Kosova-ab İstikrar ve Ortaklık Anlaşması Müzakereleri

Kosova, AB ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması müzakerelerine başladı.


Kosova'nın başkenti Priştine'de yapılan toplantıya, Avrupa Komisyonu Başmüzakerecisi Joost Koort, Başbakan Haşim Thaçi ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Vlora Çitaku, katıldı.

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan AB komisyonu Başmüzakerecisi Koort, bugünün AB ile Kosova arasındaki ilişkilerinde çok önemli bir gün olduğunu, aynı zamanda AB ile Kosova arasındaki ilişkilerinde açılan yeni bir sayfa anlamına geldiğini ifade etti.

Koort, şöyle konuştu:

"Bu aslında Kosova'nın reformalarda ve Sırbistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda katettiği yolu gösteriyor. Bu müzakerlerin amacı hem Kosova'nın hem de diğer bölge ülkelerin Avrupa perspektifine doğru yönlendirilmesidir. İstikrar ve Ortaklık Anlaşması, etnik ve din ayrımını yapmadan, tüm Kosova vatandaşlarına Avrupa perspektifini sunuyor. Müzakerelerin bitmesiyle Kosova'ya ticari kazanç ve şirketlerinin AB piyasasına daha kolay girmesi sağlanacak. Söz konusu AB pazarı, 500 milyon tüketicisi olan bir pazardır".

Kosova AB Bakanı Vlora Çitaku ise ülkesinin AB ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması müzakerelerine başlamasının tarihi bir gün olduğunu dile getirdi.

Geçmiş dönemde reformlar konusunda çok yoğun bir şekilde çalışıldığını ifade eden Çitaku, Kosova'nın, İstikrar ve Ortaklık Anlaşması müzekerelerine başlamasayla ödüllendirildiğini söyledi.

Çitaku, "Bugün birçok kez ifade edildiği gibi, Kosova için tarihi bir gündür. Bu Kosova ile AB arasında yeni bir dönemin başladığını, Kosova'nın AB üyesi olması anlamında uzun bir yolun başlangıcını ifade ediyor" dedi.

Müzakerelerin siyasi, ticari, yargı sisteminin uyumlu hale getirilmesi ve işbirliği politikalarını kapsayan müzakerelerin başlatılması olmak üzere 4 alanda yapılacağını ifade eden Çitaku, müzakerelerin başmüzakerecilerle 3 çalışma grubu düzeyinde sürdürüleceğini dile getirdi.

Bakan Çitaku, müzakerelerin bir sonraki toplantısının 27 Kasım'da Priştine'de yapılacağını dile getirerek, İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın 2014 yılın sonuna kadar yürürlüğe girmesinin beklendiğini bildirdi.

Kaynak: AA