'Çözüm Süreci, Yatırımları Artırdı'

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Ercan Uygur, çözüm sürecinin ekonomiyi ve yatırımları olumlu etkilediğini belirterek, "Bölgenin kalkınması, ülkenin kalkınmasını etkiliyor. Türkiye'deki bu belirsizliğin azalması, terör olaylarının sona eriyor olması, tabii sermaye hareketlerini, turizmi, yatırımları hep olumlu etkiler" dedi.


Uygur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin ekonomiye yansımalarının olduğunu belirterek, ekonomiyi ve ekonomik kararları olumlu etkilediğini söyledi.

Ekonomide kıpırdanma olduğunu anlatan Uygur, "Çözüm süreci özellikle hem o bölgedeki yatırımları olumlu etkiler hem de bu belirsizlikleri, riskleri azalttığı için mutlaka ekonomiye olumlu yansıyor. Yatırım kararı, hatta üretim kararı risksiz ortamlarda, belirsizliğin az olduğu ortamlarda daha güçlüdür. Daha çok üretim, daha çok yatırım beklenir. Nitekim bu tür göstergeler var" diye konuştu.

Sürecin kendisinde belirsizliklerin de olduğunu vurgulayan Uygur, "Onun için bugünden, 'şu yönde kesin sonuç alınacak' diye bir şey söylemek kolay görünmüyor ama umut ediyoruz ki ilgili tüm tarafların, gönlünün razı olduğu ve olumlu bulduğu bir noktada sonlanacaktır bu süreç. Türkiye için iyi olanı, olumlu olanı budur" şeklinde konuştu.

"İşte bugüne kadar ekonomide olumlu etkileri oldu. Çözüm sürecine götüren olayların daha çok yaşandığı bölgelerde, bir kere yatırımların kıpırdadığı anlaşılıyor. Hatta yurt dışından o bölgeye yatırımlar yapıldığı, yatırım planları olduğu söyleniyor. O bölgenin kendisine bir sermaye girişi var" diyen Uygur, bu gelişmelerin Türkiye'nin bütününü de olumlu etkilediğini belirtti.

Bölgenin kalkınmasının ülkenin kalkınmasını etkilediğini anımsatan Uygur, "Türkiye'deki bu belirsizliğin azalması, terör olaylarının sona eriyor olması, tabii sermaye hareketlerini, turizmi, yatırımları hep olumlu etkiler. Onun için beklentimiz odur ki olumlu giderse artı yönde etkisi olacaktır" dedi.

- Amerika'daki bütçe görüşmeleri

Amerika'daki bütçe görüşmelerine de değinen Uygur, şunları kaydetti:

"Amerika'da olan her şey, bütün dünyayı ve dolayısıyla da Türkiye'yi etkiliyor. Birincisi Amerika çok büyük bir ülke. Dünya içinde yaklaşık yüzde 15, yüzde 17 dünya üretimi içinde payı var. Dolasıyla orada olan olaylar, gelişmeler dünyayı etkiliyor. Orada olan olumlu gelişme bazı durumlarda dünyaya olumlu yansıyabiliyor, bazen de olumsuz yansıyor. Amerika'da olumlu gelişmeler oldukça, Amerikan Merkez Bankası faizi artıracak beklentisini besliyor. Faiz artışı, Amerika'yı daha önce terk etmiş olan fonların, sermayenin ülkeye geri dönüşünü akla getiriyor. Amerika'da kalmaları ortamını yaratıyor."

Amerika'daki gelişmelerin bütün dünyaya etkisi olduğuna dikkati çeken Uygur, "Çünkü Amerika dünya ekonomisini etkileyen, tüketimiyle yatırımıyla ithalatıyla ihracatıyla önemli bir ülke. Onun için dünyayı ve dolayısıyla Türkiye'nin ekonomisini etkiliyor. Umut ediyoruz o tartışma ocak, şubat ayında bitmiş olacak ve dünya olumsuz etkilenmeyecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA