Türk Telekom'dan 'Acil İletişim Aracı'

Türk Telekom, afet ve kriz anlarında kullanılmak üzere, kendi ürettiği "Acil İletişim Aracı"nı hizmete soktu.


Türk Telekom İstanbul 1. Bölge Müdürü Dr. Mehmet Beytur, Türk Telekom'un Bakırköy Florya Telsizler Tesislerinde kriz anları için hizmete hazır halde bekletilen "Acil İletişim Aracı" hakkında bilgi verdi.

Beytur, AA'ya yaptığı açıklamada; Acil İletişim Araçlarının, tamamen kendi özel tasarımları olduğunu ve herhangi bir kriz ya da afet anında kullanacakları bu araçların, Türkiye'nin 6 noktasında hizmete hazır halde bekletildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu aracın içerisinde her türlü haberleşme ihtiyacını giderecek donanım mevcut. Buradaki sistemlerimiz uyduya bağlantı yapabiliyor, fiziksel hatta bağlantı yapabiliyor. İrtibatta problem varsa, uydu ve radyo linki üzerinden de gerek ses, gerek data, internet, görüntü ve her türlü medya haberleşmesini yapabiliyor. Kendi içinde enerjsi var. Bu aracı kullanacak olan insanların araç içerisinde ufak da olsa bir yaşam alanı var. Doğal ve zor şartlarda hareket edebilecek güce sahip olan bu aracın, bir çok niteliği var. Türk Telekom olarak bu araçtan 6 tane yaptırdık. Gerektiğinde herhangi bir yerde oluşan afet durumunda birbirine destek verebilecek ve bulunduğu yerden başka bir yere de gidebilecek şekilde düşünülmüş araçlar. Bu araçların kullanımını en iyi şekilde yapacak arkadaşlar da eğitimlerini aldı. Bu araçları tatbikatlarda kullanarak kendimizi de test etmiş olacağız. Bu bizim için çok önemli bir imkan. Bu araçtan İstanbul'da şu anda 1 tane var. Diğerleri Türkiye'deki diğer 5 merkezde hazır bulunuyor."

- "20'ye yakın noktada kriz birimlerimiz var"

İstanbul Valiliği Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Haberleşme Sistemleri Grup Başkanlığı olarak yapacakları haberleşme tatbikatında, ana kriz merkezlerinin Gayrettepe'de bulunduğunu belirten Beytur, "Bir kriz veya afet durumunda, daha önce belirlediğimiz 20'ye yakın alt kriz birimimiz var. Farklı semtlerde kriz masalarımız var" dedi.

Beytur açıklamasına şöyle devam etti;

"İstanbul Valiliği bünyesinde, muhtemel afetlere karşı oluşturulmuş bir ana birim var. Bu birimin altında grup başkanlıkları var. Biz de Türk Telekom Bölge Müdürlüğü olarak, haberleşme grup başkanlığını yürütüyoruz. Herhangi bir afet durumunda İstanbul'daki haberleşme ve iletişim altyapısının canlandırılması, kurumların ve afete maruz kalmış olan insanların haberleşme ihtiyaçlarını en hızlı şekilde yerine getirme amaçlı kurulmuş bir birimiz. Bu birim içerisinde hem sabit operatörler, ses data hizmeti verenler var, ayrıca mobil hizmet veren tüm şirketlerin temsilcileri var.

Zaman zaman yaptığımız tatbikatlarda amacımız, aramızdaki koordinasyonu sağlamak, Valilik tarafından oluşturulmuş afet senaryolarını simüle etmek ve burada eksiklerimizi belirleyerek, buna dönük tedbirler almak, bir afet durumunda görev alacak olan arkadaşlarımızı dinamik tutabilmek."

- Deprem senaryolu tatbikat

İstanbul'da yarın "deprem" konulu bir tatbikat gerçekleştirileceğini ifade eden Beytur, kendilerinin de bu tatbikatta temel amaçlarının, insanların haberleşme ihtiyaçlarını gidermek olacağını söyledi.

"Herhangi bir krizde, 20 noktada hizmet verecek insanlarımız belli" diyen Beytur, şöyle devam etti:

"Mesela, Küçükçekmece'de bir birimimiz varsa, o bölgede oturan veya o bölgede normal hayatını devam ettiren çalışanlarımız o kriz merkezi ile ilgili ilişkilendirilmiş durumundalar. Kriz anında en kolay, en doğal, en hızlı bir şekilde ulaşabilecekleri bu kriz noktalarına insanlar gidebilecekler. Basit gibi görünse de en önemli problem bu. Görevli insanların görevinin başına gidip gidemeyeceği konusu çok önemli bir konu. Dolayısıyla geniş alanda kriz merkezlerimizi arttırdığımız için, bunu büyük ölçüde aşacağımızı düşünüyoruz. Bu alt kriz birimleri bizim ana kriz merkezimizle irtibat halinde ve diğer mobil operatörler de bizim bu ana kriz merkezimizle irtibat halinde. Bu önemli bir konu. İkincisi bizim daha önceki tecrübelerimizde gördüğümüz şey, haberleşme sistemlerimizin bir sarsıntı halinde hasar görmesi. Mesela bir kabin varsa bir bina içerisinde bu kabinin devrilmesi, bir binanın komple yıkılması durumunda ya da az hasar görmesi durumunda da bizim sistemlerimizin zarar görüp görmemesi önemli. Bunun için biz Türk Telekom olarak, tüm binalarımızı deprem güçlendirmesinden geçirmiş durumundayız. Binalarımızın içinde hizmet veren haberleşme sistemlerini de, fiziksel olarak güçlendirmiş durumdayız. Aynı şey baz istasyonları için de geçerli. Baz istasyonları da farklı noktalarda bulunuyor. Bunların fiziksel olarak daha güçlendirilmiş olmaları önemli. Bunun dışında da yedeklilik söz konusu."

Mehmet Beytur, haberleşme ve teknik donanım konusunda yurt dışından bir yardım almalarını gerektirecek herhangi bir eksiklerinin bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA