Belediye Hoparlörü Kesince Mahalleli Ayaklandı

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde camisi olmayan mahallede bir direğe bağlanan hoparlör sayesinde ezan sesini duyabilen vatandaşlar, hoparlörün belediye tarafından kesilmesi üzerine ayaklandı.

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde nüfusu en kalabalık mahalle olan Pazarcı Mahallesi sakinleri, mahallelerinde cami olmadığı namaz vakitlerinde okunan ezanı duymadıklarını ve okunan selalardan habersiz kaldıklarını belirterek yaptıkları girişimler sonucu mahallenin bir köşesine ilçe müftülüğüne bağlı bir hoparlör koydurdu.

Hoparlör sayesinde ezanı duyan ve selalardan haberdar olan mahalle halkı önceki gün kötü bir sürprizle karşılaştı. Gazipaşa Belediyesi’ne bağlı zabıta ekiplerinin hoparlörü kapattıklarını öğrenen mahalle sakinleri, soluğu belediyede aldı. Zabıta amirliğine yapılan müracaatta, mahalle halkından bir kişinin ezan sesinden rahatsız olduğunu ve kesilmesi için şikayet dilekçe verdiğini ve belediyenin bu nedenle hoparlörün bağlantısını kestiklerini öğrendi.

İMZA TOPLANDI
Hoparlörün yeniden hizmete girmesi için girişimde bulunan mahalle sakinleri, zabıtadan olumlu yanıt alamayınca imza kampanyası başlattı. Yaklaşık 50 kişinin imzaladığı dilekçeyi belediyeye sunan mahalle sakinleri hoparlörü açtırmayı başaramadı. Bir kişinin şikayeti üzerine ezan sesinin kesilmesine ve belediyenin katı tutumuna tepki gösteren mahalle sakinleri, hoparlörün bulunduğu direk önünde belediyeyi protesto etti. Alkışlarıyla belediyeyi protesto eden ve hoparlörün yeniden açılmasını isteyen mahalleli, bir kişinin isteği üzerine yüzlerce kişinin inancına engel olunmasına anlam veremediklerini söyledi.

HOPARLÖRÜ İSTİYORUZ
Mahalle sakinlerinden Nermin Kızılateş, mahallede cami olmadığı için ezan sesi duymadıklarını, ezanı ve selayı duymak için mahalleye hoparlör kurdurduklarını söyledi.

Şikayet üzerine hoparlörün kapatıldığını belirten Kızılateş çarşıda okunan ezanın ve selanın kendilerine ulaşmadığını belirterek, "Hoparlörden ses gelmeyince zabıtayı aradık. Bize şikayet olduğunu ve bu yüzden kapattıklarını söyledi.

Açmalarını istedik ancak açmıyorlar" dedi.

EZAN SESİYLE YAŞAMAK İSTİYORUZ
Hoparlörün kapatılmasının ardından zabıtayı aradığını ve hoparlörün neden kapatıldığını sorduğunu belirten Perihan Özdemir, "Müftülüğe başvurdum. Bana imza toplayıp belediyeye sunmamızı söylediler. Biz de imza topladık ve belediyeye sundu ancak hoparlörü yine de açmadılar. Müslüman bir ülkede yaşıyoruz ama ezan sesi duyamıyoruz. Ezan sesiyle beraber yaşamak istiyoruz" diye konuştu.

EN DOĞAL HAKKIMIZ
Sela sesini duymadıkları için yakınlarının öldüğünü 3-4 gün sonra öğrendiklerini belirten bir diğer mahalleli Emine Coşkun, zabıtayı ikna edemediklerini söyledi.

Coşkun, "Ne cami var ne hoparlör" derken, Müslüman bir ülkede yaşadıklarını ve ezan sesini duymanın en doğal hakları olduğunu belirten Zerrin Yüksel adlı mahalleli ise "İbadetlerimizi yerine getirmek için ezan sesini duymak en doğal hakkımız. Bir kişi rahatsız olduğu için hoparlör kesilmiş. Hoparlörümüzü geri istiyoruz. Hangi yüzyılda yaşıyoruz? Başka bir ülkede yaşasak oranın şartlarına ayak uydurmak zorunda kalırız. Burası da Müslüman bir ülke. Bu da en doğal hakkımız" diye konuştu.

RAHATSIZ OLAN KAPISINI KAPATSIN
Mustafa Derman adlı vatandaş ise, "Daha önce mahallemizde ezan okunuyordu. Acaba hoparlörde bir arıza mı var dedik. Duyduk ki şikayetten dolayı kesilmiş. Bugün ben yine belediyeye uğradım ama açmadılar. Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benziyor bu olay. Ezan olmaz mı bir Müslüman ülkede? Hepimiz Müslümanız Elhamdülillah. Rahatsız olan varsa kapısını tekrar kapatır" şeklinde konuştu.

BELEDİYE DOĞRULADI
Gazipaşa Belediyesi Zabıta Amirliği yaptığı açıklamada şikayet üzerine hoparlörü kapattıkların doğruladı. İlçe Müftülüğü’nün girişimleriyle hoparlörün başka bir noktaya taşınacağı belirtildi.
Kaynak: İHA