Uluslararası Otoritelerin Baz İstasyonu Yorumu

Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı Çevre ve Radyasyon Birimi Başkanı Dr. Joachim Schüz, radyofrekans elektromanyetik alanların kansere doğrudan neden olmadığını belirterek, "Baz istasyonlarının kanser yaptığına dair hiç bir bulgu yok. Cep telefonunu kapalı alanda kullanıldığında etkisi artıyor. Örneğin arabada cep telefonu kullanıldığında daha fazla etkiliyor. Bence insanlar önce bunları bilmeliler" dedi.


Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi'nin ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Elektromanyetik Alanların İnsan Sağlığına Etkileri Sempozyumu kapsamında Türkiye'ye gelen Schüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun zamandır sağlık ajanslarının yeni teknolojilerin sağlığa etkileri üzerinde çalışmalar yaptığını ifade etti.

Araştırmalarda baz istasyonları ve cep telefonlarının kanser yaptığına dair bir bulgu elde edilmediğinin altını çizen Schüz, "Bu teknolojiler henüz çok yeni ve aynı zamanda çok yaygın. İnsanların endişe duymasının da sebebinin bu olduğunu düşünüyorum" dedi.

- "Baz istasyonu arttıkça etki değerleri düşer"

Geçen yıl Türkiye'de Yargıtay'ın baz istasyonlarının şehir dışına taşınması yönünde aldığı karara ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Schüz, şunları kaydetti:

"Türkiye, baz istasyonlarından endişe duyan tek ülke değil. İnsanlara kullandıkları cep telefonu ya da baz istasyonunun optimal değerlerinin ne olduğunu anlatmak çok önemli. Cep telefonu baz istasyonu ile iyi iletişim kurduğunda, hem kafamıza dayadığımız cep telefonunun hem de baz istasyonunun etki değerleri azalır. Çünkü cep telefonu daha uzaktaki baz istasyonuna erişmeye çalışmaz. Diğer taraftan radyofrekans elektromanyetik alanlar kansere doğrudan neden olmaz.

Öte yandan psikolojik sonuçları da görmezden gelemeyiz. Bu durumda insanlara neden belirli alanlara baz istasyonu kurulduğunu anlatarak iyi bir risk iletişimi yapmak gerekir. Bence alınabilecek en iyi karar bu olurdu."

-"Önce bunları bilmeliler"

Cep telefonu SAR değerinin bileşenlerinden sadece biri olduğunu vurgulayan Dr. Schüz, "Cep telefonu etkisi baz istasyonuna ne kadar yakın olduğuyla alakalıdır. Bu da cep telefonu kapalı alanda kullanıldığında daha fazla etkilenme anlamına geliyor. Örneğin, arabada cep telefonu kullanıldığında daha fazla etkiliyor. Bence insanlar önce bunları bilmeliler. Olay sadece cep telefonlarının SAR değerleri değil. Kablolu kulaklık kullanılabilir ve bu etkiyi olağanüstü düzeyde azaltır" diye konuştu.

-"Yeni nesil telefonlarda SAR değeri daha düşük"

IARC Başkanı Dr. Christopher Wild da cep telefonlarının SAR değeri konusunda, eskiye oranla ciddi bir değişim yaşandığının altını çizdi. Günümüzde kullanılan yeni nesil cep telefonlarının elektromanyetik SAR değerinin eskilere oranla düştüğünü görüldüğünü belirten Wild, bunun olmlu bir gelişme olduğunu söyledi.

-SAR değeri nedir?

SAR özel soğurma değeri anlamına geliyor. Cep telefonlarının yaymış olduğu radyasyon miktarını ve vücudun emdiği elektromanyetik enerjiyi ifade eder. Vücut enerjiyi ne kadar çok emerse o kadar çok sıcaklık artışı olur ve bağışıklık sistemine dönük risk oluşturur.

Kaynak: AA