Aydın'da Jeotermal Gelirleri Tartışması

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Türkiye'nin en verimli Jeotermal kaynakları Aydın'dadır ve bu kaynaklardan elde edilecek gelir yine Aydın halkına yatırım, istihdam ve yaygın temiz enerji kullanımı olarak geri dönmelidir" dedi.


Çerçioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Aydın'ın jeotermal zenginliğinin Aydın'da kalması gerektiğini belirtti.

Aydın'ın jeotermal kaynaklarından elde ettiği gelirin tamamının 2014 yılındaki yerel seçimlerin ardından genel bütçeye aktarılacağını ifade eden Çerçioğlu, şunları kaydetti:

"Resmi Gazete'nin 24 Eylül 2013 tarihinde yayınlanan sayısında birçok maddesinde değişiklik yapılan ve ek maddeler eklenen Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, ilk mahalli idareler seçiminden sonra tüzel kişiliği kaldırılacak olan Aydın İl Özel İdaresi bütçesinin yaklaşık üçte birlik kısmını oluşturan jeotermal gelirlerinin genel bütçeye aktarılmasını öngörüyor. Aydın İl Özel İdaresi'nin son 5 yıldaki jeotermal gelirinin toplam rakamı 210 milyon lira olarak gerçekleşti. Yapılan düzenleme ile Aydın'ın öz kaynağı olan jeotermal enerji gelirinden Aydın halkının yararlanması engellenmiş oluyor. Aydın ve Aydınlılara hizmet için kullanılması gereken jeotermal enerji gelirlerinin Aydınlıların elinden alınması sosyal adalet prensibiyle tamamen çelişmektedir. Türkiye'nin en verimli jeotermal kaynakları Aydın'dadır ve bu kaynaklardan elde edilecek gelir, yine Aydın halkına yatırım, istihdam ve yaygın temiz enerji kullanımı olarak geri dönmelidir."

Çerçioğlu, Aydınlıların ve Aydın'daki sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin jeotermal gelirlerimiz yeni kurulacak büyükşehir belediyesi vasıtası ile Aydın'da kalması gerektiğini vurgulayarak "Aydın'ın yerel kaynağını Aydınlı kullanmalı" dedi.

Kaynak: AA