Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Akgün Açıklaması

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, meme kanserinde erken teşhis için kendine kendine meme muayenesinin öneminin çok büyük olduğunu, yapılan eğitim çalışmaları neticesinde kadınların meme kanseri konusunda bilinçlendikçe erken teşhis oranının da arttığını bildirdi.


Akgün, meme kanseriyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ülkemizde en sık görülen kanser türleri arasında 3. sırada yer alan meme kanserinin, meme dokusunda meydana gelen ve genellikle kadınlarda sık görülen bir kanser türü olduğunu, erken teşhis edildiğinde tedavide yüzde 100'lük bir başarının mümkün olduğunu belirtti.

Kanser türlerinin kendilerine özgü, çok çeşitli yöntemlerle tedavi edilebildiğini, ancak geç kalınmasının kötü sonuçlar doğurabildiğini ifade eden Akgün, şunları kaydetti:

"Meme kanserinde erken teşhis için kendine kendine meme muayenesinin önemi çok büyüktür. Yapılan eğitim çalışmaları neticesinde kadınlar meme kanseri konusunda bilinçlendikçe erken teşhis oranı da artmaktadır. Günümüzde meme kanserlerin çoğu kişilerin kendileri tarafından tespit edilmektedir. Meme dokusu süt kanalları ve süt bezleri olmak üzere iki ana kısımdan oluşmaktadır. Meme kanserleri de esas itibariyle duktal kanser ve lobüler kanser olarak iki gruptur. En sık rastlanan da duktal kanserdir. Ayrıca her iki yapıda da oluşabilen iltihabi meme kanseri de mevcuttur. Meme kanseri memeyi oluşturan süt kanalı ve süt bezlerindeki bazı hücrelerin kontrolsüz, anormal bir şekilde çoğalmasıyla oluşan tümördür ve başka organlar da yayılabilmektedir. En sık kalça ve omurga kemikleri, akciğer ve karaciğerdir. Tek başına meme kanserinden ölüm oranı oldukça düşüktür."

Meme kanseri oluşumunda bazı risk gruplarının rolünün büyük olduğunu bildiren Akgün, bunların şişmanlık, alkol ve sigara kullanımı ile yanlış beslenme alışkanlığı, ailede meme kanseri hikayesi, hiç çocuk doğurmamış olmak, daha önce yumurtalık ya da rahim kanseri teşhisi konulması, uzun süre doğum kontrol hapı kullanılması, ileri yaşta olmak, adet görmeye başlama yaşının erken, kesilme yaşının geç olması şeklinde sıralanabildiğini belirtti.

Meme kanseri belirtilerinin, memede şişlik, koltuk altında görülebilen ve elle fark edilen ağrılı ya da ağrısız şişlikler ve memede oluşan ağrı hissi olduğunu belirten Akgün, şöyle devam etti:

"Kadınların belli aralıklarla tıbbi kontrollerini yaptırması ve öncelikle 20 yaşından itibaren bütün kadınların kendi kendine meme muayenesini öğrenip her ay düzenli bir şekilde muayenelerini yapması erken teşhis ve tedavi için en önemli faktörlerdir. Bu vesileyle öncelikle konumuz meme kanseri olduğundan dolayı kadınlarımızı ve onların nezdinde bütün vatandaşlarımızı ücretsiz kanser taraması yaptırmak üzere müdürlüğümüze bağlı olarak Afyonkarahisar Devlet Hastanesi içinde hizmet vermekte olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'ne ayrıca, kanser nedenleri arasında olan şişmanlıkla mücadele için müdürlüğümüzce halkımızın hizmetine sunulan Sağlıklı Yaşam Merkezi'ne davet ediyorum. Ücretsiz hizmet veren bu birimlerin öncelikli amacı insan sağlığının korunması ve geliştirilmesidir."

Kaynak: AA