Zztk, Dünyanın En Büyük Gıda Fuarına Hazırlanıyor

Yeni sezona girmesine sayılı günler kala Türk zeytincilik sektörü, sofralık zeytin ihracatında en büyük pazarı olan Almanya'daki konumunu güçlendirmek için dünyanın en büyük gıda fuarı olan Anuga Gıda Fuarı'na katılmaya hazırlanıyor.

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, 5-9 Ekim'de Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenecek olan fuara oldukça etkin bir stant ile katılıyor.

ZZTK, Türkiye'nin sofralık zeytin ihracatında yüzde 25'lik payla en büyük ihracat pazarı olan Almanya ve diğer Avrupa ulkelerine ihracatımızı arttırmak için tanıtım çalışması yapacak.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özdolgun, 82 milyonluk nüfusu ile Almanya'nın, AB ülkeleri içinde en büyük sofralık zeytin tüketimini gerçekleştirdiğini vurguladı.

Köln Şehri'nde, iki yılda bir düzenlenen Anuga Gıda Fuarı'nın dünyanın dört bir yanından en büyük ithalatçı firmaların ziyaret ettiği büyük bir fuar olduğunu belirten Özdolgun, "Bu özellikleriyle Anuga Fuarı hem Türk sofralık zeytin ihracatçıları, hem de zeytinyağı ihracatçıları için çok geniş bir platform. Yalnızca Almanya'da ve çevre ülkelerde yaşayan ve sayıları milyonlarla ifade edilen Türk vatandaşları da bu pazarlarda gücümüze güç katıyor. ZZTK dünyanın en büyük gıda fuarı'nda şova hazır" ifadelerini kullandı.

Anuga Fuarı'nın ZZTK'nın 2013 yılında katıldığı üçüncü fuar olduğunu kaydeden Özdolgun, Türkiye'nin 2011-2012 sezonunda Almanya'ya 30 milyon 661 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç ettiğini, 2012-2013 sezonunda ise bu oranın yüzde 4'lük artışla 31 milyon 839 bin dolara yükseldiğini ifade etti.

Özdolgun, Almanya'nın miktar bazında 11 bin 83 ton ile en fazla ihracat yapılan dördüncü ülke olmasına karşın değer bazında ise ilk sırada yer aldığına dikkati çekti.

Kaynak: AA