Didim Ticaret Odası Ekim Ayı Meclis Toplantısı

Didim Ticaret Odası Ekim Ayı Meclis Toplantısı gerçekleşti.

Didim Ticaret Odası Ekim Ayı Meclis Toplantısı

Toplantıda faaliyet raporunu açıklayan Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Döver meclis üyelerince eleştirilirken, Didim Ticaret Odası Meclisine Didim-Kos deniz seferlerinin organizesinde ‘Kos’a Vize’ işlemlerinin takibinin yapılması için meclis üyelerince meclis Başkanlığına yetki verildi.


Didim Ticaret Odası Ekim Ayı Meclis Toplantısı 21 Ekim 2013 Pazartesi günü Didim Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonunda gerçekleşti. Toplantıya Meclis Başkanvekili Barış Dündar ile Meclis Üyeleri Nihat Sandıkçı, Mehmet Çelik, Mekin Subaşı, Savaş Cengiz, Şakir Şencan ve Yılmaz Çelebi katılmazken toplantı Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım’ın başkanlığında gerçekleşti.

MESLEK GRUPLARININ GEN HARİTASI ÇIKARILACAK
Gündemin ilk maddesi olarak 2013 Eylül ayına ait Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu DTO Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Döver tarafından aktarıldı. Döver, ay içerisinde yapılan ziyaretleri ve Didim Ticaret Odası tarafından ev sahipliği yapılan etkinlikleri aktarırken yapılacak olan çalışmalar ile ilgili ise “İş Kur İl Müdürlüğü ile muhasebe başta olmak üzere odamız bünyesinde yeni dönemde mesleki kurslar başlaması yönünde görüşmelerimiz oldu. Bunun yanında bilgisayar, satranç, resim ve ebru sanatı gibi Halk Eğitim Merkezi ile koordineli düzenlenecek ve katılımcıların sertifika alabilecekleri kurslar düzenlenecek. TÖMER iş birliği ile İngilizce eğitimlere başlanacak ve diğer diller için de talepler değerlendirilecek. Bunun yanı sıra meslek komite çalışmaları tamamlandı. Bu çalışmalar neticesinde meslek gruplarımın gen haritasını çıkararak bir çok sorunun aşılmasını bekliyoruz” dedi.

PAYLAŞIMCI DEĞİLSİNİZ
Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Döver’in faaliyetleri aktarmasının ardından söz alan meclis Üyesi Hikmet Atilla, Didim Ticaret Odası tarafından Eylül ayı içerisinde ilköğretim haftasında yapılan kırtasiye yardımlarında yardımların yapıldığı çocukların ifşa edilmesinin sosyal medyada ve kamuoyunda tepkiye neden olduğunu ve onur kırıcı olduğunu belirterek benzer durumlarda daha hassas olunması gerektiğini belirtti.

Atilla, Odanın faaliyet raporunun ziyaretlerden ibaret olduğunu Odanın daha önce aldığı ‘Kutsal Yol’ benzeri proje kararlarında ilerleme kaydetmesi gerektiğini söyledi.

Didim Ticaret Odasına ait web sayfasının özel konumu olan ve dünyaya hitap eden Didim’de meslek gruplarının temsilini yapan Didim Ticaret Odasına yakışmadığını aktaran Atilla “Paylaşımcı değilsiniz. Bildiğim üzere web sayfamız geçtiğimiz dönem meclis başkanlığı yapan arkadaşımızın organizesi ile oluşturulmuştu. Bu tip konularda ve yapılacak çalışmalarda meclise bilgi verilirse birlikte hareket eder daha iyisini oluşturabiliriz” dedi.

Meclis Üyesi Ömer Vela’da sıradanlığın zaruri olduğunu belirterek “Meslek gruplarına yönelik istatistiki bilgiler ve sorunlar raporlandırılacaktı. Ehil insanlarla çözüm oluşturulacaktı. Bu konuyu ilk toplantıda ele almıştık, ne oldu !? Arkadaşımızın dediği gibi paylaşımcı değilsiniz, yapılan çalışmaların neticeye ulaşmadan üzerine birlikte eğilmemiz lazım” dedi.

Ufuk Döver ise eleştirilere “Odamız bünyesinden yapılan yardımları TOBB adına yapıyoruz. Ziyaret ve yardımları yapmak zorundayız. Web sayfamız ile de ilgili de önümüzdeki günlerde bir çalışma yürütülecek” sözleri ile cevap verdi.

Eleştiriler ve konuşmalar üzerine meclis Başkanı Hilmi Yıldırım ise Didim Ticaret Odasının öncelikle ISO ve akrediteye ulaşmasının gerekliliğini belirterek, Yönetim Kurulunu bundan sonra oda içi çalışmalarında faaliyet raporuna girmesi yönünde uyarıda bulundu.

Gündemin 3. Maddesinde 2013 Eylül Ayı Hesap Tetkiki ve Hesapları İnceleme Komisyonu Raporu görüşüldü. Komisyon Başkanı Ömer Vela tarafından okunan raporun ardından Vela, “Son dört toplantıda dikkat ediyorum giderler gelirden fazla” diyerek “Odamıza personel alındı mı, alınacak mı !?” sorusunu yöneltti.

“PERSONEL ALIMINI TESADÜFEN ÖĞRENDİK”
Ufuk Döver eleştiri ve soruya “Yılda 2 defa girişimiz olur ve genelde 2 ayda gelirlerimiz giderlerimizden fazla olur. Sistem böyle gelişiyor. Gelir kalemimiz olan üye aidatımız var ve icra merciini çalıştıracağız. Odamızda Ticaret Sicil Memurluğuna bakan bir arkadaşımız var. Meslek Erbaplarının Ticaret Sicil Memurluğu ile işleri oluyor ve bu işi yapmaya tek yetkili arkadaşımızın olması olası durumlarda odamızı sıkıntıya sokacağı için Oda içerisinden üniversite mezunu bir arkadaşımıza daha aynı yetkinin verilmesi ve yetiştirilmesi için Bakanlığa yazılı talepte bulunduk. Ancak talebimize red geldi. Bu anlamda bir personele ihtiyacımız var” diye cevap verdi.

Cevap üzerine Ömer Vela, Didim Ticaret Odasının İş Bulma kurumu olmadığını söyleyerek “Şu anda çalışan ve uzaklaştırılan ve maaşlarının 3/2sini ödediğimiz 2 arkadaşta dahil 10 personelimiz var. Eğer Mehmet Öz arkadaşımız buradan uzaklaştırılmasaydı bu işi yapabilirdi. İçeriden personel yetiştirilecekse yerine gelen Sicil Memuru yetiştirilebilirdi” dedi.

Ticaret Odasına 4 ay önce hizmet kadrosuna bir eleman alındığını ve Odaya geldiğinde bu alımın yapıldığından tesadüfen haberdar olduğunu aktaran Vela, alımı yapılan personelin görevinin dışında işlerle disiplinsiz çalışma örneği sergilediğini öne sürdü. Vela personel alımını duymasının ardından Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım’a aradığını dadile getirerek “Oda Meclis Başkanının alımdan haberi yok; Genel Sekreteri aradım O da konuyu yuvarlayarak anlatmaya çalışıyor. Bu tip konular önemlidir. Diktatörlük değil ama iş disiplini önemlidir. Hizmetli kadrosunda daha öncede böyle bir sendrom yaşadık. 20 tane elemanda alsanız disiplini vermeseniz olmaz” dedi.

Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım ise bu tür konularda hassas olunması gerektiği konusunda Döver’e eleştiri getirdi.

Ufuk Döver ise çalışanların Oda Genel Sekreterinin sorumluluğunda olduğunu ifade ederek “Ömer Ağabeyinin dediklerinin hepsi önemli;Genel sekreterimiz çalışanlarımızın görev tanımlamalarına ilişkin gereken uyarıyı yapacaktır. Bir daha bu yönde şikayet gelirse görevlere son veririm” dedi.

4. madde de ise Turizm Meslek Komitesi tarafından Kasım ayında yapılması planlanan geniş katılımlı Turizm Değerlendirme toplantısı üzerine görüşüldü. Ufuk Döver Didim Ticaret Odasının geçen yıllarda ev sahipliği yaptığı Turizm Zirvelerinin Didim’e önemli katkı sağladığını belirtti.

Komisyon Başkanı Hikmet Atilla ise sektör temsilcilerinin aralarında rahat konuşabilecekleri bir toplantı oluşturulmayı planladıklarını sonrasında geniş katılımlı toplantı için çalışmaların yürütülebileceğini söyledi.

Gündemin 5 maddesinde Kültür Turizm Dış İlişkiler Komisyonu raporu görüşüldü. Komisyon Başkanı Hikmet Atilla, fuar sezonunun başladığını ifade ederek Didim Ticaret Odasının fuarlara sağlayacağı desteğin süreklilik ve dış ilişkilerin artması bazında önemli olduğunu ifade ederek, Ticaret Odası olarak tanıtımların güçlendirilmesini söyledi.

Atilla, Komisyon çalışmaları kapsamında Kuşadası ve Bodrum Ticaret Odaları ile görüşmeler yapılacağını bu görüşmelerin özellikle Söke’ye yapılacak olan havalimanı açısından da önem taşıdığını belirterek “Bu odalarla görüşmelerimiz neler yapabiliriz ve bölgesel sorunlarımızı Ankara’ya taşımamız açısından önemli. Bu anlamda çok hızlı olmalıyız, yoksa önümüzdeki sezona hiçbir şey yapmadan girmiş oluruz” dedi.

Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım ise Söke’ye yapılacak olan havalimanı için Didim’in daha çok bağırması gerektiğini belirtti.

Gündemin 6. Maddesinde Didim-Kos adası arasında yapılacak deniz seferlerinin organizene ilişkin görüşme yapıldı. Madde ile ilgili meclis Başkanı Hilmi Yıldırım, Didim’in 27 bin yatak kapasitesi Kos’un ise 150 bin yatağının olduğunu ifade ederek “Bu seferlerin hayata geçmesi ilçemizi ciddi anlamda canlandıracaktır ve ciddi ekonomik girdi sağlanacaktır. Kos’a 1milyon turist geliyıor. Deniz yolu ile gelen turist ilçe içerisinde hareket sağladığı gibi karayolu ile çevre ilçe ve illere de katkı sunacaktır. Gereken görüşmeleri komisyonumuz öncülüğünde yapıyoruz. Gümrük kapısı ile ilgilide sorunumuz yok. Bildiğiniz üzere Kos’a gitmek için vize gerekiyor, vize işlemlerinin takibinin odamızca yapılmasına yönelik meclisin yetki vermesi gerekiyor. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra geriye acente ve tekne sorunu kalıyor” dedi.

Yıldırım i konuşmasında Didim’in yeni tanıtım filmini başarılı bulduğunu belirterek Didim Belediyesine de teşekkür etti.

Maddenin görüşülmesi üzerine vize işlemlerinin Ticaret Odası bünyesinde takibinin yapılması üzerine meclis üyeleri tarafından Oda Yönetimine yetki verildi.

EMLAK DANIŞMANLIĞI KURSUNA SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN TEPKİ
Gündemim son maddesinde ise Oda bünyesinde Emlak Danışmanlığı Kursu açılması ve sertifika düzenlenmesi konusu görüşüldü.

Madde ile ilgili söz alan Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi Deniz Demir, meslek komisyonunca sektör temsilcilerine yapılan ziyaretlerde de sektörde fazlalığın dile getirildiğini ifade ederek “Bu kursun açılmasını doğru bulmuyorum. Zaten yeterince var. Bunun yanı sıra kayıtdışı çalışanlarda var” diyerek karşı tavır sergiledi. Bu tepki üzerine Ufuk Döver, aynı kursun Halk Eğitim Merkezince çeşitli zamanlarda açıldığını belirterek “Vermeyelim kursu ama talep var” dedi.

Meclis üyesi Yılmaz Beyazkaz’da kurs açmak yerine emlakçılar derneğinin faal duruma getirilerek sektörde yargı sürecinin harekete geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Beyazkaz, Didim Emlakçılar Derneği bünyesinde hizmet verecek bir avukatın kayıt dışı ve etiğe uygunsuz çalışmalarda meslek erbaplarına hukuki danışmanlık görevi üstlenmesi yönünde öneride bulundu. Tartışmalı gündem maddesi Kasım Ayı meclisinde görüşülmek üzere ertelendi.

Toplantı dilek ve temenniler ile son buldu.
Kaynak: İHA