Neçirvan Barzani'nin Türkiye Ziyareti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizai, Başbakan Neçirvan Barzani'nin Türkiye'deki temaslarına ilişkin, "Yakın bir zamanda petrol hattı faaliyete geçecek. Bölgenin petrol zenginliğini Türkiye üzerinden ihraç etmek istiyoruz. İki taraf da bu konuda zaten bir anlaşma içinde" dedi.


Dizai, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Barzani'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı toplantıların sıcak, samimi ve dostane bir ortamda geçtiğini dile getirerek, bir araya gelmenin, görüşmelerde bulunmanın çok yararlı olduğunu vurguladı.

Barzani'nin bu yıl üçüncü kez Türkiye'ye geldiğini, son ziyaretin de Başbakan Erdoğan'ın daveti üzerine gerçekleştiğini hatırlatan Dizai, Neçirvan Barzani'nin, "Toplantılarda önemli hususlar gündeme geldi. Hem Kürdistan yönetimi ve Ankara arasındaki ikili ilişkiler hem de enerji konusu ele alındı. Aynı zamanda bölgenin hızlı değişen şartları mesela Suriye ve Irak gibi Ortadoğu'nun genel durumu hakkında bilgi alışverişi yapıldı ve farklı iki düşünce değerlendirildi. Düşünce alışverişinde bulunuldu" diye konuştu.

"Kürdistan yönetimi ile Türkiye'nin özel ilişkilerinin, bütün sektörlerde, ekonomi, siyasi, enerji, kültürel ve diğer alanlarda devam etmesini iki taraf da vurguladı" ifadesini kullanan Dizai, enerji konusunda da önemli adımların atıldığını belirtti.

Enerji alanında IKBY ile Türkiye arasında bir dosya üzerinde çalışma yürütüldüğünü, bu konuda belli bir noktaya gelindiğini aktaran Dizai, "Yakın bir zamanda petrol hattı faaliyete geçecek. Bölgenin petrol zenginliğini Türkiye üzerinden ihraç etmek istiyoruz. İki taraf da bu konuda zaten bir anlaşma içinde" değerlendirmesinde bulundu.

Petrol anlaşmaları konusunda Bağdat yönetiminin itirazlarına atıfta bulunan Dizai, yasa dışı bir antlaşma yapmadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Irak Kürdistan yönetimi yasaları uyguluyor. Bizim yaptığımız yasaldır. Irak Anayasası'nda belirtildiği gibi bütün doğal kaynakların sahibi Irak halkıdır. Petrol satışa çıkınca Irak'ın faydasına olacaktır. Bu inancı taşıyoruz. Türkiye dahil iki tarafın da faydasınadır. En yakın zamanda faaliyete geçmesini bekliyoruz."

Her iki tarafın da şu andaki şartları ve değişimleri çok yakından takip ettiklerini vurgulayan Dizai, Suriye'deki siyasi gelişmeler ile insanlık dramının da ele alınan konular arasında bulunduğunu.

Dizai, Suriye'de çok büyük bir insani dram ve felaket yaşandığına işaet ederek, buna en kısa zamanda dünya çapında bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Sefin Dizai, "Suriye'deki siyasi gelişmeler bu ikili görüşmelerde gündeme geldi. İki taraf da kendi düşüncelerini çok dikkatli bir şekilde birbirlerine aktardılar" dedi.

- "Ankara-Bağdat yakınlaşmasından endişe duymuyoruz"

Görüşmelerde Türkiye ve Irak ilişkilerinin de ele alındığına değinen Dizai, Erbil'in Ankara-Bağdat yakınlaşmasından bir endişe duymadığını belirterek, "Türkiye ile Irak ilişkileri hakkında da görüşmeler yapıldı. Daha önce Irak Dışişleri Bakanı ve Irak Meclis Başkanı Türkiye ziyaretinde bulundu. Sayın Neçirvan Barzani, bu ilişkilere sıcak bakıyor. Aslında iki komşu ülkenin iyi ilişkiler içinde olması normaldir. Tam tersine iki komşunun ilişkilerinin gerginlik içinde olması anormaldir. Bu yüzden biz, rahatlıkla bu ilişkilerden endişe duymadığımızı söylüyoruz" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Bağdat ziyareti ile Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin Ankara'ya yapacağı ziyareti de değerlendiren Dizai, " Sayın Davutoğlu'nun Bağdat ve Sayın Maliki'nin Ankara ziyaretine biz sıcak bakıyoruz. Türkiye'nin ilişkileri şu anlama gelmiyor ki eğer Bağdat'la ilişkiler gelişirse Erbil ile ilişkiler geriye dönecek. Böyle bir durum yok. Tam tersine Erbil ile de ilişkiler devam edecek. İlişkiler samimi ve ciddidir. İki tarafın hem siyasi hem ekonomi hem de enerji alanında çıkarları var. Erbil ile daha iyi ilişkiler bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA