''cepej'' İle Soruşturma ve Yargılama Süreleri Kısaltılacak

Adalet Bakanlığı'nın yargılanmanın hızlandırılmasına yönelik başlattığı Adli Zaman Yönetimi Projesi , pilot bölge seçilen Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Erzurum ve Amasya'daki mahkemelerde uygulanmaya başlandı.


Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma gereği CEPEJ ile mahkemelerin yargılama, cumhuriyet savcılarının soruşturma sürelerinin kısaltılmasının amaçlandığını söyledi.

Sadece Türkiye değil dünyada da yargılamaların uzun sürmesinin zaman zaman eleştiri konusu olduğunu ifade eden Apaçık, bu nedenle AB ülkelerinde sorunun çözümüne ilişkin bazı birlik ülkelerinde projenin pilot olarak uygulamaya başlandığını anımsattı.

Apaçık, Adalet Bakanlığı'nın çalışmasıyla projenin 1 Eylül itibarıyla Türkiye'de uygulanmaya başlandığını belirterek, gerek mahkemelerin hakimleri ve gerekse Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki savcılar ile ilgili personelin eğitim ve bilgilendirmelerden geçirildiğine dikkati çekti.

Projeyle yargılamada zaman yönetimini kullanmaya başlandığını ifade eden Apaçık, şöyle devam etti:

"Amaç soruşturma süresini kısaltmak, süre kısaldığı zaman yargılama süresi de kısalmış olacak. CEPEJ ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye adına bir makus haline gelen gecikmeden kaynaklanan yargılama ihlallerinin önüne geçmek istiyoruz. Etkin yargılamayla vatandaşımızı en kısa sürede adalete kavuşturmayı hedefliyoruz. Bunun için de Erzurum'da bizimle çalışan, emniyet olsun jandarma olsun, adli tıp ve bilirkişiler olsun onlarla çeşitli toplantılar yaptık. Soruşturma ve yargılama aşamasında hangi aksamalar yaşanıyor, onları tespit ettik. Bu tespitlerin ardından sorunların çözümüne ilişkin çeşitli faaliyetlerimiz oldu. Bu faaliyetlerin sonucunda hangi soruşturmanın ne kadar süreceğine ilişkin ortalama makul süreler tespit ettik. Amacımız vatandaşımıza daha sağlıklı ve hızlı bir adalet hizmeti vermektir. Bunun için projeyi birlikte yürüttüğümüz AB yetkililerine taahhütte bulunup, gerekli gayreti göstereceğimizi söyledik."

- "Projenin başarısı diğer adliyelere örnek olacak"

Projeyi 30 Ağustos 2014 tarihine kadar tamamlamayı planladıklarını anlatan Apaçık, bu süre zarfında yargılamanın ve soruşturmanın önüne çıkacak engelleri ortadan kaldırmaya yönelik zaman zaman gerekli girişimlere devam edeceklerini vurguladı.

Apaçık, projenin başarılı olmasının Türkiye'deki diğer adliyelere örnek olacağını belirterek, "Bu proje kapsamında bütün soruşturma sürelerini ayrı paragraf altında topladık. Her soruşturma türüne ayrı bir gün verdik. Bu süreleri belirleyen listeleri adliye girişine ve ön bürolarımıza astık. Bize şikayete gelen vatandaşlarımıza da avukatlarımıza da bu listenin çıktısını veriyoruz" diye konuştu

Sürelerin aşağıya çekilmesi konusunda ciddi gayretleri olduğunu ifade eden Apaçık, şunları kaydetti:

"Örneğin taksirle ölüme sebebiyet verme suçuna 120 gün soruşturma süresi belirlemişiz, bu süre içinde soruşturmayı bitireceğimizi söylüyoruz. Hakaret suçunun soruşturmasını 60 günde, toplumun kesimini ilgilendiren mala zarar verme suçunun soruşturma süresini 75 günden 60 güne indirmeyi hedefliyoruz. Maalesef son zamanlarda Türkiye'nin bütün il ve ilçelerinde çokça rastlanan, kullanmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde almak suçu bunun da soruşturma süresi 50 gün iken bu süreyi de 35 güne çekmeyi taahhüt ettik. Bu ve benzeri tüm suçların soruşturma ve yargılama sürelerini makul sürelere indirmek ve bu konudaki hedeflere yüzde 90-95 seviyelerinde uymayı hedefliyoruz."

Apaçık, proje kapsamında yeni soruşturma dosyası oluşturduklarını, dosya üzerinde kendilerine gelen evrakın tarihi, soruşturmanın başlama ve tamamlanma tarihleri ile gecikilmesi halinde ise nedeninin işlenmesi gibi yeniliklerin işlendiğine dikkati çekti.

Projenin sonunda bütün gecikme nedenleri, diğer hukuksal ve idari aksaklıkları bir rapor halinde Adalet Bakanlığı'na bildireceklerini anlatan Apaçık, bu verileri kamuoyuyla da paylaşılacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA