İtalya İçişleri Bakanı: 'Avrupa Önlem Almazsa Bu Trajediler Gene Yaşanacak”

İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında göçmenleri taşıyan bir teknenin batması üzerine yaşanan trajedi nedeniyle ulusal yas ilan edilen İtalya'da parlamentoda bir oturum gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Angelino Alfano, “Avrupa önlem almazsa bu trajediler gene yaşanacak” dedi

Parlamentoda gerçekleştirilen oturumda söz alan İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Angelino Alfano, Schengen Anlaşması ile sınırları çizilen Avrupa'nın sınırlarının korunması gerektiğini belirtti.

Alfano, "Sınırlar olmadan devlet olmaz, Avrupa Birliği Schengen Anlaşması ile sınırlarını belirledi, şimdi Avrupa olmak ya da olmamayı tartışmalı" ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı Frontex'in benzer trajediler yaşanmaması için Akdeniz'de gözetleme görevi yapması gerektiğini belirten Alfano, İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın noktası olan Lampedusa'nın eskiden Berlin'de doğu ve batı arasında ayrım noktası olan Charlie Kontrol Noktası'nın görevini şimdi kuzey-güney hattında yaptığını söyledi.

Salı günü Lüksemburg'da Avrupa Komiseri Cecilia Malmstrom ve diğer Avrupa ülkeleri bakanları ile görüşeceğini belirten Alfano, "Bu problem sadece İtalya'ya ait değildir. Akdeniz; Afrika ve Avrupa arasında sınır olan bir denizdir, Afrika ile Sicilya arasında değil. Bu nedenle uçaklarla ve gemilerle daha verimli bir şekilde kontrol edilmelidir ki, bir daha bu gibi trajediler yaşanmasın" şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Alfano, bölge halkının yardımları ve misafirperverliklerinden dolayı Nobel Barış Ödülü'ne aday sunacaklarını ifade etti ve İtalya'yı "misafirperverlikte şampiyon" ilan etti.

İçişleri Bakanı'nın konuşması mecliste diğer parti sözcülerinden tepki topladı. Ekolojik Sol Partisi (SEL) Milletvekili Nicola Fratoiani, "Utanmalısınız. Frontex Akdeniz'de gözlem yapıp ne yapacak, savaştan kaçan kadın ve çocuklardan mı koruyacak sınırları, vuracak mı bu kişileri" şeklinde tepki gösterdi.

5 Yıldız Hareketi adına söz alan Giorgio Sorial ise, parlamento binasını kastederek, "Bu binanın içinde misafirperverlik şampiyonu kimseyi göremiyorum, sizler bu suçun ortaklarısınız. Eğer misafirlik şampiyonu varsa bunlar Lampedusa halkı ve kurtarma çalışmaları yapan güvenlik güçleridir" dedi

Kaynak: İHA