Libya'da İstiklal Bayramı Kutlandı

Libya'da, 42 yıllık Kaddafi rejiminin halk ayaklanması sonucu son bulduğu 23 Ekim'in ikinci yıl dönümü "İstiklal Bayramı" olarak kutlandı.


Başkent Trablus'ta Şehitler Meydanı'nı dolduran yaklaşık 10 bin kişi, devrimin hedeflerinin gerçekleşeceğine dair mesajlar içeren dövizler taşıdı.

Meydan'daki kutlamalara ulusal geçiş hükümetinden hiçbir yetkili katılmazken, 10 Ekim'de Başbakan Ali Zeydan'ı yolsuzluk ve rüşvet suçlamasıyla kaçıran Libya Devrimci Operasyonlar Birliği'ne bağlı milis güçlerin kutlamaları organize etmesi dikkati çekti.

Trablus ve ülkenin ikinci büyük şehri Bingazi başta olmak üzere birçok kentte düzenlenen kutlamalarda, eski rejime karşı savaşırken hayatını kaybedenler ve gaziler anıldı.

Etkinliklerde Libya'nın geleneksel kültürüne, bağımsızlığına ve insan haklarına vurgu yapıldı.

Göstericiler, devrik lider Kaddafi döneminde ülkenin bütün kaynaklarının heba edildiğini, petrol zengini Libya'nın rejim sebebiyle geri bırakıldığını belirterek, devrimin Libya için önemli bir kazanım olduğunu ifade etti.

Çocukları için daha iyi bir Libya hayal ettiklerini dile getiren göstericiler, ülkedeki ''güvenlik, siyasi boşluk ve ekonomik istikrarsızlığın'' aşılabileceğine olan inançlarını da ifade etti.

''Arap Baharı'nın'' yaşandığı ülkelerden Libya'da, 17 Şubat'ta başlayan devrim, 8 ay, 6 gün sonra 23 Ekim 2011'de Libya Ulusal Geçiş Konseyi tarafından ilan edilen ''İstiklal Günü'' ile son bulmuştu.

Kaynak: AA