Gürcistan’da Gantiadi Eğitim Rehabilitasyon Merkezi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Gürcistan’da Gantiadi Eğitim Rehabilitasyon Merkezi’nin tadilatı ve tefrişatı gerçekleştirildi.

Gürcistan’da Gantiadi Eğitim Rehabilitasyon Merkezi

Gantiadi Eğitim Rehabilitasyon Merkezi, Güney Gürcistan’ın Kvemo Kartli Bölgesinde bulunan Bolnisi Rayonu’nun yerel idaresine bağlı çalışıyor. Bolnisi Belediyesi ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) desteği ile 22 Eylül 2009’da açılan merkezde, 4-22 yaş aralığındaki zihinsel engelli çocuklar ve gençler, okul öncesi terapi ve rehabilitasyon hizmeti alıyor. Söz konusu merkezde, UNICEF değerlendirmesi sonucu seçilen ve özel eğitimden geçirilmiş psikolog, müzik terapisti, sanat (resim) terapisti, beceri-oyun terapisti, üç özel eğitim öğretmeni, üç yardımcı öğretmen ve bir hemşire hizmet veriyor. Merkezden her eğitim yılında 40 öğrenci faydalanıyor. Merkezde onar kişiden oluşan gruplara her derste bir dal öğretmeni ve bir asistan tarafından tedavi amaçlı eğitim veriliyor.

Gantiadi Eğitim Rehabilitasyon Merkezi, 1360 metrekare alana sahip olup merkezin iki katlı binası 20 yıl boyunca bir tamir ve tadilattan geçirilmemiş durumdaydı. Bunun yanında merkezin işleyişini sürdürmesi için gerekli mobilya, beyaz eşya, eğitim malzemeleri gibi ekipmanları oldukça eski ve düşük kalitedeydi. Bu çerçevede TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında, Bolnisi Belediyesi bünyesindeki Gantiadi Eğitim Rehabilitasyon Merkezi’nin tadilatı ile tefrişatı yapıldı. Merkezin giriş ve koridorları, yemekhane ve tuvaletleri, oturma ve dinlenme odaları, 5 sınıf ve 1 idari oda yenilenmiş olup, ısıtma sisteminin de yapılması ile bina çağdaş standartlara uygun hale getirildi.

Tadilatı tamamlanan merkeze gerekli eğitim mobilyası ve beyaz eşya alınarak, çocuklara huzurlu bir rehabilitasyon ortamı sağlandı.

TİKA tarafından gerçekleştirilen projeyle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi bir boyut kazanması hedefleniyor. TİKA tarafından gerçekleştirilen proje Gantiadi Eğitim Rehabilitasyon Merkezi yetkilileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Yetkililer desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkür etti.
Kaynak: İHA