Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 9. Yıl Konferansı

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Hedefimiz insanlarımıza sağlıklı bir yaşam sağlamak ise bunu yine bizler sağlıklı şehirler oluşturarak ve insanlarımızın sağlıklı ortamlarda büyümesine imkan vererek sunacağız" dedi.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 9. Yıl Konferansı ve 19. Olağan Meclis Toplantısı, "Kentsel Yaşamda Değişim ve Yeni Eğilimler" başlığıyla İzmir'de başladı.

Altepe, Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, toplantı kapsamında, Sağlıklı Şehirler Projesi'nin gündeminde yer alan yeni konuların değerlendirileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Ağı 6. fazının 2014 yılında başlayacağını hatırlatan Altepe, "DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı, 6. fazda da sağlık 2020 prensipleri ışığında çalışmalarına devam edecek" diye konuştu.

Yerel yönetimler olarak, sürekli gelişen ve değişen dünyada ihtiyaçlara cevap vermek için her fazda yeni çalışma konularına odaklanarak değişime ayak uydurmaya çalıştıklarına dikkati çeken Altepe, şöyle devam etti:

"Her geçen gün karşımıza çıkan yeni teknolojiler, uygulamalar ve yöntemleri yakından izlemek ve takip etmek durumundayız çünkü modern çağa ayak uydurmak, yenilikçi, çağdaş ve kaliteli hizmet için temel öneme sahip. İnanıyorum ki Sağlıklı Kentler Birliği çatısı altında 'Sağlıklı Şehirler Projesi' rehberliğinde kent sağlığı için yaptığımız uygulamalar farkımızı ortaya koyacak, bizleri bir adım daha öne taşıyacaktır. Birlik olarak, giderek artan birikimimiz ve düşmeyen enerjimizle 10'uncu yılımıza yaklaşıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla hem uluslararası hem ulusal düzeyde tanınan bir kuruluş haline geldik. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin kurumsal bir kimlik kazanması adına bugüne kadar pek çok çalışma yaptık."

Her geçen gün büyüyen Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin, daha çok kent ve vatandaş için sağlıklı yaşamın yolunu açtığını ifade eden Altepe, "Hedefimiz insanlarımıza sağlıklı bir yaşam sağlamak ise bunu yine bizler sağlıklı şehirler oluşturarak ve insanlarımızın sağlıklı ortamlarda büyümesine imkan vererek sunacağız" diye konuştu.

Sağlıklı bir gelecek için insanların sağlıklı yaşamasını sağlayacak ortamların yaratılmasının önemine işaret eden Altepe, bunun belediyelerin çabasıyla olacağını sözlerine ekledi.

-"Belediye imkanlarıyla kentsel dönüşüm yaptık"

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise belediye olarak, sağlıklı bir kent yapısı için kentsel yenileme projelerine öncelik verdiklerini anlattı.

Karşıyaka Belediyesi'nin, Türkiye'de kendi imkanlarıyla kentsel dönüşüm gerçekleştiren ilk ilçe belediyesi olduğuna işaret eden Durak, "Yalı Mahallesi'nde barakalarda yaşayan 462 aile, bugün Zübeyde Hanım Mahallesi'nde yaptırdığımız modern konutlarda yaşamaktadır. 6 mahalleyi kapsayan bölge için de kentsel yenileme projeleri hazırladık" dedi.

Vatandaşı yeşille buluşturma hedefiyle çeşitli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Durak, ilçeyi bütün olarak planlayarak yola devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Altepe Başkanlığında Sağlıklı Kentler Birliği 19. Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.

-Sağlıklı şehirler ödüllendirildi

Konferans kapsamında, 2013 yılı Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Ödülleri de sahiplerini buldu. Sosyal Sorumluluk kategorisinde "Oryantiring Engel Tanımaz Projesi" ile Osmangazi Belediyesi, Sağlıklı Şehir Planlaması kategorisinde "Teleferik Alt Üst İstasyon Projesi ve Çevre Düzenlemesi" ile Ordu Belediyesi, Sağlıklı Çevre kategorisinde ise "Karşıyaka'dan Bir Nefes Projesi-Yamanlar Gençlik Eğitim ve Kamp Merkezi" ile Karşıyaka Belediyesi ödüle layık görüldü.

Jüri Teşvik Ödülü ise "QR Kodlu Akıllı Kaldırımlar Akılı Sokaklar Projesi" ile Odunpazarı Belediyesi ile "Erken Çocuk Hizmetlerinin Yaygınlaştırılması Projesi-Mahalle Oyun Evleri" ile Urla Belediyesi'ne verildi.

Kaynak: AA