Sismanoglio Megaro’da Yunan ve Kıbrıslı Naif Ressamların Eserleri Sergilendi

Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğuna bağlı Sismanoglio Megaro’da Hristos ve Poli Kolliali Koleksiyonu’ndan “Yunan ve Kıbrıslı Naif Ressamların Eserleri” adlı 50 eser ilk kez İstanbul’da sergilendi.


Sismanoglio Megaro’da düzenlenen sergiye, Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Nikos Matlhioudakıs, Sergi Küratörü Iris Kritika, Koleksiyoner Polli Kolliali, çok sayıda davetli ve sanatseverler katıldı.

Serginin açılış konuşmasını yapan Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Nikos Matlhioudakıs, bugün sergilenen eserlerin gelecekte sergileneceği için Seri Küratörü İris Kritika’ya teşekkür ettiklerini belirterek, “Aynı zamanda yoğun tempoda görevlerini yapan ve Yunanistan’ın gerçek yüzünü göstermeye çalışan Yunanistan Başkonsolosluğundaki bütün çalışanlara teşekkür ediyorum” dedi.

Hristos ve Poli Kolliali’nın 20 yılı aşkın bir süredir hayranlık uyandıran bir cesaretle çalışmaları yürüttüklerini vurgulayan Sergi Küratörü Iris Kritika da, “Bu çalışmalar sonucunda çağdaş tarihi ve naif aynı zamanda az rastlanan etnografik objelerle, zengin bir koleksiyon oluşturdular. Çocuklarında yeni bir bakış açısıyla sundukları katkıyla özgün sanatın yeniliklerine halk sanatının kusursuz estetiğiyle birleştiren Poli Kolliali çifti Yunan medeniyetini oluşturduğu mozaiğin 19. yüzyıldan bugüne kadar ki dile ait değerleri örnekleri kurtarmaya ve korumayı başardı” şeklinde konuştu.

Yunan kültürünü seven ve Yunan kültürüne destek veren böyle insanların Yunanistan’ı temsil ettiğine sevindiklerini ifade eden Koleksiyoner Polli Kolliali ise, “Bu zor dönemde Yunanistan’a farklı bir bakış açışı ile karşılamak için modern Yunan kültürün önemli bir araç olabileceğini düşünüyoruz. Yunanistan’da yaşadığımız bu kriz bitene kadar bütün kültürümüz ile dışa açılabiliriz. Bizde koleksiyoner olarak yani Yunan medeniyetinin temsilcileri olarak bu çalışmaya yardım etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Sismanoglio Megaro’daki sergi ile ilk defa, Kollali Koleksiyonu’ndan yapılmış bir seçki, sanatseverlerle buluştu. 17 Kasım'a kadar açık olacak olan sergi, İstanbul’un ardından Yunanistan’da da açılacak

Kaynak: İHA