Yardımları 'Elden Ele, Gönülden Gönüle' Ulaştırıyorlar

Merkezi Eskişehir'de bulunan Günışığı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, yerel bir dernek olarak başladığı yardımlarını, bugün dünyadaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.


Günışığı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Müdürü Ender Uzunpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin 2004 yılında 16 hayırsever iş adamı ve bürokrat tarafından kurulduğunu söyledi.

"Elden ele, gönülden gönüle yardım" sloganıyla hareket ettiklerini bildiren Uzunpınar, ilk olarak en yakınlarındaki kişilere, yardım ulaştırabilme amacını taşıdıklarını belirterek, "Türkiye'de bu işte çok başarılı markalaşmış kuruluşlar, ciddi çalışmalar yapıyor. Bizim ki tamamen şehrimize ve ülkemize karşı doğmuş olan bir sorumluluk, biz 'tok yatarken komşularımızın aç yatmaması' için gayret gösteriyoruz" dedi.

Derneğin kurulmasında ekonomik krizlerle vatandaşların düştüğü maddi sıkıntıların etkili olduğunu ifade eden Uzunpınar, "Önceliğimiz çocuklardı. Yetişkinlerin aldığı kararlardan dolayı çocukların çektikleri sıkıntılar oluyordu. Biz, tabi bu sıkıntıları minimum orana indirebilirsek, bu çocukların yüzlerini ne kadar güldürebilirsek o kadar mutlu oluyorduk ve hala bu böyle" diye konuştu.

Derneklerinin az sayıda kişiyle kurulduğunu, resmi üye sayısının yaklaşık 100, gönüllü üyelerinin ise bin olduğunu dile getiren Uzunpınar, şunları kaydetti:

"2010 yılına kadar tamamen şehrimizdeki ihtiyaç sahipleriyle ilgili çalışmaların içerisinde yer aldık. Şehirde gerçekten bu anlamda en aktif rolü üstlendik. 6 yıl önce ihtiyaç sahibi olan aileler, yavaş yavaş başka ailelere yardım eder duruma geldi. Bizde elimizdeki kaynaklarla daha farklı neler yapabiliriz, onların üzerinde durmaya çalıştık. 3 yıl önce daha çok şehir merkezindeydik, o tarihten sonra ulusal ve uluslararası bir boyuta geçtik. Elimizdeki bu imkanı da bir yerlerde değerlendirmek durumundaydık. Hem İslam ülkelerinde hem diğer coğrafyalarda, savaş, doğal afetler gibi ihtiyacı olan kişilere elimizdeki yardımları ulaştırmaya çalışıyoruz."

Derneğin adını Günışığı olarak seçmelerinin nedenini anlatan Uzunpınar, "Doğaya hayat veren gün ışığı olmazsa hiçbir şey olmaz. Bu yüzden adımız gün ışığı. İnsanlara doğaya, canlılara hayat vermesi. Bizim derdimiz, hayatı veren o ışık olabilmek... İnsanlara o neşeyi verebilmek... Hayata tutunmalarına vesile olabilmek" ifadelerini kullandı.

- "Fazla yardım yarar sağlamıyor"

Devlet kurumlarıyla koordineli çalıştıklarına dikkati çeken Uzunpınar, yardım yaparken önceliklerinin, gıda, barınma, kıyafet ve sağlık gibi acil ihtiyaçların karşılanması olduğunu vurguladı.

Dernekten yardım talebinde bulunan ve bilgileri alınan aileleri evlerinde ziyaret ettiklerini, daha sonra öncelikli ihtiyaçlarını belirlemeye çalıştıklarını aktaran Uzunpınar, şöyle devam etti:

"Bu yardımların bilinçli olarak yapılması gerekiyor. Ailenin neye ihtiyacı varsa onun karşılanması gerekiyor. Ailenin bilgilerini aldıktan sonra derneğimiz yönetim kurulunun kararıyla, aileye aylık, 3 aylık ya da yıllık olarak yardım ediliyor. Bir aileyi, yaptığım bu yardımlarla, asgari geçim standardına getirmeye çalışıyoruz. Tabi her yıl inceleme yapılıyor. Suiistimallerin önüne geçmeye çalışıyoruz. İhtiyaç mı, işin içinde keyfiyet mi var, inceliyoruz. Ölçüyü kaçırmamaya çalışıyoruz. Bazen çok yardım etmek karşı tarafa fayda değil, zarar bile sağlayabiliyor. Tembelliğe itebiliyor, eline geçenin kıymetini bilemeyebiliyor."

- "Dostluklar kurma çabasındayız"

İşlerini ciddiyetle yaptıkları için hayırseverlerin derneği sahiplendiğini ve böylece diğer ülkelerde de yardıma ihtiyaç duyulduğu zaman yetişebildiklerine değinen Uzunpınar, şunları bildirdi:

"Bize talep geldikçe yurtdışı ve yurtiçinde yardımlarımızı sürdüreceğiz. Tabi önceliğimiz şehrimiz. Bizim görüntüde şu kadar şubemizin, bu kadar büyük binamızın olması önemli değil. Kaç insana yardımda bulunuyoruz, bu önemli. Yardımdan öte dostluklar kurma çabasındayız. İki kardeşin birbirine verdiği desteği, ön plana çıkarmak istiyoruz."

Kaynak: AA