İzmir Valisi Toprak Çıkan Haberleri Yalanladı

İzmir Valiliği, son günlerde çeşitli basın yayın organlarında Suriyelilere İzmir Valiliği tarafından TC numarası ya da seçim kimliği verildiğine yönelik çıkan haberleri yalanladı.


Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, kentte yasadışı barınan Suriyelilerin çadırkentlere yönlendirildiğini, yasal çerçevede yaşamlarını sürdüren Suriyeliler için hukuk kuralları çerçevesinde ikamet tezkeresi verildiği belirtildi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Vatandaş Suriyeliler”, “Suriyeli Mültecilere Vali’den TC Numarası”, “Suriyelilere Seçim Kimliği”, “Devlet Memurundan Çarpıcı İtiraf; Suriyelilere Seçim Kimliği Veriliyor”, “Suriyelilere TC Numarası”, “İzmir’deki Suriyelilere Geçici Kimlik Numarası” başlıklarıyla kamuoyuna yansıtılan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişileri, Anayasa ve Kanunlardaki açık hükümlerin aksine, seçim ve oy verme işlemleri ile ilişkilendirilen ve hiç bir şekilde gerçeği yansıtmayan haber ve içeriklerine yer verildiği görülmüştür. İlgili kanuni mevzuat hükümleri ve açıklayıcı genelgeler doğrultusunda 1468 Suriye vatandaşı ve refakatindekilere ikamet tezkeresi düzenlenmiş, 2013 yılı içerisinde ülkelerindeki savaş ortamından kaçarak gelen ve yasa dışı göçmen konumunda olan 5 bin 404 Suriye uyruklu kişiye de yasal işlem yapılmıştır. T.C. Anayasamızda ve Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda da; '18 yaşını doldurmuş, seçmen kütüğüne kayıtlı her Türk vatandaşı oy kullanma hakkına sahiptir' denilmektedir. Bu bağlamda T.C. vatandaşı olmayan hiçbir kimsenin oy kullanamayacağı açıktır ve aksinin olması hukuken mümkün değildir."
İzmir Valisi Mustafa Toprak tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, Suriye sınırına yakın bölgelerde, kardeş ülke Suriye’de meydana gelen sıkıntılardan dolayı, ülkemize gelen insanların geçici konaklaması için her türlü altyapı imkanının sağlandığı çadırkentler oluşturduğunu hatırlattı. Dolayısıyla ile yasal olmayan yolla gelen Suriyelilerin (Yabancılar) tespit edilmesi halinde sınırda kurulu çadırkentlere yönlendirildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Yasal yollardan ilimize gelmiş olan yabancılara ise hukuk kuralları çerçevesinde ikamet tezkeresi verilmektedir. İddia edildiği gibi ilimizde bulunan Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası verilmemiştir. Anayasamız başta olmak üzere ilgili mevzuatımıza göre de bu hiç bir şekilde mümkün değildir. T.C. Kimlik numarası ancak ve ancak sadece Türk Vatandaşlarına verilmektedir. Dolayısıyla, "Suriyelilere Seçim Kimliği, T.C Kimlik Numarası" veriliyor şeklindeki haberlerin ve bu bilgileri dayanak yaparak oluşturulan fikir, yorum ve beyanatların Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve mevzuatları karşısında bilgisizlikten kaynaklandığı ya da hakikat dışı başka bir amaca veya amaçlara matuf olduğu değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Anayasamıza göre; T.C. vatandaşı olmayan hiçbir kimse ülkemizde yapılan ve yapılacak olan seçimlere katılma veya oy kullanma hakkına sahip değildir. Yukarıda söz konusu olan ve ülkemizde hamili oldukları yabancılara mahsus ikamet tezkeresi ile kalmakta olan Suriye uyruklu şahısların, oy kullanmaları da hiçbir şekilde mümkün değildir. Bu konuda yapılan haberlerin gerçekle uzaktan yakından ilgisi yoktur.”
Kaynak: İHA