Fitch, Tunus'un Kredi Notunu Düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Tunus'un uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu "BB+"dan "BB-"ye düşürdü.


Fitch raporuna göre, Tunus'un uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notu "BB+"dan "BB-"ye, yerel para cinsinden kredi notu ise "BBB-"den "BB"ye düşürüldü. Her iki kredi notunun görünümü de negatif olarak belirlendi.

Ayrıca Fitch, ülkenin kısa dönem kredi notunu B olarak teyit etti ve ülkenin kredi limitini ise "BBB-"den BB'ye indirdi.

Raporda, Tunus'un kredi notunun düşmesindeki başlıca nedenler arasında, ülkedeki siyasi geçiş sürecinin ertelenmesi ve sürecin başarılı sonuçlanacağına ilişkin belirsizliğin sürmesi gösterilirken, ülkede şubat ve temmuz aylarında iki muhalif liderin suikastle öldürülmelerinin siyasi bir krizi tetiklemesi, karar alma mekanizmalarının olumsuz etkilenmesi ve siyasi geçiş döneminin daha da uzaması yer aldı.

Terörist grupların düzenlediği saldırılarda yaşanan can kayıplarının son aylarda hız kazandığı, güvenlik ve istikrarın zarar gördüğü aktarılan raporda, "Siyasi geçişteki gecikmeler, 2013-2014 dönemi için büyüme tahminlerini olumsuz etkiledi. Tunus'un 2013 yılı büyüme tahmini yüzde 2,8, 2014 yılı için ise yüzde 3 olarak belirlendi" denildi.

Ayrıca Fitch, Tunus'un cari açığının 2013 yılında GSYH'nın yüzde 8,1'i, 2014 yılında ise yüzde 7,7'si oranında olacağını tahmin ederken, Tunus'un IMF ile imzaladığı 1,75 milyar dolar değerindeki stand-by anlaşmasının, programa uyulması halinde 2013-2014 döneminde Tunus'u rahatlatmasını beklediğini kaydetti.

Tunus bankacılık sektörünün geri ödenemeyen krediler nedeniyle zayıfladığına işaret edilen raporda, gelecek yıllarda bankacılık sektörünün devlet tarafından sermaye yapısının yeniden düzenlenmesi gerekeceği belirtildi.

Fitch, siyasi geçiş sürecinin; ilerlemenin belirsizliği, siyasi ve toplumsal çekişmelere rağmen, yarıda kalmayacağını veya şiddetin yayılmasına müsade etmeden süreceğini ileri sürdü.

Fitch, resmi kredi sağlayacılarının gelecek yıllarda Tunus'u desteklemeye devam edeceğini varsaydı. Özellikle, Tunus'un IMF ile Haziran 2013'te imzaladığı stand-by anlaşmasındaki 1,75 milyar doların Tunus'un 2014 yılı kamu ve dış mali ihtiyaçlarının çoğunu finanse edeceğini öne sürdü.

Kaynak: AA