi içerisinde arıtma tesisine ulaşmasını sağlayacağız ve Çoruh’un kirlemesinin önüne geçeceğiz.”
Galeri altyapı
“Galeri altyapı sistemleri, artık Türkiye’nin her yerinde galeri altyapı sistemleri mevcut. İlçelerde dahil planlanıyor ve yapılıyor. Dolayısıyla şehrin ana halterlerini galeri altyapı sistemine çevirip içerisinde su, elektrik, doğalgaz ve kanalizasyon gibi tüm hatların geçmesini sağlayarak olası yenileme ve tamir işlemlerinde yolların kazılmasının ve trafiğin aksamasının önüne geçeceğiz. Üstyapının da harap olmasını da engellemiş olacağız.”
Köy garajı ve zahire pazarı
“Köy garajı ve zahire pazarı, bildiğiniz gibi trafik Bayburt’ta bir sıkıntı. Her geçen günde artıyor. Şehrin trafiğini rahatlatmak için ilçe, belde ve köy minibüsleri için garaj yapılacak. Köyden gelen bir araç durağı nerdeyse orda yolcusunu indirip daha sonra aracını bu garaja çekecek. Bir diğeri Bayburt kültüründe önemli bir yeri olan Zahire Pazarı’nın yeniden canlandırılması ve yaşatılmasını sağlayacağız. Buradaki amacımızda köylü vatandaşlarımızın burada gelip ürünlerini pazarlamasını sağlamak. Doğal ürünlerle Bayburt’u daha bilinir bir şekilde buluşturmak.”
AK Merkez
“Ak Merkez ve Yaşam Kompleksi ismini verdiğimiz altında 500 araçlık otopark olan, üstünde işyerleri, tiyatro ve sinema salonları olan kompleks düşünüyoruz. Konutlar, Ak Merkezin hemen arka kısmında bloklar düşünüldü. Buradaki amacımız her geçen gün öğrenci nüfusu artıyor. Öğrencilerimizin bu ihtiyacını karşılamak adına merkezle öğrencinin entegresini sağlamak adına 1+1 ve 2+1 şeklinde stüdyo daireler planlamaktayız.”
Bayburt Kalesi’nin turizme kazandırılması
“Şuan hepimizin malumu Bayburt Kalesi atıl bir pozisyonda. Onun içinde kale içerisinde doğal dokusunu bozmadan Bayburt Evleri, cafe, restourant gibi sosyal yaşam alanları planlamaktayız. Ayrıca Bayburt Kalesi’nde Şehit Osman’a teleferik düşünüyoruz. Bunun planlamasını yaptık. Çünkü Bayburt’u turizme kazandıracaksak Kale ile Şehit Osman’ın da bütünleşmesini sağlamamız gerekiyor.”
Kentsel dönüşüm
“Maalesef kentsel dönüşüm başlamadı. Biz TOKİ aracılığıyla yapılan konutlarında beklentiye cevap vermediğini düşünüyoruz. Bu projemizi Veysel mahallesinde huzurevi civarında 250 konutlu Bayburt Belediyesi olarak iş başına gelirsek başlayacağız. Buradaki amacımız 2015’te biliyorsunuz, afet bölgesinde olan yerlerin yıkılması ve bunların sınıflandırılıp konut üretimi yapılmış olacak. Bu noktada geleceği şimdiden planlayıp kendi enerjisini kendi üreten konutlar ve bunları Bayburt taşıyla kaplamak suretiyle gerçek bir kentsel dönüşümü gerçekleştirmiş olacağız.”
Çinimaçin Köprüsü
“Kalenin eski adını taşıyan bu köprüyü kaleden huzurevinin altına bir köprü planlamaktayız. Bunu kalenin dokusuna uygun bir şekilde düşündük, tasarladık ve Bayburt taşıyla kaplayacağız. Ayrıca Bent hamamı civarından asansörle kaleye çıkışı sağlayacağız. Kalenin ulaşılabilir olmasını sağlayacağız.”
“Huzurevi park ve hobi bahçeleri
Huzurevinin hemen yukarısına büyük bir park düşünüyoruz. Parkın yanına küçük veler düşünüyoruz ve hemen arkasındaki Hobi bahçeleri. Buradaki amacımız huzurevinde yaşayan vatandaşlarımızın halkla kaynaşmasını sağlamak ve sosyal aktivitelerine katkı sağlamak.”
Kapalı semt pazarı
“Bayburt 6 ay kış memleketi ve böyle bir yere ihtiyaç var. Bunu şuan ki Pazar yerinin dışında farklı bir yerde düşünüyoruz. Ama düşündüğümüz yer olmadığı takdirde de bu şekilde bir üstü kapalı semt pazarı planlamaktayız. İçerisinden trafiğinde geçebileceği bir çalışma.”
Kapalı cadde
“Bayburt’ta 6 binin üzerinde öğrenci var. Bayburt’ta 3 kişiden bir Bayburt’ta. Böyle bir caddeye Bayburt’ta ihtiyaç var. Burada ki amacımızda hem yürüyüş alanı oluşturmak, hem de hizmet sektöründeki esnafımızın rahat hizmet verebilmesinin önünü açmak.”
Rabiatul Adeviyye Külliyesi
“Şehit Osman Tepesi’ne, Trabzon ve Erzurum güzergahından görülecek şekilde konumlandırılmış bir külliye planlıyoruz. Külliye içerisinde kurulacak cami ile Sılakent mahallesinin cami ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca Cuma günleri ve bayram günleri vatandaşların hizmetine sunulacak. Külliye içerisinde kütüphane ve yatılı Kuran kursu yer alacak. Mimari özelliğiyle de Bayburt’ta belki de dünyada bir ilk olacak. Turizme ciddi manada katkı sağlayacağına düşünüyoruz.”
2. el oto pazarı
“Bunu şuan ki Atatürk Anıtı’nın bulunduğu alanı Pazar günleri boş olduğu için burada yapmayı düşünüyoruz. Buradaki amacımız şehrin hafta sonları hem sosyal ortamın gelişmesi, hem ticarete katkı sağlamak.”
Çevre çalışmaları
“Bayburt merkezden görünecek şekilde hem Duduzar bölgesinde hem kale bölgesinde ciddi bir ağaçlandırmaya gidilecek. Tamamen ağaçlandırılması planlanmakta. Ayrıca şehir merkezinde peyzaj ve çevre düzenlemesi yapacağız.”
Çoruh Nehri’nin ıslahı ve turizme kazandırılması
“Çoruh Nehri bizim bir değer ama şuan ciddi manada faydalanamıyoruz. 10 kilometrelik bir çalışma yapılacak. Amacımız Çoruh nehrinin ıslahının yapılarak sportif faaliyetlere sunmak. Bir diğeri Çoruh nehri üzerinde portatif cafe, restourant gibi turizme dönük yerler yapılacak. Yazın konulup, kışın kaldırılmak suretiyle portatif mekanlar oluşturacağı.”
Bayburt Organize Sanayi
“Yıllardır beklenen katma değeri ülke ekonomisine kazandıramadı. Buradaki amacımız oradaki altyapıyı tamamen yapmak, Karadeniz Ortadoğu nakliye hattını kurup kuru bakliyat ambarı ve soğuk hava deposu planlıyoruz. Belediye olarak bunu öncü olmak manasıyla bunu yapacağız.“
Hükümet Meydanı’na oto pazarı!
Öte yandan Akbaş’ın hayata geçirmeyi düşündüğü 17 proje arasında yer alan 2. el oto pazarının yeri için otopark olarak kullanılan ve tepki çeken bir yer olan Hükümet Meydanı tercih edildi. Daha önce Bayburt Belediyesi tarafından otopark olarak özel sektöre tahsis edilen ve tartışmalara neden olan Hükümet Meydanı’nın yeniden halka açık bir şekilde meydan olarak kullanılması beklenirken oto pazar yeri olarak düşünülmesi şaşkınlıkla karşılandı.
Kaynak: İHA