Kazakistan Kültür ve Tanıtım Günleri

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Halkbilimi Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen "Yeni Stratejik Ortak: Kazakistan En Gelişmiş 30'a doğru" konulu panele katıldı.


Tüymebayev, Kazakistan Kültür ve Tanıtım Günleri etkinlikleri kapsamında OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, Kazakistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin canlanmasında bu tür aktivitelerin büyük rol oynadığını belirtti.

Kazakistan'ın Rusya ve Çin devletleri arasında yer aldığını ifade eden Tüymebayev, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar geldiğimiz için çok mutluyuz. Kolay iş değil. Uzun yıllar pek çok savaş oldu. Böyle toprağı korumak kolay değil. 1913 senesinde dünya nüfusu sayıldığı zaman Türk Cumhuriyetleri arasında birinci sırada Türkiye, ikinci sırada Kazak nüfusuydu. O zaman 10 milyon Kazak vardı ama 1961'e kadar Kazak nüfusunda büyüme olmadı. Bolşevik olayları, 1930'lu yıllarda yaşanan açlık, İkinci Dünya Savaşı ile 5-6 milyon Kazak vefat etti, bu kolay iş değil. Bir tarafımızda büyük Çin, yukarı tarafta Rusya, Özbekistan ve Kırgızistan'ın bulunduğu coğrafyada yaşamak ve kendimizi korumak kolay iş değil. Kazakistan, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bağımsız cumhuriyet oldu."

Bağımsızlığın kazanılmasıyla iki büyük problemle karşılaştıklarını anlatan Tüymebayev, "Bağımsızlığı kazandık ama bağlantılar kesildi. Dünya çapında büyük fabrikaların hepsi durdu. Çünkü hammaddeler Ukrayna, Rusya, Özbekistan'da üretiliyordu, tüm bu bağlantılar kesildi. İkincisi ise biz sosyalizm sisteminden pazar ekonomisi sistemine geçtik. Yani devrimlerin hayatta olması ama beyinde kabul etmeniz zor iş, alışmak lazım" ifadelerini kullandı.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise Kazakistan'ın Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından gelişen süreçte Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev gibi bir lidere sahip olmasının büyük bir şans olduğunu vurgulayarak, "Buna sahip olmayan ülkelerdeki istikrarsızlığını daha sonraki yıllarda gördük. Böyle bir lidere sahip olmaları Kazakistan'ın büyük bir şansıdır. Bizim kardeş olmamız, rahatlıkla anlaşabiliyor olmamız nedeniyle eğitim ile gerek kültürel gerek bilimsel gerek ticari ilişkilerimizi çok daha güçlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Panelin ardından Kazak sanatçı Şemsigül Jakupova tarafından yerel çalgı "dombra" resitali sunuldu.

Kaynak: AA