İnönü'yü 40 Yıl Sonra Gören Kızının Heyecanı

İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, sesi ve görüntüsüyle babasını çağrıştıran


android karşısında, duygu dolu anlar yaşadı.

Eskişehir'de Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından hayata geçirilen Atatürk ile İsmet İnönü'nün kendi ses ve hareketleriyle yakın tarihin anlatıldığı "Canlı Tarih Sahnesi"nin açılışına katılan, aynı zamanda İnönü Vakfı Başkanı da olan Toker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 90 yıl önce Lozan'da Barış Antlaşması imzalandığını ve aynı yıl Cumhuriyet'in ilan edildiğini kaydetti.

Cumhuriyet'in ilk 10 yılında doğmuş bir çocuk olarak iki tarihi bir kaç gün arayla Eskişehir'de yaşamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Toker, şöyle konuştu:

"Lozan ve Cumhuriyet'in baş kahramanları Atatürk ve İsmet Paşa'yı Canlı Tarih Sahnesi'nde 90 yıl sonra canlı olarak görebildik. Atatürk'ü gördüm, bütün zarafeti, yakışıklılığı ve haşmetiyle. O'nu canlı olarak gören yegane kişilerden birisiyim. Çocukken, Atatürk'ün elini öptüm, O da benim saçımı okşadı. O'nun yanında babamı da gördüm. Babam en çok sevdiğim insandı. Bugün, canım ciğerim,

hayranlık duyduğum, çok sevdiğim babamı, 'Canlı Tarih Sahnesi'nde sanki 1973 yılından sonra karşımda tekrar gördüm. Biraz hüzünlendim ama anılarımın canlanmasının heyecanını yaşadım. Bu da benim için büyük bir mutluluk oldu. Biraz hüzünlendim ama kimse baki değil. Herkes bir gün ölecek. Bu, büyük bir servet ve para ile ölçülemez. Bu kadar sene sonra burada bu güzel Eskişehir'de Atatürk ve İsmet İnönü, adeta yeniden canlandı."

Toker, sahnenin açılmasında gösterdiği emek ve gayretinden dolayı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e teşekkür etti.

Kaynak: AA