Kayseri Valiliği’nden Kurban Bayramı Tedbirleri Genelgesi
Kayseri Valiliği’nce, Kayseri’de Kurban Bayramı’nın huzur ve güven içinde geçmesi için bazı tedbirler alındı.
Vali Orhan Düzgün, Kayseri ili genelinde vatandaşların Kurban Bayramını huzurlu, güvenli ve sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için ilçe kaymakamlıkları, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bir genelge gönderdi.
Vali Düzgün, genelge ile Kayseri ili mülki hudutları dâhilinde Kurban Bayramının huzur ve güvenlik içerisinde tamamlanmasına esas olmak üzere emniyet, asayiş, trafik tertip ve tedbirlerinin ivedilikle alınmasını istedi.
Bayram tatillerinde, karayollarında trafik yoğunluğunun özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günlerinde önemli oranlarda artış gösterdiğine dikkati çeken Vali Düzgün, genelgede “Yol kullanıcılarının gidecekleri yere bir an önce ulaşma istekleri ile birlikte trafik kural ihlalleri de yoğunlaşmaktadır. Kurban Bayramı tatilinin hafta sonları da dâhil olmak üzere 9 gün olacağı dikkate alındığında yollardaki araç yoğunluğunun çok fazla olacağı, bu nedenle de trafik konusunun daha da bir önem kazanacağı açıktır” ifadelerini kullandı.
Vali Orhan Düzgün, ilgili kurumlara gönderdiği genelgede uygulamaya konulmasını istediği tedbirleri ise şöyle sıraladı:
1-Tatil süresince trafik ekiplerinin, şehri içi trafiğinde görevli personel ile takviye edilip, karayolu güzergâhlarında özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günlerinde ekip sayısının uygun bir şekilde çoğaltılarak görevlendirilmesi sağlanacaktır. Ayrıca, ilimizin önemli kavşak ve geçit noktalarında sabit ekipler konuşlandırılacak, ekipler hava karardıktan sonra tepe lambalarını mutlaka yanar durumda bulunduracaklardır.
2-11-21 Ekim 2013 tarihlerinde karayolu trafiğini denetim altına almak, hatalı davranışları görülen yol kullanıcılarını trafik denetim ekiplerine bildirmek ve karayolu üzerinde gereken tedbirleri aldırılacaktır.
3-Trafik hizmetlerinden sorumlu birim amirleri, bayram tatilinin özellikle başlangıç ve bitiş günlerinde, bizzat güzergâhlarında bulunacak ve alınan tedbirlerin uygulanması için gerekli koordinasyonu sağlayacaklardır.
4-Trafik personeli maç, konser, toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek, gerektiğinde bu gibi etkinliklerde sadece trafiğin tanzim ve denetimi amacıyla görevlendirileceklerdir.
5-Bayram öncesinde yerel basın yayın kuruluşları kanalıyla, yol kullanıcılarına şehir içi ve şehirlerarası yolculuklarında toplu taşıma araçlarını kullanmaları, ayrıca tatil süresince de trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerinin ikazlarına uymaları yönünde yerel duyuru ve yayınların yapılması sağlanacaktır.
6-Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin,takoğrafları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri (korsan taşımacılık yapıp yapmadıkları), zorunlu mali mesuliyet ve zorunlu ferdi kaza koltuk sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ve ceza puanları ile aracın fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek, arıza ve eksikliklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Ayrıca, karayolu güzergâhlarında da otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecektir.
7-Güzergâh üzerinde yapılan trafik kontrollerinde, araçlarda teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığını, özellikle de aşınmış lastik kullanılıp kullanılmadığını, dış ışık donanımlarının faal olup olmadığına dikkat edilecek, görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda gündüzleri de yakını gösteren ışıkların yakılması sağlanacak, far ayarı ve ışık donanımı bozuk araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilecek, yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulunmayan, mevsim şartlarına göre gerekli teçhizat ve avadanlıkları (takoz, çekme halatı vb.) olmayan araçların eksikliklerini tamamlamaları sağlanacaktır.
8-Aşırı hız, alkollü araç kullanımı, hatalı sollama, yakın takip, şerit ihlali, çalışma süresi ihlali gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verilecektir.
9-Özellikle gün batımı ve sabaha karşı yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler durdurularak, araçlarından inmeleri ve gerekiyorsa güzergah üzerindeki trafik kuruluşlarımızda dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacaktır.
10-Sürücü ve yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanmasına yönelik denetimlere ağırlık verilecek, vatandaşlarımıza emniyet kemeri kullanılmaması durumunda karşılaşabilecekleri riskler konusunda eğitici nitelikte bilgilendirmelerde bulunulacaktır.
11-Yol kullanıcıları üzerindeki algılanan yakalanma riskini arttırmak amacıyla, trafik denetim hizmetlerinde görevli personelin en az %10’u sivil ihbarlı denetimlerde görevlendirilecek, bu personel kazaların neden ve sonuçlarında etkin olan hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı ve emniyet kemerini takmama gibi kural ihlallerinin tespitini yaparak, güzergâh üzerindeki çevirme ekiplerine bildirecek ve bu ekiplerce de gerekli cezai işlemler uygulanacaktır.
12-Denetimler; Trafik Kontrolleri ve Şerit Daraltma Yöntemlerine İlişkin Yönerge esaslarına uygun olarak, yolda her türlü güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle, kontrol noktasından önce yeterli mesafede ikaz ve işaretler konularak kontrol ceplerinde, kontrol cepleri olmayan yerlerde ise yolu aniden daraltmaksızın ve akan trafiği tehlikeye düşürmeden yapılacaktır.
13-Aynı güzergah üzerinde olup da birden fazla ilimizin sorumluluğunda olan önemli karayolu güzergahları ve geçitlerinde heyelan, yol çökmesi, yolda çalışma, yağış ve sel gibi trafik akımını ve güvenliğini etkileyen durumlarda, iller arasında koordinasyon sağlanarak, araçların alternatif güzergahlara yönlendirilmesi de dahil olmak üzere gerekli tedbirler ivedilikle alınacaktır.
14-Karayollarında trafik akımını olumsuz yönde etkileyecek şekilde yağmur veya sis olması halinde veya iki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında, bayram tatilinin başlangıç ve bitiş günlerinde ve trafik yoğunluğunun önemli oranlarda arttığı tespit edilen yol kesimlerinde gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçların (TIR, kamyon, tanker gibi) uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı, hava ve yol şartları normale dönünceye kadar bekletilmesi sağlanacaktır.
15-Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organları aracılığıyla vatandaşlarımızın zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacaktır. Ayrıca, 155 ve 156 telefon hatlarını arayan vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacaktır.
16-İlimiz ve ilçelerimizdeki vatandaşlarımızın Kurban Bayramı süresince katılacağı etkinlik, faaliyet ve gündelik yaşamda hırsızlık olaylarına karşı azami dikkat ve özenin gösterilmesi sağlanacaktır.
17-Şehir içi araç ve yaya trafik yoğunluğunun artacağı düşünülen 11 Ekim 2013 Cuma gününde önemli kavşaklarda, çarşı merkezleri ile büyük alışveriş merkezleri civarında gerekli trafik tedbirleri planlanarak uygulanacaktır. Ayrıca, arefe ve bayram günlerinde vatandaşlarımızın yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları şehitlik ve mezarlıklar civarında da trafik düzenini sağlamaya yönelik gerekli tedbirler alınacaktır.
18-Bayram öncesinde kurbanlık hayvanların yoğun bir şekilde ilimiz ve ilçelerimiz arasında sevkleri gerçekleşeceğinden, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri personelinin ve veteriner hekimlerin yapacakları denetimlerde, talepleri halinde güvenlik görevlilerimizce kendilerine yardımcı olunacaktır.
19-Çocuklarımız tarafından büyük bir coşkuyla kutlanan Kurban Bayramı süresince; şeker toplama, bayramlaşma, oyun parkları ve eğlence yerlerinde meydana gelebilecek çocuk kaçırma ve çocuk istismarı tehlikelerine karşı gerekli önlemlerin alınması ve ailelerin bayram boyunca bilgilendirilmesi sağlanacaktır.
20-Kurban Bayramı süresince vatandaşlarımızın kurban yaralanmalarına maruz kalması nedeniyle gerekli sağlık işlemlerinin aksatılmaması ve acil servislerin yoğunluğunun giderilebilmesi için hastanelerimizde yeterli sayıda doktor ve personel görevlendirilecektir.
21-Kurban Bayramı süresince yangın ihbarları doğrultusunda yeterli sayıda itfaiye personeli görevlendirilecek ve her an hazır bulundurulacaktır.
22-İlçelerimiz arasında menşe şahadetnamesiz hayvan sevkiyatı veteriner sağlık raporu olmadan yapılmayacak, ilimiz ve ilçelerimizde yapılan tüm hayvan sevklerinde sorumluluk bölgelerine göre ilgili kurumlar ve kolluk kuvvetleri tarafından denetimler yapılacaktır.
23-Alınan bütün tedbirlere rağmen herhangi bir nedenle Kurban Bayramının olumsuz yönde etkilendiği hallerde, durumun en seri şekilde 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat, 112 Ambulans Servisi ve 110 Yangın İhbar telefon hatlarına bildirilecektir.
Kaynak: İHA
Vali Düzgün, genelge ile Kayseri ili mülki hudutları dâhilinde Kurban Bayramının huzur ve güvenlik içerisinde tamamlanmasına esas olmak üzere emniyet, asayiş, trafik tertip ve tedbirlerinin ivedilikle alınmasını istedi.
Bayram tatillerinde, karayollarında trafik yoğunluğunun özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günlerinde önemli oranlarda artış gösterdiğine dikkati çeken Vali Düzgün, genelgede “Yol kullanıcılarının gidecekleri yere bir an önce ulaşma istekleri ile birlikte trafik kural ihlalleri de yoğunlaşmaktadır. Kurban Bayramı tatilinin hafta sonları da dâhil olmak üzere 9 gün olacağı dikkate alındığında yollardaki araç yoğunluğunun çok fazla olacağı, bu nedenle de trafik konusunun daha da bir önem kazanacağı açıktır” ifadelerini kullandı.
Vali Orhan Düzgün, ilgili kurumlara gönderdiği genelgede uygulamaya konulmasını istediği tedbirleri ise şöyle sıraladı:
1-Tatil süresince trafik ekiplerinin, şehri içi trafiğinde görevli personel ile takviye edilip, karayolu güzergâhlarında özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günlerinde ekip sayısının uygun bir şekilde çoğaltılarak görevlendirilmesi sağlanacaktır. Ayrıca, ilimizin önemli kavşak ve geçit noktalarında sabit ekipler konuşlandırılacak, ekipler hava karardıktan sonra tepe lambalarını mutlaka yanar durumda bulunduracaklardır.
2-11-21 Ekim 2013 tarihlerinde karayolu trafiğini denetim altına almak, hatalı davranışları görülen yol kullanıcılarını trafik denetim ekiplerine bildirmek ve karayolu üzerinde gereken tedbirleri aldırılacaktır.
3-Trafik hizmetlerinden sorumlu birim amirleri, bayram tatilinin özellikle başlangıç ve bitiş günlerinde, bizzat güzergâhlarında bulunacak ve alınan tedbirlerin uygulanması için gerekli koordinasyonu sağlayacaklardır.
4-Trafik personeli maç, konser, toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek, gerektiğinde bu gibi etkinliklerde sadece trafiğin tanzim ve denetimi amacıyla görevlendirileceklerdir.
5-Bayram öncesinde yerel basın yayın kuruluşları kanalıyla, yol kullanıcılarına şehir içi ve şehirlerarası yolculuklarında toplu taşıma araçlarını kullanmaları, ayrıca tatil süresince de trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerinin ikazlarına uymaları yönünde yerel duyuru ve yayınların yapılması sağlanacaktır.
6-Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin,takoğrafları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri (korsan taşımacılık yapıp yapmadıkları), zorunlu mali mesuliyet ve zorunlu ferdi kaza koltuk sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ve ceza puanları ile aracın fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek, arıza ve eksikliklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Ayrıca, karayolu güzergâhlarında da otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecektir.
7-Güzergâh üzerinde yapılan trafik kontrollerinde, araçlarda teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığını, özellikle de aşınmış lastik kullanılıp kullanılmadığını, dış ışık donanımlarının faal olup olmadığına dikkat edilecek, görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda gündüzleri de yakını gösteren ışıkların yakılması sağlanacak, far ayarı ve ışık donanımı bozuk araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilecek, yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulunmayan, mevsim şartlarına göre gerekli teçhizat ve avadanlıkları (takoz, çekme halatı vb.) olmayan araçların eksikliklerini tamamlamaları sağlanacaktır.
8-Aşırı hız, alkollü araç kullanımı, hatalı sollama, yakın takip, şerit ihlali, çalışma süresi ihlali gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verilecektir.
9-Özellikle gün batımı ve sabaha karşı yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler durdurularak, araçlarından inmeleri ve gerekiyorsa güzergah üzerindeki trafik kuruluşlarımızda dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacaktır.
10-Sürücü ve yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanmasına yönelik denetimlere ağırlık verilecek, vatandaşlarımıza emniyet kemeri kullanılmaması durumunda karşılaşabilecekleri riskler konusunda eğitici nitelikte bilgilendirmelerde bulunulacaktır.
11-Yol kullanıcıları üzerindeki algılanan yakalanma riskini arttırmak amacıyla, trafik denetim hizmetlerinde görevli personelin en az %10’u sivil ihbarlı denetimlerde görevlendirilecek, bu personel kazaların neden ve sonuçlarında etkin olan hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı ve emniyet kemerini takmama gibi kural ihlallerinin tespitini yaparak, güzergâh üzerindeki çevirme ekiplerine bildirecek ve bu ekiplerce de gerekli cezai işlemler uygulanacaktır.
12-Denetimler; Trafik Kontrolleri ve Şerit Daraltma Yöntemlerine İlişkin Yönerge esaslarına uygun olarak, yolda her türlü güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle, kontrol noktasından önce yeterli mesafede ikaz ve işaretler konularak kontrol ceplerinde, kontrol cepleri olmayan yerlerde ise yolu aniden daraltmaksızın ve akan trafiği tehlikeye düşürmeden yapılacaktır.
13-Aynı güzergah üzerinde olup da birden fazla ilimizin sorumluluğunda olan önemli karayolu güzergahları ve geçitlerinde heyelan, yol çökmesi, yolda çalışma, yağış ve sel gibi trafik akımını ve güvenliğini etkileyen durumlarda, iller arasında koordinasyon sağlanarak, araçların alternatif güzergahlara yönlendirilmesi de dahil olmak üzere gerekli tedbirler ivedilikle alınacaktır.
14-Karayollarında trafik akımını olumsuz yönde etkileyecek şekilde yağmur veya sis olması halinde veya iki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında, bayram tatilinin başlangıç ve bitiş günlerinde ve trafik yoğunluğunun önemli oranlarda arttığı tespit edilen yol kesimlerinde gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçların (TIR, kamyon, tanker gibi) uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı, hava ve yol şartları normale dönünceye kadar bekletilmesi sağlanacaktır.
15-Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organları aracılığıyla vatandaşlarımızın zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacaktır. Ayrıca, 155 ve 156 telefon hatlarını arayan vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacaktır.
16-İlimiz ve ilçelerimizdeki vatandaşlarımızın Kurban Bayramı süresince katılacağı etkinlik, faaliyet ve gündelik yaşamda hırsızlık olaylarına karşı azami dikkat ve özenin gösterilmesi sağlanacaktır.
17-Şehir içi araç ve yaya trafik yoğunluğunun artacağı düşünülen 11 Ekim 2013 Cuma gününde önemli kavşaklarda, çarşı merkezleri ile büyük alışveriş merkezleri civarında gerekli trafik tedbirleri planlanarak uygulanacaktır. Ayrıca, arefe ve bayram günlerinde vatandaşlarımızın yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları şehitlik ve mezarlıklar civarında da trafik düzenini sağlamaya yönelik gerekli tedbirler alınacaktır.
18-Bayram öncesinde kurbanlık hayvanların yoğun bir şekilde ilimiz ve ilçelerimiz arasında sevkleri gerçekleşeceğinden, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri personelinin ve veteriner hekimlerin yapacakları denetimlerde, talepleri halinde güvenlik görevlilerimizce kendilerine yardımcı olunacaktır.
19-Çocuklarımız tarafından büyük bir coşkuyla kutlanan Kurban Bayramı süresince; şeker toplama, bayramlaşma, oyun parkları ve eğlence yerlerinde meydana gelebilecek çocuk kaçırma ve çocuk istismarı tehlikelerine karşı gerekli önlemlerin alınması ve ailelerin bayram boyunca bilgilendirilmesi sağlanacaktır.
20-Kurban Bayramı süresince vatandaşlarımızın kurban yaralanmalarına maruz kalması nedeniyle gerekli sağlık işlemlerinin aksatılmaması ve acil servislerin yoğunluğunun giderilebilmesi için hastanelerimizde yeterli sayıda doktor ve personel görevlendirilecektir.
21-Kurban Bayramı süresince yangın ihbarları doğrultusunda yeterli sayıda itfaiye personeli görevlendirilecek ve her an hazır bulundurulacaktır.
22-İlçelerimiz arasında menşe şahadetnamesiz hayvan sevkiyatı veteriner sağlık raporu olmadan yapılmayacak, ilimiz ve ilçelerimizde yapılan tüm hayvan sevklerinde sorumluluk bölgelerine göre ilgili kurumlar ve kolluk kuvvetleri tarafından denetimler yapılacaktır.
23-Alınan bütün tedbirlere rağmen herhangi bir nedenle Kurban Bayramının olumsuz yönde etkilendiği hallerde, durumun en seri şekilde 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat, 112 Ambulans Servisi ve 110 Yangın İhbar telefon hatlarına bildirilecektir.