Bakan Şişmek’ten Kayıt Dışı Mücadaleye Terörle Mücadele Benzetmesi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İzmir İktisat Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Kayıt dışı ekonomi ile mücadele, terörle mücadeleden daha önemli” açıklamasında bulundu.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5. İzmir İktisat Kongresi’nde ‘Küresel Kriz Sonrası Ekonomisinde Yeni Eğilimler ve Beklentiler” konulu panelin başkanlığını yaptı. Panelde Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta, Çankaya Üniversitesi Prof. Dr. Nurettin Bilici, Özyeğin Üniversitesi Prof. Dr. Ümit Özlale, Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Sakal, İstanbul Üniversitesi Doç. Dr. Nagihan Oktayer, Ufuk Üniversitesi Dr. Namık Kemal Uyanık konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kriz öncesinde bütçe açıklarındaki yaşanan artışlar hakkında bilgi verdi. Bütçe açıklarının kamu borç stoğuna yansımalarının olduğunu aktaran Bakan Şimşek, “Kriz öncesine ornla büyük oranda arttı ve katlandı. Tabi bunun yansıması olarak kamu borçlarının milli gelire oranı Amerika'da, Japonya gibi ülkelerde yüzde 100’ü aştı. Önümüzdeki 10 yıl içinde gelişmiş ülkelerde bu durum sınırlı bir büyüme yaratabilir. Para politikası devreye sokuldu. FED bilançosuna bakarsınız 3 trilyonluk dolarlık para basıldı” dedi.
Kamu maliyesinde yaşanan sıkıntıların geride kaldığını söyleyen Bakan Şimşek, hem mali hem de para politikalarında son yıllarda genişlemenin olduğunu dile getirdi. Bakan Şimşek konuşmasını şu sözler ile sürdürdü: “Hem mali politikasında hem para politikasında son yıllarda çok ciddi bir genişleme var. Geldiğimiz noktada gerçekten küresel anlamda baktığınız zaman. Kamu maliyesinde çok ciddi sıkıntılı bir dönemi geride bıraktık”.
“DOLAYLI VERGİ YÜKSEK KDV DÜŞÜK”
Türkiye’nin dolaylı vergi hususunda yüksek rakamlara sahip olduğunu KDV oranlarında ise Avrupa Birliği ülkelerine göre yüzde 18 oranla en düşük ülke olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, “Vergilerin arttığı bir dönemdeyiz. Türkiye’de dolaylı vergiler yüksek olduğu bir konu Türkiye’de çok eleştirilen konu. Dünyanın birçok ülkesinde dolaylı vergiler arttırılıyor. Tüketim üzerinden. Türkiye’de dolaylı vergiler yüksek. Son yıllarda birçok dünyanın ülkesinde benzer trend var. Türkiye KDV oranlarında en düşük ülke. Yüzde 18 ile Türkiye AB arasında en düşük orana sahip. Son yıllarda kamu maliyesinde çok ciddi iyileşme sağladı. Türkiye’de bundan önce bütçe açığının milli gelire oranı çift orandaydı. IMF tanımlı bütçe açığı yüzde 0,3" dedi
“TÜRKİYE KAMU BORÇ STOĞUNU AZALTAN NADİR ÜLKELERDEN BİRİ”
Türkiye’nin borç stoğunun yüzde 15 oranında olduğunu aktaran Bakan Şimşek Türkiye’nin kriz öncesinde kamu borç stoğunu azaltan nadir ülkelerden biiri olduğunu söyledi.
Şimşek şöyle konuştu: “Devlet dış dünyadan alacaklı. Bundan 11 yıl önce Türkiye’nin toplam kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 65’üzerindeydi. Muazzam bir iyileşmeyi gösteriyor. Ancak borç özel sektörde. Genel ekonomik istikrarı etkileyebilir ama devletin bilançosu açısından baktığınız zaman Türkiye’nin durumu hakikatken iyi. Türkiye kriz öncesinde kamu borç stoğunu azaltan nadir ülkelerden bir tanesidir”.
“CİDDİ BİR KAYIT DIŞI SÖZ KONUSU”
Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri arasındaki payının yüzde 70 olduğunu dile getiren Bakan Şimşek yeterli oranda vergi toplanmadığını da belirterek, “Sorun şu, biz doğrudan vergileri yani gelir ve kurumlar üzerindeki vergileri maalesef yeterince toplayamadığımız için rakam yüksek geliyor. OECD ortalamasına göre dolaysız vergilerin rakamı yüzde 23 civarı. Dolaylı vergilerin gayri safi hasılasına baktığnız zaman AB ortalamasında Türkiye’nin rakamları. Bu bizi kayıt dışı mücadeleye getiriyor. Türkiye’de ciddi bir kayıt dışı söz konusu. Türkiye’ye yatırım çekebilmek için öngörülebilirliğe ihtiyacımız var. Dünya’nın önde gelen CEO’ları ile birlikteydik. Tespitleri eleştirilerini kayıt dışı ile mücadele terörle mücadeleden daha önemli. Haksız rekabetin kaynağı" dedi.